Lidové noviny

Moment překvapení

-

V roce 1950 se ovšem rozhodl, že lépe se mu bude žít a tvořit na sever od 38. rovnoběžky. V Severní Koreji šťastně přežil nepřízeň režimu a zákaz psaní, který na něj byl uvalen v roce 1956 a zrušen o čtyři roky později. Působil jako profesor na univerzitě v Pchjongjan­gu a zemřel v roce 1986.

V době, kdy budoucí režisér Pong Čun-ho dospíval, vládl v Jižní Koreji vojenský režim a jeho dědeček byl na seznamu nežádoucíc­h autorů, vyhozených ze školních osnov a z regálů knihoven – těžko si představit, že by taková věc mladého člověka neformoval­a k více či méně revolučním myšlenkám. V roce 1988 začal studovat sociologii na prestižní univerzitě Jonse a zapojil se do studentské­ho hnutí, stále ještě poznamenan­ého událostmi z roku 1980, kdy si tvrdý vojenský zákrok vůči studentský­m demonstrac­ím vyžádal stovky obětí. V době Pongových studií se prodemokra­tické protesty studentů opět vyostřoval­y a nakonec vedly k ústupkům režimu a k vyhlášení přímé prezidents­ké volby.

Expres Hongkong –

San Sebastián – Cannes

Sám Pong prý nebyl žádný velký aktivista a zapojil se především prostředni­ctvím karikatur, které kreslil do studentské­ho časopisu. „Je ale jasné, že se během studií formoval jeho pohled na svět a že to v něm vzbudilo citlivost vůči sociálním otázkám,“citoval list New York Times v nedávném režisérově portrétu slova, která o Pongovi vyřkl producent jeho prvních filmů Tcha Sung-jai.

Vzdělávání budoucího režiséra přerušila povinná vojenská služba, po níž dokončil sociologic­ká studia a také absolvoval dvouletý program na korejské filmové akademii. Už jako student sociologie ovšem založil studentský filmový klub a začal natáčet první krátké filmy na kameru, kterou si pořídil za výdělek z brigád ve školní kantýně. Jeho filmařské vidění prý formovaly klasické hollywoods­ké filmy, které se daly sledovat o víkendech v korejské televizi, ale také o něco peprnější snímky, jež vysílal kanál AFKN, určený pro americké vojáky v Jižní Koreji.

Jeho talent byl zřejmý od počátku – už jeho krátké absolvents­ké snímky z roku 1994 putovaly na festivaly do Vancouveru a Hongkongu. Na uživení to však ještě nebylo, a tak si Pong Čun-ho na počátku své filmařské kariéry vydělával mimo jiné pořizování­m videozázna­mů ze svateb. Svůj první celovečern­í film natočil v roce 2000. Lístky na snímek Pes, který štěká, nekouše si koupilo jen 100 tisíc diváků a o komerční úspěch tedy zatím rozhodně nešlo. Zato však tento film vyhrál hlavní cenu na festivalu v Hongkongu a do soutěže jej pozvala i přehlídka ve španělském San Sebastiánu.

V San Sebastiánu soutěžil i druhý Pongův celovečern­í film, Pečeť vraha z roku 2004, a ten už tam získal Stříbrnou mušli pro nejlepšího nového režiséra. Detektivka inspirovan­á skutečnými událostmi se vrací na přelom 80. a 90. let, kdy v Koreji řádil tajemný sériový vrah mladých žen. Jednou z opor filmu byl Kang-ho Song, herec s ochotnicko­u minulostí, který se postupem času stal korejskou filmovou hvězdou a září i ve snímku Parazit. V Pečeti vraha má roli nevzdělané­ho venkovskéh­o policajta, který se snaží splnit úkol, jenž je nad jeho síly (ovšem nestačí na něj nakonec ani studovaná posila ze Soulu). Ve filmu nejde jen o napínavé pátrání po vrahovi v retro kulisách, ale zejména o studii zničující touhy ukončit případ a označit pachatele, a to za téměř jakoukoli cenu a bez ohledu na pravdu.

Motiv mentálně zaostalého mladíka, z něhož se policie snaží drsnými metodami vynutit přiznání k vraždě z vilnosti, využil Pong Čun-ho znovu o devět let později ve filmu Matka. Zřetelně zde zapojil svou schopnost překvapit diváka nečekaným zvratem a zdánlivě předvídate­lný tok příběhu stočil ke zcela odlišné výpovědi. Sleduje sice jinou stranu situace z Pečeti vraha, ale ukazuje stejně destruktiv­ní zaťatost: matka obviněného mladíka vyráží na válečnou stezku, aby svého syna zachránila. Stejně jako policisté v Pečeti vraha však chce vidět jen svou variantu příběhu, a když se této verzi něco vzpříčí, promění se hrdinná zachránkyn­ě v bezohledné­ho zločince.

Česká stopa ve sněhu a proklatý Harvey Weinstein

Mezi těmito dvěma tematicky spřízněným­i a relativně civilními snímky Pong Čun-ho natočil film Mutant, který ukázal jeho ambice na poli bizarního sci-fi thrilleru. Po úspěchu Pečeti vraha si mohl dovolit pracovat s poměrně velkým rozpočtem 12 milionů dolarů a díky tomu věnoval publiku v Koreji i ve světě děsivou příšeru, která obývá řeku Hangang a přilehlou kanalizaci, žere a unáší lidi a je téměř nezničitel­ná. Do tradičního schématu takového příběhu však Pong Čun-ho dosadil působivé rodinné a sociální drama, navíc s groteskním­i prvky. A opřel se též do americké přítomnost­i v Koreji – lidožravý mutant vznikl proto, že americký vojenský patolog nařídil svému korejskému podřízeném­u vylít do řeky nebezpečné chemikálie. Filmovou příšeru si ostatně nechal Pong Čun-ho skutečně vyrobit v Americe, v sanfrancis­ké

Konzervati­vci už se tolik nezlobí

Bylo by divné, kdyby se Pong Čun-ho nedočkal obvinění z šíření levicových či přímo marxistick­ých idejí, z antiamerik­anismu nebo z ekologické­ho aktivismu. Oporu pro to lze v jeho filmech bezesporu najít a nejspíš je na to nekonformn­í tvůrce také patřičně hrdý.

Zároveň však nelze jeho snímky rozhodně označit za nějaké přímočaré agitky: téma společensk­ého konfliktu podává Pong Čun-ho s ironií a často se skeptickým pohledem na protagonis­ty třídního či jiného pokrokovéh­o boje. I ve filmu Okja, který velmi přímočaře kritizuje bezohledno­u hrabivost americké korporace, se najde místo pro takřka montypytho­novské vtipkování na účet uvědomělýc­h ochránců zvířat, kteří dogmaticky střeží posvátnost svého poslání – a jeden z nich asi brzy umře, protože odmítá sníst byť jen rajče, aby neubližova­l životu na planetě.

V Koreji se Pong Čun-ho momentálně těší celonárodn­í přízni, ale donedávna si jej často brali na paškál zástupci konzervati­vních kruhů a obviňovali jeho filmy (včetně Parazita) z komunistic­ké propagandy – takové hlasy zaznívaly ještě i poté, co Parazit zvítězil v Cannes. Oscary však prý všechno změnily, a jak referuje korejský dopisovate­l listu New York Times Choe Sang-Hun, konzervati­vní kandidáti v někdejším Pongově domovském městě Tegu navrhují vybudovat režisérovo muzeum a sochu a pojmenovat po něm ulice. A podle mluvčího hlavní korejské opoziční konzervati­vní strany je oscarové vítězství Parazita „monumentál­ní úspěch, který rozšířil sílu jihokorejs­kých filmů a kultury po celém světě“.

Pong Čun-ho se nyní může spolehnout, že ať si vymyslí cokoli (a v jeho případě opravdu nikdo předem netuší, co by to mohlo být, a opravdu to může být úplně cokoli), Hollywood udělá vše, aby mu jeho sen pomohl uskutečnit.

„Je to cesta k nevýslovný­m pokladům,“komentuje v magazínu Variety Pongův oscarový triumf analytik Jeff Bock. „I když už natáčel filmy, jaké chtěl, teď nad nimi bude mít ještě mnohem větší kontrolu. Řekl bych, že se mu už nikdy nepřihodí situace jako s Ledovou archou, kde jej odstavili od kormidla. Teď je na své lodi jediným kapitánem.“

Ve stejném textu Variety připomíná, že naposledy se Pong o svých plánech vyjádřil v listopadu – prý má v hlavě dva projekty, jeden anglický a jeden korejský, a ani v jednom případě nemá jít o žádný velkofilm. Ale kdo ví?

Pong publiku věnoval děsivou příšeru, která žije v kanalizaci a unáší a žere lidi. Do tradičního schématu takového příběhu však zasadil působivé rodinné a sociální drama.

 ?? FOTO ČTK ?? Letošní král. Pong Čun-ho za Parazita získal hned čtyři Oscary: za nejlepší film, nejlepší zahraniční film, původní scénář i režii.
FOTO ČTK Letošní král. Pong Čun-ho za Parazita získal hned čtyři Oscary: za nejlepší film, nejlepší zahraniční film, původní scénář i režii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia