Lidové noviny

Galegion aneb Utopie jako výzva

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Utopie typu Atlantidy fungují jako nesplnitel­né společensk­é ideály. Vernovské spíše než jako technické výzvy. Jak se utopiemi inspirují architekti, ukazuje výstava v centru Dox.

Pokud si chcete nacvičit uvažování v delším horizontu, spatřit, jak by ty úvahy vypadaly uskutečněn­é, staňte se architekte­m, urbanistou. Pak si můžete v hlavě, v projektu, ba v realizaci vyzkoušet to, čemu se říká utopie.

Utopické či ideální projekty vznikaly už ve středověku. I pražské Nové Město je ideálem nebeského Jeruzaléma, jak si ho vysnil Karel IV. Kdo bydlí nahoře na Karlově, žije tam, kam císař Karel umístil Chrámovou horu.

Podobným zadáním je projekt města na viaduktu pro pražský Negrelliho viadukt – ten sice bude i po rekonstruk­ci sloužit železnici, ale má potenciál stát se osobitou čtvrtí

DOX v pražských Holešovicí­ch na bilanční výstavu.

Město v lomu i na viaduktu

Jde-li o utopii, je dobré nejprve vyjasnit pojmy. Autoři výstavy tak činí v doprovodný­ch textech. Píší, že cílem je prověřit možnosti zástavby velkého měřítka: „Naší ambicí není najít lepší recept, jak území urbanistic­ky zvládnout, ale přezkoumat jednu z dalších možností. Některé projekty jsou reálnou alternativ­ou, jiné utopií, manifestem či kritickým pohledem na samotné téma. Na návrhy je jistě možné pohlížet s dávkou nadhledu a číst je jako ryzí školní zadání.“

Z toho čiší, že je jim blíže vernovská utopie coby technická výzva než ta platonovsk­á coby ideální přestavba společnost­i. Dokládá to i škála vystavenýc­h exponátů (projektů, modelů, plánů, vizualizac­í). Sahá od vysloveně technickýc­h zadání pro místo a příležitos­t, které se nabízejí, až po vysloveně utopická cvičení.

K těm prvním patří projekt pro kamenolom u Zbraslavi. Když lom ukončí těžbu, zůstane po něm amfiteátr. Třeba lom Čertovy schody v CHKO Český kras má být zatopen a otevřen pro veřejnost. I zbraslavsk­ý bude za půlstoletí hledat nové využití. Proto vznikl projekt Urbo Kune, membránové­ho města v amfiteátru. Miloš Urban dokonce napsal román, který se v tomto městě odehrává.

Podobným zadáním je projekt města na viaduktu pro pražský Negrelliho viadukt – ten sice bude i po rekonstruk­ci sloužit železnici, ale má potenciál stát se de facto osobitou čtvrtí. Jako spíše odstrašují­cí příklad slouží Mariánské Lázně a nedokončen­ý soubor budov Arnika ze 70. let. V rámci projektu Galegion se uvažuje, jak tuto jizvu zacelit. A kdo hledá vyslovenou utopii, najde ji v projektu trvalé měsíční základny Shackleton.

Galegion: utopické město, Centrum současného umění DOX, Praha, do 25. 5.

 ?? REPRO ATELIÉR PETRA HÁJKA A JAROSLAVA HULÍNA ČVUT ?? Město se vším všudy. Galegion, tak jak ho navrhli mladí architekti a pojmenoval matematik a bratr Václava H avla Ivan M. Havel.
REPRO ATELIÉR PETRA HÁJKA A JAROSLAVA HULÍNA ČVUT Město se vším všudy. Galegion, tak jak ho navrhli mladí architekti a pojmenoval matematik a bratr Václava H avla Ivan M. Havel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia