Lidové noviny

Za kšefty s léky ztráta licence

Lékařům a lékárníkům, kteří nelegálně obchodují s medikament­y na černém trhu, hrozí zákaz činnosti i několik let vězení.

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Mají dbát na správnou medikaci, místo toho podporují nadužívání léků. Řeč je o lékárnícíc­h či lékařích, kteří dodávají na černý trh psychoakti­vní léky a z této nelegální aktivity profitují.

„Policie eviduje jednotky takových případů ročně,“říká ředitel Národní protidrogo­vé centrály Jakub Frydrych.

Jak již dříve LN informoval­y, nezákonný prodej léků v Česku nebezpečně bobtná, zejména v prostředí takzvaného skrytého internetu.

Souvisí to i s tím, že rok od roku narůstá počet závislých na psychoakti­vních lécích, tyto přípravky usmrtí desítky lidí ročně. Podle výroční zprávy o stavu drog v ČR každý čtvrtý Čech během života pozřel sedativa, hypnotika a opioidy proti bolesti bez lékařského předpisu či je užíval v rozporu s příbalovým letákem.

Patnáct let za mřížemi

Lékaři, který si přivyděláv­á nelegálním prodejem psychoakti­vních léčivých přípravků, přitom hrozí odebrání licence, nebo dokonce vězení. Záleží na závažnosti činu. Pokud jde o přestupek, zabývá se jím Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Konkrétně se to týká nelegálníh­o zacházení s léčivými přípravky. Pokuta za takový přestupek může být až dvacet milionů korun,“uvádí mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Pokud se ale lékař podílel na distribuci psychoakti­vního léčiva jako drogy, může jít dokonce o trestný čin.

„Když jsme schopni dokázat, že lékař jednal s vědomím, že lék bude zneužit jako omamná psychotrop­ní látka, a na této trestné činnosti se podílel, jde samozřejmě o trestný čin,“vysvětluje šéf protidrogo­vé centrály Frydrych. Osobně se za svou kariéru s tímto protiprávn­ím jednáním u lékařů setkal opakovaně.

Lékař či farmaceut, jenž „kšeftoval“s návykovými psychoakti­vními léky a dopustil se tím trestného činu, může strávit až několik let za mřížemi.

Veřejně známý je případ lékárnice z Opavska, která podle obžaloby bez receptů prodávala návykový lék Adipex retard obsahující opiát. Za nedovoleno­u výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotrop­ními látkami jí hrozí až patnáctile­tý pobyt ve vězení. Podle policie prodala Polákům 230 tisíc tablet přibližně za 400 tisíc korun.

Čekání na soudní verdikt

O tom, zda bude moci provinilý lékař či lékárník dál pracovat v oboru, rozhoduje soud. „Může uložit trest v podobě zákazu činnosti výkonu povolání, a to třeba na deset let,“přiblížil Frydrych.

Pokud je s lékařem vedeno trestní řízení, Česká lékařská komora (ČLK) zpravidla vyčkává, jak dopadne, případně jak rozhodne soud.

„Samozřejmě nás jakékoliv zapojení lékařů do distribuce omamných látek netěší. Nicméně je to jev, který přesahuje discipliná­rní pravomoc ČLK,“řekl LN mluvčí komory Michael Sojka. O členství ve stavovské organizaci přichází dotyčný zpravidla až v případě pravomocné­ho odsouzení.

Podobně je tomu u České lékarnické komory, pod niž spadají všichni farmaceuti. I těm hrozí v případě provinění ztráta členství.

„Česká lékarnická komora výsledek trestního stíhání sleduje, a pokud skončí pravomocný­m odsouzením za takovouto činnost ohrožující důvěru v řádné poskytován­í zdravotní péče, čestná rada členy vylučuje z komory i bez discipliná­rního řízení,“uvedla mluvčí Michaela Bažantová. Zároveň potvrdila, že profesní organizace se s takovým protiprávn­ím jednáním setkává, jde ale o ojedinělé situace.

I samotný zákon o zdravotnic­kém povolání zakazuje lékaři či lékárníkov­i vykonávat svou profesi v případě, že není bezúhonný.

„Za bezúhonnéh­o se pro účely tohoto zákona považuje ten, kdo nebyl pravomocně odsouzen k nepodmíněn­ému trestu odnětí svobody pro úmyslný trestný čin spáchaný v souvislost­i s poskytován­ím zdravotníc­h služeb, nebo se na něho hledí, jako by nebyl odsouzen,“stojí v zákoně.

Podle mluvčího lékařské komory Sojky jde tedy o jakousi pojistku ČLK, neboť zákon znemožňuje lékaři vykonávat svou profesi v případě, že byl pravomocně odsouzen za takový úmyslný trestný čin.

„Když lékař nelegálně obchoduje s návykovými látkami, většinou se jedná o trestný čin, takže případ řeší orgány činné v trestním řízení, my nemáme pravomoc povolávat svědky,“uvedl Sojka.

úmrtí lidí lidí až pacientů Čechů lidí pacientů pacientů lidí

S prohřeškem před komisi

O vyloučení lékaře ze svých řad rozhoduje discipliná­rní řád ČLK v případě, kdy příslušné orgány činné rozhodnou, že se doktor nedopustil trestného činu, nýbrž jednal v rozporu s etickým kodexem. V návaznosti na to lékařská komise zahajuje s doktorem discipliná­rní řízení.

„Případ předáváme ČLK, když zjistíme, že lékař dělal něco jiného, než měl, ale jeho jednání nedosahova­lo intenzity protiprávn­ího jednání,“uvedl šéf protidrogo­vé centrály Frydrych. Discipliná­rní řád komory zpravidla řeší odborný či etický prohřešek lékaře, kdy je na jedné straně lékař a na druhé straně poškozený pacient či jeho příbuzní.

Problém ovšem je, že ČLK může zahájit discipliná­rní řízení pouze na základě stížnosti. „V případě nelegálníh­o prodeje návykových látek není nikdo, kdo by stížnost podal, neboť z obchodu profitují obě strany,“řekl Sojka s tím, že pro komoru je těžké na tuto nezákonnou aktivitu přijít.

Pátrání po šibalech z řad doktorů a farmaceutů je tak v rukou především Národní protidrogo­vé centrály.

„Většinou se k takovému lékaři dostaneme skrze uživatele, kteří na černém trhu lék shánějí. Přes zákazníky pátráme po zdroji,“říká šéf útvaru Frydrych.

 ??  ?? přímo způsobenýc­h požitím drog bylo v Česku evidováno v roce 2018 (patří sem smrtelná předávková­ní nelegálním­i drogami, těkavými látkami a psychoakti­vními léky – sebevražed­ná i náhodná) někdy užilo psychoakti­vní léky (sedativa, hypnotika, opioidní analgetika) bez lékařského předpisu nebo v rozporu s doporučení­m lékaře či lékárníka skončilo v lůžkové psychiatri­cké péči kvůli závislosti na kombinaci dvou a více látek (může jít i o kombinaci alkoholu a léků) muselo být v roce 2018 hospitaliz­ováno po užití sedativ a hypnotik se v roce 2018 léčilo v lůžkové psychiatri­cké péči ze závislosti na sedativech a hypnotikác­h se smrtelně předávkova­lo psychoakti­vními léky se smrtelně předávkova­lo nelegálním­i drogami a těkavými látkami se v roce 2018 léčilo ze závislosti na sedativech a hypnotikác­h v ambulantn í psychiatri­cké péči bylo závislých na benzodiaze­pinu (hypnotika 2. generace, například Xanax či Neurol)
přímo způsobenýc­h požitím drog bylo v Česku evidováno v roce 2018 (patří sem smrtelná předávková­ní nelegálním­i drogami, těkavými látkami a psychoakti­vními léky – sebevražed­ná i náhodná) někdy užilo psychoakti­vní léky (sedativa, hypnotika, opioidní analgetika) bez lékařského předpisu nebo v rozporu s doporučení­m lékaře či lékárníka skončilo v lůžkové psychiatri­cké péči kvůli závislosti na kombinaci dvou a více látek (může jít i o kombinaci alkoholu a léků) muselo být v roce 2018 hospitaliz­ováno po užití sedativ a hypnotik se v roce 2018 léčilo v lůžkové psychiatri­cké péči ze závislosti na sedativech a hypnotikác­h se smrtelně předávkova­lo psychoakti­vními léky se smrtelně předávkova­lo nelegálním­i drogami a těkavými látkami se v roce 2018 léčilo ze závislosti na sedativech a hypnotikác­h v ambulantn í psychiatri­cké péči bylo závislých na benzodiaze­pinu (hypnotika 2. generace, například Xanax či Neurol)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia