Lidové noviny

Botox v trysce

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Když se člověku neustále a nadměrně potí ruce, není to nic zvlášť příjemného. A ještě se tím narušují jeho sociální a pracovní kontakty, protože při nich si lidé potřásají rukama a zpocená dlaň dost odrazuje.

Extrémní pocení postihuje asi pět procent lidí. Jako poměrně oblíbené protiopatř­ení se dnes používá takzvaný klobásový jed neboli botulotoxi­n, obchodním názvem Botox.

Tak jako se píchá do pleti, aby vyhladil vrásky, aplikuje se injekčně také do dlaní a rovněž do podpaží, kde blokuje nervy zodpovědné za pocení. Injekce píchané zhruba centimetr od sebe jsou ovšem přece jen poněkud bolestivé.

Jihokorejš­tí výzkumníci z kožní kliniky Maylin však nyní v periodiku Skin Research and Technology popsali, že na dvacítku dobrovolní­ků místo píchání injekcí nasadili jemné trysky, které botox vtlačují do kůže. Po měsíci se zdá, že metoda funguje a je méně bolestivá.

Nicméně ještě budou zapotřebí rozsáhlejš­í testy, aby prokázaly, zda tento postup může účinně bránit pocení rukou a podpaží a třeba jednou i vyhlazovat vrásky.

Piercing v obličeji se používal už před 12 000 až 20 000 lety, tvrdí John Willman z univerzity v portugalsk­é Coimbře. A dokazuje to stopami na lebce z takto dávného období. Lebka mladého muže byla nalezena už v roce 1913 v Tanzanii a nazvána podle místa nálezu Olduvaiský hominid 1. Když nyní viděl John Willman její snímky, zaujalo ho, že přední zuby v dolní čelisti a zuby po stranách byly zvenčí odřené.

Extrémní pocení postihuje asi pět procent lidí. Jako poměrně oblíbené protiopatř­ení se dnes používá takzvaný klobásový jed neboli botox.

 ??  ?? VĚDNOHUBKY
VĚDNOHUBKY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia