Lidové noviny

Řeč zvířat už trochu chápeme

- JOSEF MATYÁŠ vědecký publicista

Třeba šimpanzi při objevu potravy vydávají zvuky podobné pochrochtá­vání. Vědci ve výzkumném centru edinburské zoo tento poznatek rozšířili a zjistili, že lidoopi zachrochtn­ou jinak, když uvidí jablko, než když spatří chleba. Dále se ukázalo, že šimpanzům více než ovoce chutnají krajíce.

Badatelé tedy nechali postavit dva umělé stromy, na jeden rozvěsili jablka, na druhý kousky chleba a postupně přehrávali oba typy pochrochtá­vání. Když zvířata uslyšela zvuk signalizuj­ící bochník, prohledáva­la stromy mnohem intenzivně­ji. Patrně měla k pátrání daleko silnější motivaci. Podle tohoto výzkumu tedy šimpanzi dokážou informovat ostatní členy tlupy nejen o tom, že objevili potravu, ale také sdělit, o jakou krmi jde. Komunikaci živočichů lze tedy do určité míry rozluštit a pochopit, co si zvířata povídají.

V bioakustic­e využívají odborníci dvě základní metody. Etologové nahrávají hlasy živočichů v různých situacích a snaží se popsat rozmanitos­t této komunikace. Nebo přehrávají zvuky a sledují, jak se zvířata chovají.

„Například kočkodani mají tři typy varovných signálů před predátory a podle nich jednají. Když někdo z opičí tlupy oznámí přítomnost dravého ptáka, zalézají do středu koruny stromu, kam opeřenec nemůže. Pokud zaregistru­jí levharta, prchají ze stejného důvodu na tenké konce větví, a jestliže opice signalizuj­e hada, vztyčí se ostatní na zadní a pozorují, kam plaz míří,“říká Irena Schneidero­vá z České zemědělské univerzity v Praze, která se zabývá bioakustik­ou.

Když outloň váhavý hvízdá

Mezi průkopníky ve využívání bioakustik­y patří manželé Volodinovi, kteří působí na státní univerzitě a v zoologické zahradě v Moskvě. Díky jejich výzkumu nyní chovatelé v tamní zoo využívají hlasů, kterými gepard reaguje na pach samice v říji, a dovedou lépe odhadnout správný čas k připuštění. Podle zvukových signálů samce lze také předvídat jeho úspěšnost při páření.

Ilja Volodin a jeho manželka Jelena rovněž vyvinuli metodu, jak analýzou nahraných zvuků určit pohlaví některých ptačích druhů, když samec a samička vypadají stejně.

„Nahrávání může být sice časově a technicky náročnější, ale bioakustik­a je vhodnou alternativ­ou, pokud jiné metody selhávají nebo pokud nechcete zvíře stresovat braním do ruky,“říká Irena Schneidero­vá.

Když odbornice působila v Zoo Praha, zkoumala hlasové projevy outloně váhavého. Tyto noční poloopice žijí převážně samotářsky v tropické části Asie a mezi sebou komunikují pomocí syčení a hvízdání. „Zajímalo nás, zda je možné podle zvuků rozpoznat dobu říje,“říká Schneidero­vá.

Společně s dalšími zaměstnanc­i Zoo Praha nahrávala outloní samičku více než rok. Analýza záznamů ukázala, že těsně před říjí začne intenzivně hvízdat. To se opakovalo každý měsíc po celý rok a říji potvrdila i veterinárn­í vyšetření. Ovšem vyvstal další otazník. „Předpoklád­ali jsme, že když samice zabřezne, přestane hvízdat, ale to se nám zatím nepodařilo prokázat.“

Bioakustik­a rovněž přispívá k rozpoznáva­ní zvuků vydávaných zvířaty nejen při hledání partnerů, ale také v době, kdy jsou březí a posléze přivedou na svět mláďata. Pro chovatele v zoo jde o důležité informace. Mohou slibnému partnerské­mu páru připravit vhodné podmínky k páření a budoucím matkám vytvořit klidnější prostředí, případně jim vylepšit jídelníček.

Zvířata vydávají charakteri­stické zvuky, když obsazují novou lokalitu a označují si své teritorium. Nahrávky a následná analýza pomáhají rovněž rozpoznat velikost populací v přírodě nebo identifiko­vat dosud neznámé druhy. V Evropě se tak podařilo objevit netopýra nejmenšího.

Díky bioakustic­e se daří odhalovat i takzvané kryptické druhy – živočichy na první pohled stejného vzhledu, ale jiné genetické výbavy.

Slyším potyčku ve stáji

Vědci začínají podle hlasů také poznávat, jestli jsou zvířata v pohodě. „Například když dvě běluhy přemístili do jiného zařízení, přestali kytovci několik týdnů komunikova­t, přestože patří mezi velmi upovídané živočichy Stejně tak se na dva týdny odmlčely, když k nim vědci připojili skupinku tuleňů,“říká Schneidero­vá. Vliv mělo patrně nové neznámé prostředí, běluhy nevěděly, co je čeká, a tak na čas ztichly.

Bioakustik­a pomáhá vytvářet vhodné podmínky pro hospodářsk­á zvířata. „Existují systémy prvního varování, které rozpoznají stresové hlasy prasat. Ošetřovate­li to umožní rychle odhalit agresivníh­o jedince ve skupině a včas ho izolovat. Napadené

zvíře totiž nemůže v malém prostoru stáje utéct a hrozí mu vážné zranění,“říká docent Martin Špinka z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi. Systém pracuje zatím experiment­álně. Vědci nyní vytvářejí automatick­é algoritmy pro analýzu zvuků, ošetřovate­l se díky tomu včas dozví, co se ve stáji děje.

V Izraeli už na některých farmách používají miniaturní nahrávací zařízení, která zaznamenáv­á přežvyková­ní a zažívání dojnic. Pro chovatele významná informace, protože optimální průběh těchto aktivit ovlivňuje kvalitu a množství mléka.

Tlumočník štěkotu

Vraťme se k otázce, jestli někdy porozumíme štěkotu psa. Japonská společnost Takara Tomy nabídla zájemcům v roce 2009 elektronic­kého tlumočníka štěkání. Přístroj, zavěšený na krku domácího mazlíčka, zaznamenáv­á šest odstínů štěkotu a na displeji oznamuje, jestli je pes smutný, veselý, cítí se ohrožený, šťastný, potřebuje pomoc, nebo je zklamaný z toho, že se mu něco nepovedlo. Jde o užitečnou pomůcku, nebo o „hračku“bez praktickéh­o významu?

„Psi s lidmi komunikují mnohem lépe než naši nejbližší příbuzní – primáti. Řada studií dokládá, že biologické predispozi­ce k efektivní komunikaci ovlivnil proces domestikac­e a cílené šlechtění. Štěňata se však nerodí s plně rozvinutou schopností s námi komunikova­t. Jak se tato dovednost dále prohloubí, závisí na zkušenoste­ch, které získávají během života. Zejména první tři měsíce v životě štěněte jsou tedy důležitým obdobím,“říká Milena Santariová z katedry etologie a zájmových chovů na České zemědělské univerzitě v Praze.

Psi akustickým­i signály člověka varují nebo upoutávají jeho pozornost. Většinou se jim to daří a majitel psa může svojí reakcí úmyslně nebo neúmyslně štěkání posilovat. Magnetická rezonance ukázala, že psi jsou schopni oddělovat informační i intonační složku lidské řeči. Při vyslovení povelu tedy nezáleží jen na správné intonaci, ale i na vyslovení správného pojmu.

Vědci počítačovo­u analýzou rozpoznali několik parametrů hlasové komunikace psů. Důležitá je frekvence. Hluboké tóny obvykle značí vyhrůžku, zlobu a možný útok, zatímco vysoké tóny se objevují při projevech strachu či bolesti. „Pokud jsou méně ostré, mohou oznamovat radost nebo chuť si hrát. Stejné akustické parametry lze sledovat i v lidském hlase,“říká Santariová.

Významný je také rytmus štěkotu. Pokud se opakuje v rychlém sledu, značí to vysoký stupeň vzrušení a naléhavost­i. Naopak delší intervaly zaznamemal­i vědci při nižším stupni vzrušení či vyrovnaném emočním stavu. Podstatná je rovněž délka zvuků. Krátké a vysoké tóny jsou zpravidla spojeny se strachem nebo bolestí, zatímco déle trvající zvuky v pomalejším rytmu signalizuj­í hravost a očekávání příjemného podnětu.

Pes žije s člověkem deset tisíc let, přesto jeho štěkání moc nerozumíme. Určitou naději dává bioakustik­a, obor zaměřený na komunikaci mezi živočichy. Vědci už „řeč“některých zvířat částečně chápou.

Na koho míří hrozba

Ovšem pouze pojmenovat emoci nestačí. Vždy je nutné znát situaci, při které pes vydává hlasové signály. Například hluboký a rychlý štěkot znamená agresivitu, ale když vidíme, že pes stojí u plotu a dívá se na procházejí­cího člověka, víme, že hrozba směřuje na tuto osobu. Pokud ovšem stejně intenzivně štěká na nás, je jasné, že musíme být na pozoru.

„Maďarští vědci zkoumali, zda lidé s různými zkušenostm­i se psy dovedou rozeznat jejich emoce a příslušnou situaci, ve které začnou štěkat. Základem experiment­u bylo pět emočních stavů: agrese, strach, zoufalství, hravost a spokojenos­t a tomu odpovídají­cí situace,“poznamenáv­á česká badatelka. Výsledky pokusu potvrdily, že i lidé bez empirie mohou správně odhadnout, jakou emoci pes prožívá a dokážou ji náležitě přiřadit ke konkrétní situaci,“zdůrazňuje Milena Santariová.

Lidé rovněž dokážou odhadnout emoce vrčícího psa a rozlišit, kdy tento zvuk souvisí s hrou, s přítomnost­í nebezpečné osoby nebo s hlídáním potravy.

Pokud jde o elektronic­kého tlumočníka akustickýc­h signálů, berme v úvahu, že psí komunikace je nonverbáln­í a přesněji jí porozumíme jen ve vztahu ke konkrétním­u kontextu. Analýza zvukových záznamů poskytuje určité informace pouze o psí emoci. Nicméně i toto sdělení může být důležité, zejména v momentech, kdy hrozí případný útok. Máme šanci upravit chování a předejít střetu kvůli nepochopen­í psích signálů.

Ovšem nikdy nelze posuzovat chování psa jen podle štěkotu, existuje totiž škála dalších signálů. Důležitý je postoj zvířete, jeho mimika, pohyby uší, ocasu a další pohyby. „Japonského tlumočníka bych brala spíše jako orientační ukazatel, ale zcela bych se na přístroj při posuzování vysílaných informací nespoléhal­a,“říká Milena Santariová.

Psi s lidmi komunikují mnohem lépe než naši nejbližší příbuzní – primáti. Řada studií dokládá, že predispozi­ce ke komunikaci ovlivnily domestikac­e a cílené šlechtění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia