Lidové noviny

Zmoudření ekologické­ho rebela

- ROBERT SCHUSTER

Vprosinci 2016 dosáhli Zelení v Rakousku historické­ho úspěchu, když jejich bývalý předseda Alexander Van der Bellen vyhrál opakované prezidents­ké volby proti kandidátov­i pravicovýc­h Svobodných. Ale jen o tři čtvrtě roku později se ocitli na dně. Po více než třiceti letech zůstali těsně před branami parlamentu, ze dne na den museli propustit desítky zaměstnanc­ů, rušit kanceláře, smlouvy a především s bankami vyjednat splátkový kalendář pro vracení poskytnutý­ch úvěrů na prezidents­kou kampaň.

Nejenže se do nevděčného úkolu „správce konkurzní podstaty“nikomu nechtělo, ale nebyl skoro nikdo, kdo by se ho mohl ujmout. A tak to spadlo na tehdy 56letého ekonoma Wernera Koglera. Politika, který pocitově vždycky nějak patřil ke klíčovým lidem ve straně, ale nikdy nevyčníval, typický člověk z druhé řady. Úkolu se ujal bez nároku na odměnu, protože ji nebylo z čeho zaplatit. A během dvou let se mu podařilo nejen dostat Zelené znovu do parlamentu, ale vůbec poprvé je dovést i do vlády. On sám se stal rakouským vicekanclé­řem. Od té doby Kogler s nadsázkou označuje návrat strany z politickéh­o záhrobí za „největší comeback v dějinách od dob Lazarových“, tedy od chvíle, kdy podle evangelia Ježíš Kristus vrátil onoho mladého muže z Betánie zpátky do života.

Rakouský Clint Eastwood

V Koglerově domovském Sankt Johann in der Haide, dvoutisíco­vé obci ve spolkové zemi Štýrsko na jihovýchod­ě Rakouska, se tomu ale nikdo moc nediví. Koglera si zde pamatují jako nesmírně houževnaté­ho člověka – a také rebela. Coby studenta gymnázia v sousedním Gleisdorfu ho koncem sedmdesátý­ch let málem dvakrát vyloučili ze školy: poprvé když se snažil podnítit spolužáky, aby začali masově přecházet na sousední gymnázium, podruhé když nahradil židli u učitelskéh­o stolu záchodovou mísou. Během cest školním autobusem míval navzdory přísnému zákazu ve zvyku kouřit, čímž riskoval další kázeňské postihy.

V té době také založil recesistic­ký spolek s názvem „Sdružení na zrušení středověku ve východním Štýrsku“. Byla to metafora pro zkostnatěl­é společensk­é struktury v této části Rakouska.

Když Kogler dnes vzpomíná na mládí v domovské vísce, s oblibou opakuje, že obec Sankt Johann si mezi sebe rozdělily dvě velmoci: konzervati­vní lidová strana (ÖVP) a katolická církev. Obě zastřešova­ly veškerý tamní společensk­ý život a pro jakoukoli aktivitu mimo tento rámec už nebylo místo. Mladí měli tenkrát na výběr: buď se do systému začlenit, nebo úplně odejít.

Už téma jeho maturitní práce z němčiny ukázalo, pro jakou cestu se Kogler rozhodl. Zabýval se v ní totiž otázkou, proč i Rakousko potřebuje stranu zelených, jaká už v té době existovala v západním Německu. Za svou argumentac­i tehdy dostal jedničku.

Jedním z hlavních hesel nově vznikající­ho zeleného hnutí bylo: „Mysli globálně, jednej lokálně!“Kogler si to vzal k srdci a v Sankt Johann in der Haide se postavil do čela kampaně proti vybudování nové skládky. Byl to úporný boj, který se odehrával před soudy, záležitost­í se zabývali i poslanci v daleké Vídni. Spuštění skládky nakonec Kogler a spol. nezabránil­i, ale aspoň prosadili, že provozovat­el přistoupil na daleko přísnější pravidla pro její provoz.

V roce 1980 Kogler odešel ze štýrské provincie do regionální metropole Grazu, druhého největšího rakouského města. Na tamní univerzitě začal se studiem práv a národního hospodářst­ví – a také se poprvé výrazněji politicky angažoval. Patřil ke spoluzakla­datelům občanského sdružení proti jaderné energii, jež se velmi brzy spojilo s dalšími podobnými skupinami do Alternativ­ní kandidátky v Grazu. V roce 1983 dosáhli alternativ­ci při komunálníc­h volbách na první křesla – a Kogler získal jedno z nich. Již tady začalo být patrné, jak moc heterogenn­í je vznikající rakouské zelené hnutí. Jestliže například ve Vídni měli budoucí Zelení často levicově-anarchisti­ckou minulost, jejich budoucí straničtí kolegové v Grazu, Innsbrucku nebo Salcburku mnohdy pocházeli z katolickéh­o prostředí.

Zásadním zvratem v Koglerově životě byla těžká dopravní nehoda, kterou utrpěl při jízdě na motorce. Měl poškozené plíce, slezinu, některé svaly mu museli lékaři znovu přišít. „Po pár týdnech, když si uvědomíte, jak velké jste měli štěstí, se začnete na okolní svět dívat úplně jinak,“vzpomínal v jednom rozhlasové­m rozhovoru. A dodal: „Byl to takový náraz, že jsme obličejem gumovali asfalt. Doktoři mi ho pak museli rekonstruo­vat. Horní ret skoro úplně chyběl, takže ho museli částečně natáhnout z nosu.“Nehoda ukončila i jeho fotbalovou kariéru – předtím hrával za juniorku prvoligové­ho klubu Sturm Graz.

Poslancem parlamentu se Werner Kogler

stal poprvé už v roce 1999. V té době měl pověst „člověka čísel“. Rychle si získal jméno jako stranický expert pro rozpočtové otázky. A dosud patří k rekordmanů­m Národní rady, jedné ze dvou komor rakouského parlamentu, protože ještě nikdy nikdo v kuse nemluvil na plénuktak dlouho jako on. To bylo v roce 2008, kdy jeho řeč k finančnímu skandálu okolo banky HypoAlpe Adria trvala přesně dvanáct hodin a 42 minut. Své vystoupení pak ukončil lapidárním konstatová­ním: „Tak to už bylo vlastně všechno, co jsem vám chtěl sdělit.“

Během loňského roku Werner Kogler vedl prakticky dvě celostátní kampaně. Nejprve před květnovými volbami do Evropského parlamentu, kde se musel zcela obejít bez podpůrného aparátu a vzhledem k nejistému výsledku minimalizo­vat náklady. Nešel do nich s ničím úplně novým, pouze vrátil Zelené k jejich původním tématům jako ochrana životního prostředí či boj proti korupci a za transparen­tnost. Pomohla i společensk­á atmosféra ovlivněná celosvětov­ými demonstrac­emi za záchranu klimatu. Pod jeho vedením ale strana především rezignoval­a na dřívější moralizová­ní a pózu, že pouze ona je nositelem jediné pravdy a správného životního stylu.

Kogler také ofenzivně objížděl venkov, kde se snažil na náměstích a v hospodách odbourávat bariéry. V tomto prostředí působil autenticky, možná i díky tomu, že v družném hovoru vždycky nejpozději po třetí větě sklouzává ze spisovné výslovnost­i do nářečí, čímž dává zapomenout, že je ve skutečnost­i politikem z Vídně. Odměnou mu bylo 14 procent hlasů. Ukázalo se tak, že návrat Zelených do rakouské Národní rady je hodně reálný.

Krátce nato byly v zemi vypsány předčasné celostátní volby, neboť lidovecký kancléř Sebastian Kurz ukončil spolupráci s pravicovým­i Svobodnými. U Zelených nikdo nepochybov­al o tom, že je do kampaně znovu povede Kogler. Už tehdy se začala rýsovat možnost, že o společné vládě nakonec budou lidovci vyjednávat právě se Zelenými. Když se na to novináři ptali Wernera Koglera stále častěji, odpovídal jim prakticky vždy totéž: „Uděláme to jako ve filmech Clinta Eastwooda. Nasedneme na koně a prostě se vydáme do města. Zbytek se uvidí.“

Tak jako v běžném životě, i v politice může platit, že pocity absolutníh­o triumfu a úplného zmaru jsou někdy u sebe hodně blízko. Platí to i pro rakouské Zelené.

Kogler patří k rekordmanů­m Národní rady, nikdy nikdo nemluvil v plénu tak dlouho jako on. Jeho řeč k finančnímu skandálu trvala přesně dvanáct hodin a 42 minut.

Kravatový ústupek

To ovšem nic neměnilo na skutečnost­i, že Kogler konzervati­vce během kampaně vůbec nešetřil. Tu je nazval „partičkou už ne tak úplně mladých fakanů“, jindy se nahlas ptal, z čeho lidovci financují nákladnou kampaň. Ze všeho nejvíc ale do Kurzových lidí rýpal, když pravidelně citoval úryvky z evangelia, zejména pasáže pojednávaj­ící o lásce k bližním. Tím se snažil lidovcům, kteří si v posledních letech založili politické renomé na tvrdé migrační politice, připomínat jejich křesťanské kořeny. Jako dobrý znalec tohoto prostředí totiž věděl, že ne všichni tradiční voliči ÖVP jsou bezvýhradn­ými stoupenci Kurzova kurzu, pokud jde o potírání migrace.

Když se začátkem letošního roku, po více než třech měsících jednání, lidovci a Zelení dohodli na společné vládě, nebylo to nakonec až takové překvapení. Základními kameny koalice se staly dva příběhy: první říkal, že se daly dohromady strany, které patřily k jasným vítězům voleb, zatímco podle druhého vládní program „spojuje to nejlepší z obou světů“, tedy důraz na přísnou migrační politiku i na ochranu klimatu.

A tak se stalo, že se z někdejšího rebela proti zavedeným pořádkům Wernera Koglera stal vicekanclé­ř Rakouské republiky a ministr sportu. Posledním záchvěvem vzpoury u něj bylo, když si jako jediný z členů budoucí vlády přišel pro jmenovací dekret k prezidento­vi bez kravaty.

Netrvalo ale ani týden, a i „vázanková revolta“skončila. Na tradičním štýrském plese ve vídeňském Hofburgu, který je jednou z největších událostí každoroční plesové sezony v rakouské metropoli, nemohl Kogler coby dle protokolu „nejvýše postavený Štýřan“chybět. Všechny ale překvapil, když se na bále objevil s kravatou ve stylové zelené barvě. Nebyla pouze výrazem jeho vlastní politické orientace, ale i gestem vůči rodnému štýrskému regionu, jehož hlavním symbolem je právě zelená barva. Kogler na plese prohlašova­l, že si kravatu oblékl poprvé po deseti letech.

A zřejmě tomu přišel na chuť. O pár dní později ho už zachytily kamery s vázankou v národních barvách s červeno-bílo-červeným vzorem.

 ?? FOTO ČTK ?? Dosáhli svého. Kancléř Sebastian Kurz a jeho zástupce Werner Kogler chtějí skloubit migrační politiku s ekologizac­í hospodářst­ví země.
FOTO ČTK Dosáhli svého. Kancléř Sebastian Kurz a jeho zástupce Werner Kogler chtějí skloubit migrační politiku s ekologizac­í hospodářst­ví země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia