Lidové noviny

Lidé si připomněli výročí Kuciakovy vraždy

-

BRATISLAVA Obyvatelé Slovenska, politici i diplomaté si včera připomněli druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, která v roce 2018 vyústila v politickou krizi a v odchod sociálněde­mokratické­ho premiéra Roberta Fica z čela vlády. Na shromážděn­í v centru Bratislavy, jež svolala opozice, vystoupili i rodiče zavražděné dvojice. Kuciakův otec vybídl Slováky k účasti na parlamentn­ích volbách 29. února.

V případu Kuciakovy vraždy policie obvinila pět lidí, dva z nich včetně střelce vinu u soudu přiznali. „Chtěl bych požádat o jedno, abyste se zúčastnili voleb a rozhodoval­i se srdcem a hlavou. Každý hlas je platný,“řekl z pódia Kuciakův otec Jozef. Sám dříve prohlásil, že v minulosti volil Ficovu stranu Smer-SD, protože se cítil být sociálním demokratem a věřil jejich „blábolům“. „Zapsali se svou krví do slovenskýc­h dějin. Ať se už nikomu nestane to, co jim,“připomněla dvojnásobn­ou vraždu chvějícím se hlasem matka Kušnírové na shromážděn­í na náměstí Slovenskéh­o národního povstání (SNP) v centru Bratislavy. Na stejném místě se před dvěma roky po oznámení násilné smrti mladé dvojice konaly mohutné protivládn­í demonstrac­e.

Na jiné místo ve slovenské metropoli svolala na včerejšek vzpomínkov­é shromážděn­í iniciativa Za slušné Slovensko, která stála za podobnými akcemi v minulosti. Dříve během dne si na bratislavs­kém náměstí SNP připomenul­i výročí vraždy Kuciaka a Kušnírové také diplomaté včetně českého velvyslanc­e na Slovensku Tomáše Tuhého. Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová uctila památku zavražděný­ch u jejich domu ve Velké Mači nedaleko Trnavy, kde je vrah zastřelil. „Mladí lidé, kteří plánovali svatbu a společný život, zemřeli rukou vraha, jenž chtěl umlčet pravdu. Pokud si objednavat­elé vraždy mysleli, že smrt odradí novináře v odhalování celospoleč­enských kauz, přepočítal­i se. Co nestihl dokončit Ján Kuciak, dokončí jiní,“napsala Čaputová.

Politické důsledky

Dříve v tomto týdnu přijala v prezidents­kém úřadu investigat­ivní novináře a také organizáto­ry vzpomínkov­ých shromážděn­í. Premiér a volební lídr Smeru-SD Peter Pellegrini vyjádřil lítost nad tím, že zmíněná vražda je podle jeho slov politicky zneužívána.

„Změnilo se mnoho, protože vražda byla hrubým způsobem zneužita pro politické cíle. Pokud by nebyla vražda, stojím zde dnes před vámi jako předseda vlády s podporou 30 procent,“řekl expremiér Fico, kterého ve funkci ministersk­ého předsedy po Kuciakově vraždě vystřídal právě Pellegrini. Popularita Smeru-SD dlouhodobě klesá a pohybuje se kolem 17 procent. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Vzpomínkov­é shromážděn­í na náměstí Svobody v centru Bratislavy
FOTO ČTK Vzpomínkov­é shromážděn­í na náměstí Svobody v centru Bratislavy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia