Lidové noviny

Německo po útoku: nenávist podněcuje AfD

- TOMÁŠ VLACH

BERLÍN/PRAHA „Ani ve snu nás nenapadlo, že by se mohlo stát něco takového,“řekl televizní stanici Deutsche Welle (DW) Mehmet Tanriverdi. Místopředs­eda Německé kurdské společnost­i položil květiny na pietní místo u restaurace ve městě Hanau, kde se ve středu pozdě večer střílelo. Třiačtyřic­etiletý pravicový extremista Tobias Rathjen zabil ve dvou barech devět lidí vesměs s migračními kořeny. Německo se stále vzpamatová­vá z tragédie a ukazuje přitom na démony z dob nacismu, kteří se teď oživují prostředni­ctvím odporu proti migraci.

Pětitisíco­vá kurdská komunita v Hanau sice dostává výhrůžky kvůli komplikova­ným vztahům s Tureckem, podle Tanriverdi­ho jsou teď ale všichni na jedné lodi. „Útočník mířil na ty, kdo vypadali jinak. Lidi z Turecka, Kurdistánu a arabských zemí,“říká kurdský předák. Ministr vnitra Horst Seehofer pošle v příštích dnech policisty k náboženský­m objektům a důležitým uzlům, nehodlá ale nijak zpřísňovat zákony, jen lépe využívat ty stávající.

Střelec po sobě zanechal manifest o 24 stranách a videoklip, kde velebí čistotu německé rasy. Navrhuje přitom vyhladit obyvatelst­vo asi dvaceti zemí s muslimskou populací, které mají své minority v Německu.

Rathjen nebyl na žádném seznamu extremistů, jeho počínání a paranoia ale vykazuje znaky vyšinutost­i. Policie šetří, jak mohl se svými sklony provozovat sportovní střelbu a legálně vlastnit zbraň. Třeba loni v listopadu podal zmatené trestní oznámení, že existuje všemocná tajná služba schopná řídit mozky lidí.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV) eviduje na 12 700 pravicovýc­h extremistů se sklony k násilí a má za to, že celá tato komunita se díky internetov­é komunikaci poměrně rychle radikalizu­je. Do kategorie pachatelů, kteří se ideologick­y zocelili na síti, patřil třeba Stephan B., jenž loni v říjnu zavraždil u synagogy v Halle dva lidi. Policie tu ale není úplně v roli outsidera a minulý týden se jí podařilo odhalit dvanáctičl­ennou skupinu, která plánovala atentáty na muslimy během jejich modliteb.

„Buďme hrdí na wehrmacht“Jiné je to se šířením nenávisti, kam patří široké spektrum aktivit, především pak komentáře na sociálních sítích, jež se nenávistí jen hemží. „Nejsou tu žádné velké organizova­né struktury, ale jen lidé, kteří projevují evidentní krajně pravicovou ideologii, přitom se za žádné extremisty nepovažují,“řekl DW vyšetřovat­el federálníh­o odboru kybernetic­ké kriminalit­y Christoph Hebbecker. Také podle bývalého šéfa BfV Hanse-George Maassena dnes nemusí nutně každý pravicový extremista znát všechny odznaky zbraní SS, ale stačí, že šíří sentimenty nacistické či německé imperiální minulosti. Vlna obvinění z podněcován­í nenávisti míří i na stranu Alternativ­a pro Německo (AfD). Její vedení se přitom marně snaží argumentov­at, že střelec byl vyšinutý a partaj má i jiný program než odpor proti migraci. Politici a média volají po bojkotu strany, která ve volbách do Spolkového sněmu v roce 2017 skončila třetí s bezmála 13 procenty hlasů.

„Hanau ukazuje, že existuje spojení mezi žháři, AfD a pravicovým násilím,“říká v komentáři například veřejnoprá­vní televize ARD a připomíná některé z výroků vysoce postavenýc­h členů strany.

Ti jsou nejenom častými šiřiteli nenávistný­ch komentářů vůči migrantům, ale několikrát překročili i červenou čáru schvalován­í německých zločinů za druhé světové války. Například šéf poslanců AfD Alexander Gauland v září 2017 prohlásil, že by Němci měli být hrdí na výkony wehrmachtu, jeho stranický kolega Björn Höcke zase před třemi lety zkritizova­l umístění památníku holokaustu v centru Berlína jako „hloupou politiku“překonáván­í traumat minulosti.

 ?? FOTO REUTERS ?? Pietní místo vzniklo na počest obětí ve městě Hanau
FOTO REUTERS Pietní místo vzniklo na počest obětí ve městě Hanau

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia