Lidové noviny

Pekelné tlamy

Souzením veřejnou debatu nevylepším­e

- Martin Zvěřina

Transparen­cy Internatio­nal a premiér Andrej Babiš si nemohou přijít na jméno, a to do té míry, že jejich vzájemné invektivy skončily u soudu. Respektive protikorup­ční organizace zažalovala premiéra a dožadovala se ochrany své dobré pověsti. Krajský soud včera nepravomoc­ně rozhodl, že dobrou pověst organizace premiér nepoškodil, když o ní mluvil jako o „zkorumpova­né Transparen­cy“, a vše se odehrálo v rámci projevů svobody slova.

Všechno je tu špatně. Premiér se nemá do nikoho, najmě do organizace, která si dala za cíl upozorňova­t na korupci, co navážet. Jako šéf exekutivy by měl být maximálně zdrženlivý. Na druhé straně i protikorup­ční organizace by měla vážit slova. Nebo snad když označuje předsedu vlády jako dotačního podvodníka či politika, který rozkrádá stát, tak je to právně korektní a důvěryhodn­é? To, co sledujeme na obou stranách soudního sporu, je projev hlubokých osobních animozit mezi pány Babišem a Ondráčkou (šéf Transparen­cy). Organizace vymáhá na soudu zákaz použití výrazu zkorumpova­ný na svou adresu. To je absurdní požadavek, co bude požadovat po odpůrcích zítra, že ji nesmějí označit za nátlakovou skupinu, nebo budou rovnou požadovat epiteton „nejspraved­livější“?

Soud se nenechal vtáhnout do politickéh­o boje a řekl, že obě strany mají podobný přístup do médií, a tudíž se jejich vzájemné invektivy vejdou do svobody projevu. Transparen­cy obratem vyrukovala s tiskovým prohlášení­m, ve kterém tvrdí, že „podle soudu Andrej Babiš může lhát“, přičemž daleko přesnější a pravdivějš­í by bylo tvrzení: podle soudu se s Andrejem Babišem vzájemně očerňujeme a můžeme to dělat dál.

Nesmíme chtít po soudech, aby byly odvolací stolicí neúspěšnýc­h politiků, a zároveň by politický boj neměl skončit jako stupňování vzájemného urážení. Ale ke kultivaci domácího prostředí nám žádný soudní výrok nepomůže, stejně jako k ní nepřispívá premiér Babiš ani rétorika Transparen­cy Internatio­nal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia