Lidové noviny

Veliké dobrodružs­tví. Kdy nastane?

- MILAN HALOUSEK vzdělávací spolek Kosmos-News

Dotkne se lidská noha znovu povrchu Měsíce v roce 2024, jak si to přeje současný americký prezident Donald Trump, nebo to bude trvat trochu déle? Spíš déle.

Zhruba v polovině loňského roku rozvířil celkem poklidné vody světové kosmonauti­ky prezident Spojených států Donald Trump svým, jak je pro něj příznačné, poměrně pompézním vyhlášením, že Američané se vrátí na Měsíc již v roce 2024. Nikoliv, jak dosud Americký úřad pro letectví a kosmonauti­ku NASA plánoval, až někdy kolem roku 2028.

Důvod tohoto urychlení je celkem jasný. V roce 2024 bude vrcholit Trumpovo druhé prezidents­ké období, pokud samozřejmě druhý mandát získá. A kdo by se s pozicí nejvlivněj­šího muže světa nechtěl rozloučit tak výraznou událostí, jakou bezesporu návrat lidí na Měsíc po dlouhých 55 letech, bude. Otázkou ale je, zdali má NASA vůbec šanci do roku 2024 na Měsíc své astronauty dopravit. Podle současného vývoje se zdá, že ne! Že reálnější je rok 2026, či ještě spíše původně plánovaný rok 2028.

Dlouhé čekání

Amerika na velkou vesmírnou událost čeká už hodně dlouho. Jejich první muž Neil Armstrong otiskl svou stopu do měsíčního prachu 20. července 1969, před více než 50 roky. V té době se plánovalo, že v rámci dalších vesmírných programů se brzy nato podívají Američané na Mars či na Venuši. K ničemu takovému nedošlo. Jsou tady samozřejmě z vědeckého hlediska další významné události – raketoplán­y, Mezinárodn­í vesmírná stanice ISS, sondy na Marsu i v hlubokém vesmíru –, ale nic z toho se veřejnosti „neprodává“tak dobře jako první krok amerického astronauta na povrchu jiného vesmírného tělesa, vztyčení vlajky, nějaká motivační věta a rozhovor s prezidente­m v živém televizním vysílání!

A právě k tomu by mělo znovu dojít v roce 2024 s návratem na

Měsíc v rámci lunárního programu Artemis, při kterém se po povrchu vesmírného souputníka naší Země projde „druhý první muž a první žena!“.

Zní to krásně, lidé se za pár roků budou zase procházet po Měsíci! Bohužel realita je taková, že NASA není na takovou cestu svých astronautů momentálně vůbec připravená. A ani prezidente­m Trumpem navrhované zvýšení jejího rozpočtu jí příliš nepomůže. Nejsou dořešeny všechny systémy, které jsou k bezpečné – opakuji bezpečné! – cestě lidí do vzdálenějš­ího vesmíru, potřebné.

Jde nejen o peníze, ale i o čas potřebný k přípravě

NASA v současné době ještě nemá připraveno­u silnou nosnou raketu, která by její astronauty k Měsíci donesla. Raketa SLS, která vychází z komponentů používanýc­h v programu raketoplán­ů, stále není připravena ani k prvnímu zkušebnímu startu bez posádky. Aktuálně byl před několika dny potvrzen další odklad startu první testovací mise až na počátek roku 2021. Připravená není ani kabina Orion, ve které se k Měsíci vydá čtyřčlenná posádka vesmírných dobrodruhů. Kabina už sice prochází řadou důležitých testů, ale její certifikac­e pro let s lidmi na palubě je stále ještě v nedohlednu.

Pro vlastní přistání na Měsíci je potřeba vybudovat alespoň malou vesmírnou základny Gateway nedaleko Měsíce. Zjednoduše­ně řečeno, posádky budou na této základně přestupova­t z kosmické lodě Orion, ve které přiletí od Země, do výsadkovéh­o lunárního modulu, se kterým potom přistanou v oblasti jižního měsíčního pólu, kde se počítá s dlouhodobo­u vědeckou základnou.

A jen stručně: základna Gateway se teprve designuje a plánuje se, kdo ze zahraniční­ch partnerů (Kanaďané, Japonci, Evropané) bude který modul základny stavět, výsadkový modul se teprve vybírá z ideových návrhů, stejně jako měsíční základna… Nic z toho se nezačalo ještě reálně projektova­t a stavět!

Tohle všechno nesouvisí jenom s penězi, které má teď NASA dostat navíc, i když ty určitě přijdou vhod. Jde hlavně o čas potřebný k dokonalé přípravě celého programu návratu lidí na Měsíc, k dokonalému odzkoušení technologi­cky úplně nových strojů a zařízení, které musí splňovat nároky na maximální bezpečnost pro muže a ženy, již je budou používat.

Rok 2024, určený prezidente­m Trumpem, je z výše uvedených důvodů nereálný, bude to trvat déle, ale nakonec se Američané po měsíčním povrchu projdou.

Souboj o Měsíc

Vrátit se na Měsíc lidé potřebují! Vědci ho plánují dokonaleji, než to bylo možné před 50 roky při programu Apollo, poznat a prozkoumat. A technici si v podmínkách šestinové měsíční gravitace chtějí vyzkoušet technologi­e určené později pro lidské výpravy na Mars. Potřebujem­e poznat i hranice lidských možností při takovýchto dlouhodobý­ch expedicích a pobytech. V tom je člověk nenahradit­elný, v tom nám žádné stroje nepomohou.

Pozorně sledovat bude ale potřeba i soukromé společnost­i, které by se rády zapojily do nového „souboje o Měsíc“. Především jde samozřejmě o firmu SpaceX vizionáře Elona Muska. Ten již představil své plány na oblet Měsíce, na který by v horizontu několika málo roků navázalo přistání na Měsíci. A v další fázi by Musk rád dovezl lidskou posádku až na povrch Marsu. Ale znovu – jsou to všechno jen plány, nepodložen­é zatím žádnými reálnými výsledky.

Lidé už od pradávna pozorovali měsíc na noční obloze a toužili ho poznat a prozkoumat. Teď máme před sebou nové možnosti, jak toho docílit. Návrat lidí na Měsíc je blízko. Těšme se na to, bude to znovu, tak jako v roce 1969, veliké dobrodružs­tví!

NASA není na takovou cestu svých astronautů momentálně vůbec připravená. A ani Donaldem Trumpem navrhované zvýšení jejího rozpočtu jí příliš nepomůže.

 ?? FOTO NASA – NEIL ARMSTRONG ?? Druhý muž na Měsíci Buzz Aldrin. Američané tam přistáli 20. července 1969. Prezident Donald Trump si přeje, aby se návrat uskutečnil v roce 2024.
FOTO NASA – NEIL ARMSTRONG Druhý muž na Měsíci Buzz Aldrin. Američané tam přistáli 20. července 1969. Prezident Donald Trump si přeje, aby se návrat uskutečnil v roce 2024.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia