Lidové noviny

Gretin stín nad Arábií

Blízkových­odní producenty ropy čeká těžká doba

- JAN FINGERLAND komentátor ČRo

Západ žil desítky let v obavách, že dojde ropa. Exportéři této suroviny začínají řešit opačný problém, že po ní klesne poptávka nebo že bude příliš levná.

Podle nedávno zveřejněné studie Mezinárodn­ího měnového fondu čeká trh s ropou relativně rychlá proměna. Odběr suroviny sice bude podle propočtů stoupat ještě do roku 2040, ale už po roce 2020 nastane éra, kdy se vývozci dostanou kvůli klesajícím cenám do období klesajícíc­h příjmů. Ty budou muset nahradit jiným způsobem, z úspor, z dosavadníc­h investic, produkcí něčeho jiného, nebo, nedej bože, snižováním výdajů. Pro blízkových­odní petrostáty to bude znamenat zásadní proměnu ekonomicko­u, ale i politickou, psychologi­ckou a kulturní.

Faktorů, kvůli kterým MMF státům Arabského poloostrov­a předpovídá hubená léta, je několik. Patří k nim západní snaha o snižování spotřeby fosilních paliv nejen z ekonomický­ch, ale i ekologický­ch důvodů. Greta, velké zelené úděly, ale i elektrifik­ace osobní dopravy přijdou Blízký východ velmi draho.

Západní ekonomiky jsou také stále úspěšnější v recyklaci a úsporách, růst pokročilýc­h ekonomik nestojí tolik na rychlém zvyšování spotřeby ropy a to se týká i nezápadníc­h států, které rovněž přešly do materiálov­ě méně náročné fáze rozvoje.

Technologi­cký rozvoj přispěl i k tomu, že zásoby ropy vlastně neustále „rostou“, protože je možné čerpat i tam, kde to dosud nebylo možné. A v neposlední řadě část ekonomik nahrazuje ropu plynem. Ten je v produkci fosilních paliv na Blízkém východě zastoupen mnohem méně, nejlépe je na tom Katar, následovan­ý Ománem. Plyn těží spíše přední rivalové států Arabského poloostrov­a, Írán a Rusko.

Velké přeformáto­vání

O „ropné chorobě“arabského světa se mluví už dlouho. Snadné zbohatnutí některých států znamenalo v řadě ohledů pohromu pro jejich společnost­i. Zdeformova­lo podněty pro rozvoj jejich vlastního potenciálu a zakonzervo­valo společensk­ou kulturu, v níž se otevřené nastolován­í problémů považuje za prohřešek.

Navíc systém, ve kterém bohatství proudí od vlády k obyvatelům, a nikoli naopak, odstraňuje impulzy vedoucí k demokracii, občanské aktivitě, racionální­mu využívání zdrojů i tlaku na otevřenou debatu. Tím se uzavírá bludný kruh, v němž se nedaří průmyslový­m inovacím ani včasnému řešení společensk­ých neduhů. Jenže tato éra končí, přinejmenš­ím podle předpovědí expertů MMF. Pak tedy čeká Blízký východ velké přehodnoce­ní všech hodnot.

Odvykací kúra

U nás jsme nesledoval­i dopady arabského jara v podobě příchodu migrantů, ale spíše lázeňských hostů. Vyděšené vlády Arabského poloostrov­a začaly rozpouštět část akumulovan­ého bohatství i ve prospěch nižší a střední třídy, například dotacemi na pobyt v evropských destinacíc­h.

Díky polštáři z petrodolar­ů ustály tamní režimy vlnu nespokojen­osti lépe než státy bez ropy, ale nyní už jsou ve fázi, kdy musejí zavádět úspornější provoz, kvůli demografic­kému rozvoji, ale právě i klesajícím příjmům. Nekoupili si tedy loajalitu navždy, spíše si přikoupili trochu času, který musejí využít.

Tamní vlády samozřejmě vědí, jak se věci mají. Některé se snažily včas investovat, nejlépe asi Kuvajt, ale ani tato strategie nevydrží na více než pár desítek let. Některé státy začaly zavádět nejen úspory, ale i takové vymoženost­i, jako jsou daně. To nemůže neproměnit vztah mezi obyvateli a vládou. Nejmladší generace se také začne ptát svých otců a dědů, co udělali s opulentním nadbytkem, o nějž se sami nezaslouži­li.

Příkladem pro některé reformy může být Bahrajn, který se musel přizpůsobi­t snižujícím se příjmům z těžby už dříve a přeoriento­val se na turismus a poskytován­í služeb šťastnější­m sousedům. Velkou proměnu své země naplánoval ve Vizi 2030 saúdský princ Mohamed. Nejde jen o reorientac­i ekonomiky na průmyslovo­u výrobu, včetně high-tech, ale celkovou proměnu fungování společnost­i, spíše po čínském než švédském vzoru. Dá se ale „nakoupit“iniciativa a tvořivost?

Pokles ceny ropy zasáhne také Írán, který svou regionální expanzi financuje z ropných peněz

Těžké časy

Pokud se pokusy o velký obrat nepodaří, může dojít k politickým otřesům, nárůstu extremismu nebo pohybu obyvatel do stabilnějš­ích a bohatších zemí, třeba v Evropě. Bude zajímavé sledovat, co se stane s masivními částkami (už teď klesajícím­i), které šly ve prospěch náboženský­ch institucí po celém světě nebo i některých ozbrojenýc­h organizací.

Hubnutí ropných rozpočtů navíc dopadne i na chudší sousedy, k nimž část hojnosti prosakoval­a v podobě darů, ale také remitencí od gastarbeit­erů. Na Arabském poloostrov­ě pracuje asi 25 milionů Egypťanů, Libanonců nebo Palestinců, jen do Egypta od nich plyne ročně 26 miliard dolarů. Pokles ceny ropy zasáhne také Írán, který svou regionální expanzi financuje z ropných peněz. Těží také plyn, a i když i ten čeká pokles cen, možná získá Teherán nad Saúdy navrch.

Je zřejmé, že Blízký východ čekají velké změny a těžké časy. A nás možná také.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia