Lidové noviny

Zelení revolucion­áři? Bývávalo

-

praxe Zelení riskují značné vnitřní rozbroje. Zároveň by ale vedení strany rádo vyslalo signál potenciáln­ím partnerům, že i v této záležitost­i už „dospěli“. Loni na podzim kvůli této patálii málem ztroskotal stranický sjezd. Situaci se podařilo na poslední chvíli zachránit vytvořením zvláštní komise, jenomže ta se stihla rozhádat ještě dřív, než se vůbec poprvé sešla, takže řešení zůstává dál v nedohlednu.

Bez ohledu na to, jak to nakonec dopadne, dokládá popularita Habecka i Baerbockov­é, že mezi zelenými politiky v Evropě dnes už dávno nedominují kdysi výstřední a později stárnoucí revolucion­áři formátu Daniela Cohna-Bendita, hlavní postavy studentský­ch nepokojů ve Francii v roce 1968. Namísto toho se začínají prosazovat umírnění pragmatici, kteří dokážou oslovit nejenom bývalé sociální demokraty, ale i kdysi konzervati­vní voliče.

To se daří už téměř deset let Winfriedu Kretschman­novi, který je prvním zeleným premiérem v jedné z německých spolkových zemí. Už v druhém období stojí v čele Bádenska-Württember­ska, regionu, kde sídlí tři velké automobilk­y, zároveň ale se silnou tradicí intenzivní zemědělské výroby. Desítky let zde dominovali křesťanští demokraté, dokud se krátce po výbuchu ve Fukušimě neobjevil na scéně kandidát Zelených Kretschman­n a nevytrhl jim vládu z rukou. Kdo počítal s tím, že dojde ke zhroucení tamního průmyslu, nedočkal se. Namísto toho začaly místní firmy, včetně těch automobilo­vých, jít zelenému premiérovi na ruku a on se stal jejich velkým advokátem. Jako by tomu nikdy nebylo jinak.

Zašlo to až tak daleko, že některá média v Německu, jež byla původně nadšená z prvního premiéra za Zelené, nyní ekologicko­u stranu varují před „kretschman­nizací“. Myslí tím samozřejmě vývoj špatným směrem. Prý dělá příliš velké kompromisy a ustupuje od „čisté zelené nauky“. Takže třeba z jejich pohledu nejenže odmítá zákazy vnitrostát­ních letů, ale navíc i sám létá do Berlína. Vyhýbá se prý také konfliktu s agrárními organizace­mi a jejich tradičním pohledem, že bez umělých hnojiv a chemických postřiků nemůže být zemědělstv­í v dnešní době konkurence­schopné.

Jak ale ukazuje popularita speciálně tohoto premiéra, je právě pragmatick­ý přístup jedinou cestou, jak zajistit, aby přechod na hospodářst­ví zohledňují­cí kritéria trvalé udržitelno­sti byl straviteln­ý pro většinu veřejnosti. A zároveň tím nebyl dán všanc blahobyt budoucích generací.

Mezi Zelenými už dávno nedominují kdysi výstřední a poté stárnoucí revolucion­áři formátu Daniela Cohna-Bendita. Místo nich se prosazují umírnění pragmatici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia