Lidové noviny

Když české techno okouzluje svět

- RANI TOLIMAT publicista

Když Petra Kvitová vyhraje turnaj, Ester Ledecká vytře zrak slavnějším soupeřkám a hokejová reprezenta­ce konečně překročí hranici čtvrtfinál­e na velkém turnaji, píše se o tom na hlavních zpravodajs­kých portálech několik dní. České úspěchy ve světě moderních technologi­í zdaleka tak sledované nejsou, o mnohých z nich se dozví jen čtenáři odborných webů. Je to škoda, protože jich rozhodně není málo. Ač nejsme žádná technologi­cká velmoc typu Estonska, o asijských tygrech ani nemluvě, pár důležitých zářezů v digitální době Česko určitě má.

Kdo si hraje, utrácí

Ten poslední je starý jen několik dní, hlavní úlohu v něm má mobilní hra Smashing Four z produkce tuzemské firmy Geewa. Na první pohled jednoduchá zábava s poněkud infantilní grafikou je ve skutečnost­i hodně návyková – denně ji hraje přes 200 tisíc lidí a dlouhodobě se drží v žebříčku 250 nejpopulár­nějších mobilních her na světě, což je úspěch jako hrom. Nečekejte žádný složitý příběh, kreslené postavičky svádějí více či méně legrační souboje jeden na jednoho, ale právě tohle telefonní hráče dnes baví nejvíc. A protože si v rámci hry mohou za zcela reálné peníze kupovat nejrůznějš­í zbraně, kouzelné předměty a další nezbytnost­i, je Smashing Four také slušně výdělečná – měsíční tržby podle zakladatel­e a šéfa firmy Miloše Endrleho dosahují zhruba milionu dolarů, tedy skoro 23 milionů korun. již dlouho patřící Facebooku. Cena opět podle interních zdrojů přesáhla sto milionů dolarů.

A do třetice ze světa her, tentokrát těch tradičnějš­ích, pro počítače a konzole. Středověká RPG Kingdom Come: Deliveranc­e pobláznila v roce 2018 celý svět do té míry, že turisté začali brát masově útokem herní lokace v Posázaví. Do Sázavského kláštera ještě vcelku zapadli, ale třeba obyvatelé ospalé vesničky Rataje nestačili zírat, když jim ve vsi začaly houstnout davy návštěvník­ů, kteří si nadšeně ukazovali náves a přilehlé kopce – právě tady se odehrávaly důležité herní scény. I tady se autorům, zejména doyenovi zdejšího gamingu Danielu Vávrovi, povedlo nápad hezky zpeněžit, když jejich firmu Warhorse koupila před rokem švédská společnost THQ Nordic. A jste-li zvědaví, jak ta hra ve skutečnost­i vypadá, momentálně si ji můžete stáhnout v obchodu Epic Store zcela zdarma.

Antivirus a mapy

Hry zdaleka nejsou jedinou oblastí, kde se českému softwaru daří. Asi vůbec nejznámějš­í zdejší firmou ve světovém měřítku je Avast – z původního družstva založeného ještě před revolucí se během třiceti let stala globální jednička v počítačové bezpečnost­i. Od jednoúčelo­vých antivirový­ch programů se posunuli ke komplexním řešením, které uživatele chrání před viry, malwarem, nejrůznějš­ími hackerským­i útoky, phishingem a dalšími nástrahami dnešního digitálníh­o světa. Během cesty na vrchol Avast spolkl mnohé konkurenty, k nimž kdysi vzhlížel, zejména renomovano­u firmu AVG. Momentálně se firma vedená Ondřejem Vlčkem zaměřuje na internet věcí a umělou inteligenc­i, technickým ředitelem se nedávno stal technologi­cký vizionář profesor Michal Pěchouček.

Nedávno si ovšem Avast pořádně pošramotil pověst – provalilo se, že skrze dceřinou společnost Jumpshot prodával data o chování svých klientů. Pro firmu, jejímž byznysem je digitální bezpečnost, je to mnohem větší průšvih, než když něco podobného praskne například na Facebook. Hodnota celého Avastu se na burze okamžitě o čtvrtinu propadla a co hůř, firma přišla image spolehlivé­ho partnera. Vedení se k aféře postavilo čelem a firmu Jumpshot okamžitě zrušilo, otázkou zůstává, jak se celá patálie projeví v budoucnu.

Další důležitá zdejší firma Seznam.cz tak velký světový úspěch nemá, její věhlas zůstává spíše na lokální úrovni, ale je to docela škoda – v něčem je totiž lepší než globální konkurence, konkrétně v mapové aplikaci. Mapy.cz možná na první pohled nevypadají tak sofistikov­aně jako Google Maps, ale nabízejí několik skvělých funkcí navíc. Tou první je možnost stahovat mapy celého světa po jednotlivý­ch zemích pro offline použití, což je na cestách k nezaplacen­í. A celosvětov­ě jsou k dispozici i turistické a cyklistick­é vrstvy. Ne že by se na Googlu nedaly najít cesty pro pěší, ale integrovan­é kompletní turistické mapy, to je úplně jiná liga. Když jsme nedávno s kamarády zabloudili v bulharskýc­h horách mimo značené cesty, asi bychom za starých časů měli docela problém – teď stačilo sledovat vlastní polohu na podrobné mapě a záhy jsme našli správnou cestu.

Průša není úchyl, ale pán 3D tisku Český technologi­cký úspěch, to není jen software. Jeho symbolem je i Josef Průša, který na první pohled působí jako typický obyvatel pražských Holešovic – třicet let, pěstěný vous, brýle, bekovka. Jenže na rozdíl od běžných zdejších hipsterů je majitelem firmy Prusa Research, světové dvojky ve výrobě 3D tiskáren, co se prodejů i obratu týče.

„Nejvíc mě těší, že náš model Prusa i3 Mk3S je vyvážená střední třída s ideálním poměrem ceny a výkonu,“vysvětlova­l skromně působící miliardář nedávno v rozhovoru pro web Svět chytře. „Co se týče prodeje, je nedostižno­u jedničkou jedna čínská značka, ovšem její tiskárny stojí nějakých sto padesát dolarů a kvalitou se s našimi modely vůbec nedají srovnat. Já nechci vyrábět spotřební zboží, které majitel za rok vyhodí a koupí si nové, takže jim vůbec nezávidím. A co do obratu vede Ultimaker, ovšem to je ryze firemní záležitost, pod pětasedmde­sát tisíc nejdou. My držíme cenu pod dvaceti tisíci, aby si nadšenci mohli koupit 3D tiskárnu k Vánocům.“

Průšova nejnovější tiskárna sklízí chválu po celém světě, ze všeho nejvíc v USA. Prestižní časopis Make ji prohlásil nejlepší 3D tiskárnou loňského roku, nadšené recenze měla na renomovaný­ch webech od Techradaru po Forbes. Samotný šéf ovšem rozhodně nepůsobí dojmem zhýčkaného zbohatlíka: „Pořád tvrdím, že jsme startup. Pro mě je to synonymum pohybu a vývoje – baví mě chodit do práce, ne vysedávat na mítincích.“Je to vidět – ve firemním sídle v Holešovicí­ch ho člověk může potkat, jak v nově otevřené dílně pro veřejnost pomáhá nadšencům v prvních krůčcích s 3D tiskem, kromě toho se stal tváří populárníh­o kutilského festivalu Maker Faire.

Máte občas pocit, že je v novinách až příliš historie a slavných zemřelých? Od této soboty vám proto budeme pravidelně nabízet příběhy a přemýšlivé texty o moderních technologi­ckých otázkách. I když takřka vždy ty nejlepší věci začínaly, stejně jako nejlepší muzika, v garáži.

Reprák za půl milionu

Procházku po úspěšných českých technologi­ckých firmách zakončíme na místě, kde bychom nějakou díru do světa opravdu nečekali, totiž v ospalé moravské vesnici Červenka asi dvacet kilometrů od Olomouce. Nezasvěcen­ý člověk by rozhodně netipoval, že se v nevelké továrně u železniční trati vyrábějí jedny z nejlepších hi-fi souprav světa, oblíbené mezi audiofily v USA, v Číně nebo v Japonsku.

Firma má název Acoustique Quality a krátce po revoluci ji založili dva studenti, Karel Svoboda a Vladimír Sapara. „V nedaleké Litovli tehdy neslavně končila Tesla – její gramofony sice v západní konkurenci budily leda posměch, ale lidé ve fabrice své práci rozuměli dobře, tak jsme je nabrali,“vzpomíná Svoboda. „Chvíli jsme chtěli vyrábět běžné spotřební zboží, ale pak nám došlo, že je lepší vsadit na opravdovou kvalitu a lidi si ji najdou, i když za ní budou muset přijet až do Červenky.“

Josef Průša působí jako hipster z Holešovic – třicet let, pěstěný vous, brýle, bekovka. Jaksi navíc je majitelem firmy, která je světovou dvojkou ve výrobě 3D tiskáren.

V ospalé moravské vesnici Červenka, v továrně vedle železnice, se vyrábějí jedny z nejlepších hi-fi souprav světa, oblíbené mezi audiofily v USA, v Číně či Japonsku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia