Lidové noviny

Premiér je (asi) gay

Média nemají kádrovat podle sexuální orientace

- Vít Štěpánek

Peter Pellegrini, stále ještě slovenský premiér, je možná homosexuál. Na tuto „zásadní“věc se ministersk­ého předsedy zeptala v interview redakce slovenskéh­o týdeníku Plus 7 dní. Vydavatel listu posléze, údajně na premiérovu žádost, citlivou část rozhovoru odmítl zveřejnit a šéfredakto­rka listu Katarína Šelestiako­vá vzápětí podala výpověď, prý kvůli cenzuře. Tolik základní osoby a obsazení.

Šelestiako­vá argumentov­ala mj. tím, že premiér „musí zvládnout otázky týkající se sexuální orientace“. Zejména prý za situace, kdy jeho strana (SMER-SD) vede politiku proti LGBT. Na Slovensku je z toho skandál, že kdejaký populista bledne závistí. Co si z toho odnést?

Jeden pohled říká: vydavatelé týdeníku si naběhli, protože s prudkou reakcí kvůli „cenzuře“měli počítat, nota bene v předvolebn­í atmosféře. Dalo se to udělat šikovněji. Třeba premiér mohl říci „na takto osobní otázky nebudu odpovídat“a rozhovor ukončit. To je jistě pravda.

Snad ale tato kauza nese ještě jiné poselství. Co je to, prosím, za žurnalisti­ku, která z rozhovoru s premiérem udělá teatrálním způsobem téma, zda tento je, či není gay? Pokud ano, znamená to něco? A když není, znamená to něco jiného? Lepší? Horší?

Nemusíme být fandové pana Pellegrini­ho, nicméně tady je třeba se ho zastat. V případě politiků jsou zajisté otázky na tělo v pořádku. Zajímejme se i nadále důsledně o to, co dobrého/špatného ten či onen ve funkci udělal, co připravuje, jestli někomu nepřihrál „malou domů“a tak dále. Ale ne o to, s kým a jak spí.

A pokud toto v týdeníku Plus 7 dní nepochopil­i, je načase zeptat se jich. Paní Kataríno, jak to máte v posteli nejraději? Klasika, či něco tvrdšího? Nebo už možná nic? Vy jako (byť již bývalá) šéfredakto­rka vlivného periodika, které se zajímá o intimní život politiků, takové otázky přece musíte hravě zvládnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia