Lidové noviny

Češi začali skupovat potraviny. Kvůli viru

Obavy z šíření koronaviru zvedají obchodům prodeje Na řadě míst se objevily prázdné regály

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Lidé v Česku začali kvůli nákaze koronavire­m, která postupuje Evropou, nakupovat do zásoby. Z regálů některých obchodních řetězců včera rychle mizely především trvanlivé potraviny jako těstoviny a konzervy.

„Tolik lidí tady normálně nikdy není,“divily se v Tesku na pražském Smíchově dvě důchodkyně. Už v poledne tam byly balíčky s rýží přebrané a některé police s konzervami zely prázdnotou.

Jedna z dalších zákaznic LN potvrdila, že si právě pořizuje zásoby kvůli koronaviru. „Ano, nakupuji hlavně těstoviny a všechno, co vydrží dlouho. No a taky mléko a vajíčka, bez těch doma nemůžeme být,“řekla. Zároveň dodala, že minerální vody do zásoby už doma má.

Zvýšený zájem zákazníků potvrdili LN i zástupci obchodních řetězců. „Zákazníci se opravdu začali chovat jinak, vypadá to, že se předzásobu­jí. Nakupují především trvanlivé potraviny, jako jsou konzervy, mouka, cukr, těstoviny, rýže, olej a další věci. Od úterý jsme zaznamenal­i nárůst prodeje o 30 procent, což se bude pravděpodo­bně

zvyšovat,“řekla LN mluvčí Makra Romana Nýdrle.

Zároveň uvedla, že Makro připravuje opatření ohledně hygieny. „Pravděpodo­bně zítra začneme v prodejnách instalovat zásobníky s dezinfekčn­í tekutinou. Současně chceme mít opatření u volně uloženého pečiva. Chceme být připraveni,“dodala.

Možný výpadek zásob

Změnu chování lidí pozorují i další řetězce. „Včera ráno se situace významně změnila. V návalu nových zpráv ohledně koronaviru začali lidé nakupovat luštěniny, těstoviny, rýži a konzervy,“řekl LN mluvčí Teska Václav Koukolíček.

„Zatím máme všeho dostatek. U trvanlivýc­h potravin však může dojít ke krátkodobé­mu výpadku. Záleží, jak se bude situace vyvíjet,“řekl LN. Možný výpadek trvanlivýc­h potravin kvůli výrazně zvýšené poptávce připustila i mluvčí německého řetězce Kaufland Renata Maierl. „Ve spolupráci s našimi dodavateli ale pracujeme intenzivně na tom, aby dostupnost zboží v našem řetězci byla zajištěna,“uvedla.

Nové případy nákazy koronavire­m včera z evropských zemí hlásily vedle nejvíce zasažené Itálie například Německo, Řecko, Chorvatsko nebo Španělsko.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia