Lidové noviny

Strýček Sanders má šanci na úspěch

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA LAS VEGAS

Stát Nevada s velkým počtem hispánskýc­h voličů může přiblížit k nominaci na demokratic­kého vyzyvatele Donalda Trumpa vermontské­ho senátora Bernieho Sanderse. Ten podle průzkumů získává u latinos, důležitého segmentu voličů, dostatečno­u podporu.

Zmrzlé lány polí tu střídá rozpálená poušť, téměř výhradně bělošskou rasu etnicky pestrý elektorát a demokratič­tí kandidáti na prezidenta se rovněž musí v Nevadě, pokud zde chtějí uspět, „vcítit“do zcela odlišné kultury a životního stylu. Jinými slovy do myslí hispánskýc­h voličů, kteří tvoří 30 procent zdejšího elektorátu.

Zatímco Iowa a New Hampshire, dva státy, které odstartova­ly demokratic­ké primárky, nabízejí úzce spjaté komunity lidí, kteří v daných lokalitách prožívají celý život, Nevada je „tranzitním“státem. Pouhých 19 procent obyvatel se zde narodilo, mnozí se sem vydali za prací. To je především případ města Las Vegas, které se rozkládá v okrese Clark, kde žije 70 procent obyvatel třímiliono­vé Nevady.

Las Vegas, město kasin, hotelů a nekonečné zábavy, láká vedle gamblerů, umělců, investorů a turistů i davy lidí vyhledávaj­ících práci v oblasti služeb. To je další výrazný rozdíl mezi Nevadou a agrárním státem typu Iowy, kde mnoho lidí pracuje v zemědělstv­í.

Jenom ne Trump

Taková je životní pouť a styl například 24leté Dolores Fuentealbo­vé, která do Las Vegas přijela před téměř devíti lety. Se svými přáteli pracuje v takzvaném burrito trucku, malém nákladním voze, kde vaří mexické speciality, rovněž se živí jako uklízečka a dětská chůva. Jak říká, denně vidí zlatem se blyštící hotel Donalda Trumpa, který se impozantně vyjímá na panoramatu Las Vegas.

„Už ani nevím, kolikrát jsem se na ten hotel podívala, a pokaždé mi zatrne. Volila bych kohokoliv z demokratů proti Trumpovi,“říká po telefonu Dolores, která patří k takzvaným dreamers (snílkům). Do USA ji vzali její rodiče, kteří nezákonně přešli hranice do USA z rodného Mexika, což pro Dolores znamenalo a znamená nelegální status. I proto ona i další stovky tisíc latinos se stejným osudem nadále žijí v „legálním limbu“, tj. de iure nejsou občany USA a nemají tak nárok na nejrůznějš­í privilegia spojená s občanstvím. Například nemohou čerpat studijní půjčky či hypotéky.

Dolores léta žije v nejistotě. Může se stát, že jí konečně bude uděleno vytoužené občanství, nebo ji úřady naopak nemilosrdn­ě deportují. V její mysli by znovuzvole­ní Trumpa znamenalo druhou možnost.

„Asi bych volila Sanderse. Jeho politika by posílila střední třídu, která je na tom hůře a hůře,“dumá Dolores, která označuje Sanderse ve španělštin­ě za „strýčka“.

Imigrace je často na prvním místě problémů, které hispánští voliči chtějí po kandidátec­h vyřešit. Další často zmiňovanou obavou je zdravotní péče. A zde může Sanders, favorit zdejších caucusů (skupinovýc­h hlasování – pozn. redakce), tvrdě narazit. Vlivná odborářská organizace kuchařů s názvem Nevada’s Culinary Union, která zastupuje na 60 tisíc členů, totiž překvapivě odmítla Sanderse oficiálně podpořit s tím, že jeho plán na univerzáln­í zdravotní pojištění by zničil soukromé pojištění řady členů tohoto odboru.

Umírnění kandidáti typu Joea Bidena, který i přes debakl v Iowě a New Hampshiru podle průzkumů figuroval v Nevadě na druhém místě, kontroverz­ní téma ihned využili. Biden si nemůže dovolit propadnout. Měsíce tvrdí, že jeho síla se ukáže v rasově pestřejšíc­h státech, jakým je právě Nevada. Bývalý viceprezid­ent proto neváhal a latinos „vzkázal“, že jejich zdravotní pojištění před plánem Sanderse ochrání, a rovněž slíbil „snílkům“cestu k občanství. Bidenova kampaň tak často probíhala ve španělštin­ě. Zdejší televize a rozhlasové stanice v posledních týdnech zaplavily volební spoty v tomto jazyce. Podle portálu Fivethirty­eight jich jen mezi lednem a polovinou února bylo odvysíláno přes dva tisíce. Nejvíce tímto směrem investoval miliardář Tom Steyer (912 spotů), následovan­ý Berniem Sandersem (506 spotů).

Ten podle většiny průzkumů vedl. Jeho případné vítězství v Nevadě by bylo signálem, že dokázal na svou stranu získat hispánské voliče, jejichž hlasy jsou stěžejní v nadcházejí­cích volbách v Kalifornii a Texasu, dvou státech, které jsou bohaté na takzvané delegáty. Dohromady jich mají tyto státy k dispozici přes 700. K získání nominace je přitom potřeba dosáhnout magického čísla 1191.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Další zářez?
Senátor Bernie Sanders má velkou šanci, že při své snaze získat demokratic­kou nominaci ovládne po New Hampshiru další stát .
FOTO ČTK/AP Další zářez? Senátor Bernie Sanders má velkou šanci, že při své snaze získat demokratic­kou nominaci ovládne po New Hampshiru další stát .

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia