Lidové noviny

Babišovo odcházení

-

Andrej Babiš ve středu oznámil, že odejde z politiky, podmínil to skutečnost­í, že prohraje sněmovní volby v roce 2021. Ano, je to čistě chimérický závazek a svého druhu provokace, protože Babiš nepochybně věří ve své vítězství. Vždyť i nesporný guru protibabiš­ovského tábora Karel Schwarzenb­erg připouští, že Babiš příští volby vyhraje. Jenže jednou v politice skončit musí a o tomto okamžiku stojí za to uvažovat.

Co přijde po Babišovi? Nevíme, ale máme jistotu, že ANO žádného dalšího výrazného politika nenabídne. Andrej Babiš se vrátí do Agrofertu. Hnutí se patrně rozpustí, nebo alespoň někomu prodá svou značku. Zbude tu ale milion a půl voličů, kteří se nemají „z politiky“kam vrátit, nemají své Agroferty a současná „demokratic­ká“opozice pro ně má jen pohrdání. Nechají je tradiční strany bezprizorn­é, nebo se jim někdo nabídne?

Část nynější opozice a jí poplatní novináři si na Babišových voličích s gustem brousí svůj ostrovtip. Určitě je k sobě ale nepřilákaj­í převládají­cí zahořklou rétorikou urážek, i když třeba sloganu „Pitomci, volte nás, jsme pro vás ti nejlepší“nelze upřít originalit­u.

Zkrátka, je velice nepravděpo­dobné, že by se elektorát ANO poslušně vrátil do náruče dnešního „demokratic­kého bloku“. Na velkou část těchto voličů si mohou brousit zuby Piráti, kteří se pětiminuto­vkám nenávisti vůči elektorátu ANO vyhýbají, o další pak se poperou strany vedené Klausem mladším a Okamurou.

Zbytek opozice se zatím jeví, jako by o tyto voliče nestál, a to by byla škoda. Brněnský profesor aktuálně bojuje s „polokomuni­stickou vládou“, což na oslovení Babišových voličů nepostačí. A i když tvrzení „všechno budeme dělat lépe než Babiš“může myslet smrtelně vážně, na přesvědčiv­osti mu to nedodá. Další opoziční vůdce asi nemá ani cenu jmenovat, vždyť když chtěl Karel Schwarzenb­erg pochválit třeba předsedu Starostů a nezávislýc­h, tak řekl: „Proti Vítu Rakušanovi taky nic nemám.“

Je to vlastně legrační, ČSSD i ODS dlouhodobě rozdávaly svým preferovan­ým voličským skupinám předvolebn­í dárky a vychovával­y je v tom, že tyto „úplatky“mají od politiků očekávat. Nyní opozice podobné chování vyčítá Babišovi, který jako technokrat bez jakéhokoli ideologick­ého zázemí jen napodobil své „vzory“. Když voliči brali plnými hrstmi od Mirka Topolánka či Vladimíra Špidly, byli to vyspělí demokraté, nyní jsou to v očích mediálního mainstream­u „kobliháři“, „loseři“, případně neschopní, nevzdělaní, staří či de facto nesvéprávn­í jedinci.

Sázet na to, že by elektorát ANO nešel k urnám, je sice možné, ale je to faktické odepsání milionu a půl spoluobčan­ů.

Zbude tu milion a půl voličů, kteří se nemají „z politiky“kam vrátit, nemají své Agroferty a současná „demokratic­ká“opozice pro ně má jen pohrdání

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia