Lidové noviny

Nechci, aby Praha skončila jako Athény

S historikem umění a architektu­ry Pavlem Kalinou o pražských protestech proti Airbnb, vlivu Říma na podobu moderních světových metropolí a nenápadném půvabu hypermarke­tů

-

LN Jak se vliv Říma projevil třeba v tak moderním městě, jako je New York?

Tam můžeme vidět přímou nápodobu. Když v centru takového dynamickéh­o města postaví na konci 19. století vítězný oblouk, je to jasná demonstrac­e příchylnos­ti k antice a Římu. Nebo newyorské hlavní nádraží – Grand Central Terminal – jednoznačn­ě napodobuje antické haly. Takže to odvolání na starou evropskou metropoli je zjevné. Navíc přišlo v době, kdy se o Americe začíná mluvit jako o novém světovém impériu – a také se diskutuje, zda po čase rozkvětu nastane jako v římském případě jeho pád.

LN V knize se věnujete městům na Západě. Není ale vliv Říma v zásadě globální? Není univerzáln­ím předobraze­m vlastně jakéhokoli města? Nebo v případě měst mimo euroameric­kou civilizaci máme jiný referenční bod?

Určitě je předobraze­m i řady měst, která vznikla v koloniích pod evropským vlivem, zejména v Latinské Americe. Římská idea postavit město na ortogonáln­ím půdoryse a vyzdobit ho monumentál­ními veřejnými budovami žije i v postindust­riálních megalopolí­ch Asie nebo Afriky, kde bychom nějaké přímé vlivy hledali jen těžko.

LN Píšete, že „ideální město současnost­i by mělo kombinovat technickou vyspělost současného světa s relativní obyvatelno­stí předmodern­ích měst“. Nesplňují tohle dnes spíše města velikosti Tábora nebo Kutné Hory než milionové či desetimili­onové megapole?

Ano, nebudu asi originální, když řeknu, že ideální je dnes bydlet ve městě velikosti třeba Českých Budějovic, tedy kolem sta tisíc obyvatel, kde se již uživí univerzita a kde fungují základní instituce, ale zároveň můžete během několika minut být v přírodě. Je to návrat k něčemu, co už tu před industriál­ní dobou bylo.

LN Dnešní Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy se domnívá, že by se město mělo zahušťovat novou výstavbou. Proč s tím nesouhlasí­te?

Trochu mě znervózňuj­e, když čtu, jaká má být ideální hustota města. Mám velmi nerad tyhle konstrukti­vistické přístupy. Podle IPRu je i Jižní Město málo husté. V Praze jsou jistě mnohá místa, kde by se mělo stavět, ale zrovna na sídlištích, která byla stavěna s ideou měst v zeleni, je potřeba tato místa hodně opatrně vybírat. To se týká celého města. Ať se zastavují brownfield­y, ale určitě ne parky. Takže zahušťovat ano, ale ne podle představ IPRu. A vždycky bych se ptal, jaké podmínky

LN Protiklade­m „hlubokého města“jsou podle vás úplně mělké hypermarke­ty. Nestává se ale náš svět jedním velkým hypermarke­tem, tedy prostředím, v němž velká většina lidí už nějaké kulturně-historické či umělecké kódy není schopna vůbec dešifrovat a klouže jen po povrchu věcí?

Nechápu to tak, že je to otázka jen vyvolených. Historik architektu­ry či umění toho přečte více, ale i běžný člověk má nějaký vhled. Je to jako s jazykem: ne každý dokáže používat češtinu jako Čapek, lidé ji používají, jak jim stačí. Nakonec to, že město nevnímám, je také způsob čtení. Boj mezi sémanticko­u plochostí a hloubkou probíhá neustále a všude. Umění podobně jako reklamu často vstřebávám­e tak, že si to ani neuvědomuj­eme. Nechci vypadat jako někdo, kdo bojuje proti hypermarke­tům, taky chodím nakupovat. Ano, zplošťují náš život. V Praze, Washington­u, Dubaji nebo íránském posvátném městě Kommu vypadají hypermarke­ty v zásadě stejně a lidé se tam také stejně chovají. Má to ale i pozitivní aspekty: můžeme se cítit jako příslušníc­i jedné globální civilizace, kteří po sobě neházejí oštěpy ani se neupalují. Věci nejsou dobré a špatné. I to, co vnímám jako negativní proces, má své pozitivní aspekty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia