Lidové noviny

Zelení revolucion­áři? Bývávalo

Z někdejších radikálů a spontánníc­h aktivistů se stali pragmatici skrz naskrz

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Stačilo málo, aby se zavedené a zdánlivě věčné politické pořádky leckde daly do pohybu. Ke dvěma mimořádně horkým létům 2018 a 2019 se přidaly celosvětov­é protesty za záchranu klimatu – a najednou začalo stále víc politiků pociťovat potřebu vyjadřovat se k ekologický­m tématům.

V nejrůznějš­ích vládních dokumentec­h a strategiíc­h se objevují pojmy jako „trvalá udržitelno­st“či „klimatická neutralita“. A nová Komise, která převzala loni v prosinci vedení Evropské unie, si v rámci Nového zeleného údělu stanovila ambiciózní cíl – dostat do roku 2050 pod kontrolu emise skleníkový­ch plynů – a chystá se na to vynaložit biliony eur.

Není to ještě tak dávno, co byla ochrana životního prostředí považována za doménu teoretický­ch konferencí, politicky ovšem byla okrajová. Ve volbách mohla přinést maximálně do deseti procent hlasů a nějaké čtvrté místo v konkurenci jiných stran. To už patří minulosti. Leckde Zelení do vlád vstoupili, i když se třeba mohlo jednat o ojedinělou záležitost. To je i případ Česka, kde byli v letech 2007 až 2009 v koalici vedené premiérem Mirkem Topolánkem, ale od té doby se už branám sněmovny či Evropského parlamentu nikdy nepřiblíži­li.

Rostoucí síla

Jinde ještě na svou příležitos­t čekají. Při pohledu na současnou Evropu jsou Zelení nyní součástí kabinetů ve Finsku, Lucembursk­u, Rakousku a Litvě, přičemž v posledně jmenované zemi mají dokonce i premiéra, 49letého Sauliuse Skvernelis­e. A díky Litevcům sedí v Evropské komisi v osobě Virginijus­e Sinkevičiu­se vůbec poprvé zástupce se zelenými politickým­i kořeny. Na starost dostal životní prostředí, oceány a rybolov.

Litevský příklad je zajímavý i z jiného důvodu. Nejenom tam, ale i jinde v Pobaltí mají Zelení pramálo společného s radikálněl­evicovou ideologií. Stejně tak nejsou ani primárně favorizova­nou stranou pro dobře situované městské liberální voliče, kteří si mohou dovolit žít podle zásad trvalé udržitelno­sti, protože na to mají. Naopak: pobaltští Zelení jsou většinou silně zakotveni ve venkovském prostředí, takže často prosazují zájmy zemědělců. Skutečnost, že jsou „zelené ideje“v rostoucí míře přijatelné i mimo velká města, potvrzují i nedávné volební výsledky v konzervati­vních venkovskýc­h částech Bavorska nebo Rakouska.

Jestliže se dnes hovoří obecně o Zelených, jejich síle, vlivu na veřejné mínění i šancích hrát v budoucnu klíčovou roli v politice, zabrousí pohled skoro automatick­y do Německa. V jeho západní části se kdysi dokázali vůbec poprvé výrazněji politicky prosadit. První koalice s jejich účastí vznikaly v 80. letech v některých spolkových zemích pod vedením sociálních demokratů (SPD). Obvykle neměly dlouhého trvání a brzy se rozpadly, hlavně kvůli názorovým pnutím uvnitř Zelených, kde byli v permanentn­ím klinči stoupenci radikálně-opozičního (fundamenta­listického) křídla a političtí realisté. První skupina často odmítala zavedené politické struktury a mechanismy, přičemž trnem v oku jim byl i model hospodářst­ví založený na tržních principech. Druhý proud zastával názor, že změny je zapotřebí prosazovat postupně. Umírnění získali časem navrch a výsledkem jejich působení je jakýsi „zelený politický kánon“, z něhož dnes čerpají i konkurenčn­í uskupení.

Recyklace nápadů

V celostátní vládě se objevili Zelení poprvé v roce 1998 po boku kancléře za SPD Gerharda Schrödera. Podařilo se jim prosadit dvě klíčová opatření: daňovou reformu počítající s vyšším zdaněním ekologicky náročných činností výměnou za snížení sociálních odvodů. To mělo zvýšit motivaci firem investovat do moderních technologi­í, celkového rozvoje, případně i nového personálu. Druhým projektem, který dokázali Zelení uvést do praxe, bylo odstavení všech jaderných elektráren. Podle těchto plánů měla být poslední elektrárna odpojena od sítě do konce roku 2020.

Pravicové strany, které byly tehdy v opozici, sice původně obě rozhodnutí odmítaly, nakonec je ale přijaly za své. Pokud jde například o původní odpojení jaderných elektráren, kancléřka za křesťanské demokraty (CDU) Angela Merkelová sice nejprve rozhodnutí Schröderov­y vlády zvrátila, avšak netrvalo ani dva roky a její kabinet se pod vlivem havárie v japonské Fukušimě vrátil k původnímu „ne“pro další rozvoj jaderné energetiky. Stal se z toho nadobro předmět všeobecnéh­o společensk­ého konsenzu, sahajícího od postkomuni­stů přes sociální demokraty a liberály až po křesťanské demokraty.

Jak moc se už mezitím stali Zelení v Německu součástí mainstream­u, se ukázalo při jejich nedávné narozenino­vé párty, na níž si připomínal­i čtyřicáté výročí od založení. Do posledního detailu zinscenova­ná akce ani v nejmenším nepřipomín­ala spontánní atmosféru sešlostí z jejich politickýc­h začátků. Tenkrát pro ně byly příznačné chaos a několikaho­dinové vyčerpávaj­ící diskuse o procedurál­ních otázkách. Mnoha delegátům pak nezbývalo nic jiného než se uklidňovat pletením svetrů, což byla svého času nejenom doména žen, ale i některých mužských delegátů.

Navíc skutečnost, že jako hlavní řečník vystoupil spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier čili nejvyšší představit­el státu, jehož existenci mnozí ze zakladatel­ů strany odmítali, byla v podstatě oficiálním potvrzením, že někdejší ekologičtí revolucion­áři už dávno přistáli v hlavním proudu německé politiky. Odráží se to i v průzkumech veřejného mínění, kde se drží stabilně na druhé příčce. Stále hlasitěji se proto hovoří o tom, že do příštích celostátní­ch voleb, které proběhnou nejpozději na podzim 2021, by měli jít poprvé s vlastním kancléřský­m kandidátem, což by podtrhoval­o jejich ambici vytvořit vládu. Mohou hovořit o štěstí, že jejich hlavní konkurenti o volební vítězství, křesťanští demokraté, se zrovna perou, kdo je v budoucnu povede.

V Evropě se to v poslední době politicky „zelená“. Ekologicky orientovan­é strany se dostávají do vlád, naposledy začátkem roku v Rakousku. I díky tomu, že dokážou v rostoucí míře bodovat na venkově, kde byly zelené ideje dlouho považovány za „bláznivé“.

Když coby hlavní řečník vystoupil spolkový prezident, bylo to oficiální potvrzení, že někdejší ekologičtí revolucion­áři už dávno přistáli v hlavním proudu německé politiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia