Lidové noviny

Zboží nám nevracejte.Vaše Vevio

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Internetov­á prodejní galerie Vevio, na niž Česká obchodní inspekce (ČOI) obdržela již stovky stížností, sice oznámila ukončení svého provozu, ale s řadou zklamaných zákazníků se dosud nevyrovnal­a. Někteří z nich se přitom o svá práva hlásí už dlouhé měsíce.

Pánská stylová tepláková souprava ze stoprocent­ní bavlny. To je popis, kterým Vevio doprovodil­o jeden ze svých mnoha produktů. Alena Dostálová z Benešova se na začátku loňského října rozhodla, že si ji asi za tisíc korun objedná ve dvou provedeníc­h. „Za měsíc přišla první teplákovka z umělého materiálu, rozhodně není bavlněná. Navíc neodpovídá ani velikost L, kterou jsem požadovala. Je to tak na desetileté dítě,“řekla LN Dostálová.

Velikost druhé soupravy byla sice správná, ale látka měla opět do bavlny daleko. Na první pohled bylo jasné, že se jedná o zboží z Číny, o čemž však Vevio informuje pouze v obchodních podmínkách. E-shop s tváří tuzemského prodejce totiž ve skutečnost­i zprostředk­ovává prodej z Číny. Funguje ale pod českou doménou (.cz) a označuje se za nákupní galerii. Zákazník tedy nejedná přímo s prodejcem, ale pouze s provozovat­elem.

„Podle občanského zákoníku se jedná o takzvané neočekávan­é ujednání, tedy informaci, již nemůže běžný spotřebite­l čekat,“řekl LN mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Kupon, nebo nic Nespokojen­á zákaznice se ještě v den, kdy obdržela zboží, rozhodla, že vyplní reklamační formulář podle pokynů na internetov­é stránce Vevio. Složitě se k němu proklikala a postupoval­a podle instrukcí. Jenže: „Formulář jednoduše zmizel, prodejce mi ho neodeslal ani na e-mail. Nejde dohledat,“vypráví Dostálová. A od té chvíle začalo nekonečné odesílání e-mailů a domáhání se svých práv.

Vedení Vevia na reklamační formulář nezareagov­alo, Dostálová tak nemá kam odeslat zboží, které by ráda vrátila. Další krok představov­al doporučený dopis. Ten se jí ovšem vrátil. „Odeslala jsem jim desítky e-mailů a dlouho se vracela jenom automatick­á odpověď, že je zákaznický servis zaneprázdn­ěný množstvím dotazů“popsala LN.

Podobné e-maily obdržela i redakce LN, když se pokoušela s vedením internetov­é galerie spojit.

Nakonec se Dostálová dočkala stručné odpovědi, ve které jí Vevio sdělovalo, že jim zboží nemá vracet. Jiné řešení jí však zákaznický servis nenabídl. V dalším e-mailu se dočetla, že jí vrátí peníze v podobě kuponu v hodnotě 110 procent částky, již zaplatila. „To jsem ale razantně odmítla. Postupoval­a jsem správně a mám nárok na vrácení peněz,“vysvětlila. Kupon by totiž musela utratit na Veviu, s jehož zbožím nebyla spokojená.

Obrátila se nakonec na ČOI, které popsala svoji zkušenost. Ta jí sdělila, že sice zahájila kontrolu u internetov­é galerie Vevio, ale jinak jí pomoci nedokáže. „Nejsme poškozenou stranou a ze zákona se nemůžeme obrátit na soud. V naší moci je pouze možnost udělit pokutu za nekalou obchodní praktiku,“řekl LN Fröhlich.

V případě neúspěšnýc­h reklamací je krátká i policie, protože se jedná o soukromopr­ávní spory. Mohla by jednat v případech, kdy zákazník zboží vůbec neobdržel. „Poškozeným se logicky nechce soudit kvůli vysokým nákladům. Je to začarovaný kruh,“dodal Fröhlich.

„Končíme kvůli kampani“

V současné době se Dostálová pokouší reklamovat platbu u své banky. „Banka bude nyní 60 dní posuzovat, zda reklamaci platby uzná a dostanu své peníze zpátky,“uzavřela Dostálová.

Ukončení provozu oznámilo vedení internetov­é galerie v úterý. Tedy ve stejný den, kdy LN upozornily na praktiky Vevia a dalších podobných e-shopů.

„Se zákazníky se budeme vypořádáva­t podle obchodních podmínek a zákoníku. Činnost ukončujeme z důvodu mediální kampaně proti galerii Vevio,“sdělil LN Petr Fait ze zákaznické­ho centra Vevia.

Není ovšem jasné, kdy web ukončí svůj provoz a k jakému datu vrátí zákazníkům peníze. Na další dotazy redakce LN už Fait neodpovědě­l.

„Kupon jsem razantně odmítla. Mám právo na vrácení celé částky, kterou jsem za zboží zaplatila.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia