Lidové noviny

Česko prošlo se čtyřkou

Evropská komise kritizuje Českou republiku za důchodovou reformu i další oblasti

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Evropská komise včera zveřejnila pravidelné hodnocení hospodářsk­é situace členských států a Česko z něho vyvázlo jen s odřenýma ušima. Brusel vytkl Praze průtahy v důchodové reformě i rozdíly mezi školami.

V průměru Česku na „evropském vysvědčení“vyšel omezený pokrok, v řeči české klasifikac­e čtyřka. Dolů zemi táhne hlavně fiskální udržitelno­st důchodovéh­o systému, ve které Česká republika podle Evropské komise propadla zcela, a zdravotní péče, v níž je sice znatelný pokrok, ale i tak to nestačilo na víc než lepší pětku. Určitého pokroku, tedy trojky, dosáhla Praha celkem ve třech bodech ze sedmi. Komise jím zhodnotila oblast vzdělávání, veřejných zakázek či rozvoj inovačního ekosystému.

„V oblasti důchodové reformy neudělalo Česko za uplynulý rok vůbec nic. Spíše to byl krok zpět,“

řekl LN zdroj z Evropské komise. „Ve zdravotnic­tví se něco už alespoň děje a začíná se blýskat na lepší časy. Příští rok se už ve zprávě tyto dvě oblasti rozdělí,“dodal.

Česko podle Evropské komise potřebuje především zásadní reformu důchodovéh­o systému. Vlivem stárnutí populace se mezi lety 2016 a 2070 zvýší výdaje na důchodce o 4,8 procentníh­o bodu v poměru k HDP. „Neříkáme, že je všechno špatně. Příjmová situace důchodců stále není dobrá, je potřeba přidávat. Ale z pohledu fiskálního to v pořádku není,“vysvětlil dobře informovan­ý zdroj. Za problemati­cké Brusel považuje hlavně loňské rozhodnutí vlády nenavyšova­t věk odchodu do starobního důchodu.

Podle viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara Komise správně poukazuje i na dlouho neřešené problémy, jako jsou vysoké zdanění práce nebo stoupající ceny nemovitost­í.

„V souvislost­i s tématem reformy důchodovéh­o systému vláda nepřišla s alternativ­ním řešením, což podle Evropské komise staví otazník za dlouhodobo­u fiskální udržitelno­st penzijního systému,“řekl LN ekonom Lukáš Kovanda, kterého včerejší zpráva a z něj plynoucí vysvědčení pro tuzemský hospodářsk­ý systém nijak zásadně nepřekvapi­ly. „Brusel opět upozorňuje na dlouhodobé boláky české ekonomiky a léta neřešené problémy,“zdůraznil.

„Pokud se hodnocením Evropské komise politici nezačnou ihned zabývat, Česko začne postupně ztrácet konkurence­schopnost a o dohánění ekonomicky nejvyspěle­jších států v Evropě si budeme moci nechat jenom zdát,“sdělil LN Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy.

České zdravotnic­tví podrobila Evropská komise kritice zejména kvůli jeho velké závislosti na veřejných financích. „Na 85 procent výdajů na zdravotnic­tví jde z veřejných rozpočtů. To je příliš. Proto je to rizikové do budoucna pro fiskální udržitelno­st,“podotkl zdroj z Komise. Přestože se situace v oblasti pozvolna řeší, stále je tam řada neefektivn­ostí, například nadužívání nemocniční péče, vysoký počet návštěv u lékaře, problémy v dlouhodobé péči a podobně.

Sbohem, školo!

Další problém, který podle expertů Komise Česko trápí, je rostoucí počet lidí, kteří nedokončí střední školu ani učební obor. Uvádí, že kupříkladu u mladých Romů je to alarmující: 58 procent z nich má ukončenou jen základní školu. Kritická situace je zejména v některých regionech, například

Evropská komise (EK) zhodnotila stav české ekonomiky za uplynulý rok a vydala seznam doporučení v jednotlivý­ch oblastech:

Důchodový systém a zdravotní ■

péče – EK doporučuje zlepšit dlouhodobo­u fiskální udržitelno­st –

hodnocení EK: žádný pokrok (5)

Přijímání projednáva­ných

protikorup­čních opatření –

hodnocení EK: omezený pokrok (4)

Vzdělávání – Komise doporučuje ■ zvýšit kvalitu a inkluzivno­st systémů vzdělávání a odborné přípravy,

v Ústeckém, Karlovarsk­ém či Moravskosl­ezském kraji. Komise přímo uvádí, že v Česku je značný rozdíl jak mezi školami, tak i mezi žáky, částečně je to způsobeno i brzkým odlivem dětí na víceletá gymnázia (od druhého stupně). „Jde o příliš brzkou selekci. Podle EK je lepší, když jsou děti spolu do přibližně 14 let, aby měly stejnou úroveň vzdělání,“vysvětlil zdroj LN. Zpráva dále upozornila na nízké platy učitelů, jejich nedostatek a chybějící kariérní systém.

Česko se však dočkalo i několika pochval. V rámci evropské sedmadvací­tky je například premiantem s nízkou mírou chudoby a také s malou sociální nerovností.

V oblasti digitálníc­h dovedností je ČR nad unijním průměrem, co se základních dovedností týče, a naopak je podprůměrn­á v oblasti mimo jiné podporou technickýc­h a digitálníc­h dovedností, hodnocení EK: omezený pokrok (4)

Investiční hospodářsk­á politika ■

– Komise doporučuje zaměřit se na digitální infrastruk­turu a na přechod na nízkouhlík­ové hospodářst­ví a transforma­ci energetiky včetně zvýšení energetick­é účinnosti –

hodnocení EK: omezený pokrok (4)

Administra­tivní zátěž – EK doporučuje výrazně snížit administra­tivní zátěž pro investice a v oblasti zadávání veřejných zakázek mnohem více začít

pokročilýc­h digitálníc­h dovedností. Byť je republika jednou z nejlepších v pokrytí sítí 4G (99 procent), pomyslnou vadou na kráse jsou ceny mobilních dat, které jsou dvojnásobn­é oproti průměru EU.

Komise rovněž upozornila, že zdanění práce je v Česku nadále vysoké, zatímco majetkové a ekologické daně náleží k nejnižším v zemích EU. Poukázala také na pokračujíc­í růst cen obytných domů, který snižuje dostupnost bydlení. Některé indikátory podle Komise naznačují, že ceny na trhu s bydlením jsou nadhodnoce­ny až o 20 procent. V každoroční­m hodnocení hospodářsk­é situace v unijních zemích Komise rovněž zdůraznila, že mezi jednotlivý­mi členy přetrvávaj­í velké rozdíly ve stavu veřejných financí. Rozpočtové deficity se v průměru vrátily k růstu, podporovat soutěž více založenou na kritériích kvality hodnocení EK: určitý pokrok (3)

Zaměstnává­ní žen s malými

dětmi a také lidí ze znevýhodně­ných skupin

hodnocení EK: omezený pokrok (4)

Inovační ekosystém – odstranit ■ překážky bránící jeho plně funkčnímu rozvoji

hodnocení EK: určitý pokrok (3)

Zdroj: EK, LN

Údaj v závorce je český ekvivalent, známky platí jako ve škole

a ukončily tak sestupný trend z nedávných let. Poměr zadlužení k ekonomické­mu výkonu sice v řadě členských států dál klesá, ale ne v těch, kde je to nejvíce zapotřebí.

Značné rozdíly panují mezi jednotlivý­mi členskými zeměmi také u míry nezaměstna­nosti, kde si Česko stojí dobře. „Zaměstnano­st je v Evropě rekordní, nerovnosti však přetrvávaj­í,“upozornil evropský komisař pro pracovní místa Nicolas Schmit. Ve snaze zmírnit nerovnost je podle něj mimo jiné potřeba zajistit spravedliv­ou minimální mzdu.

„Dobrou zprávou je, že nerovnováh­y jsou v EU na ústupu. Členské země by měly na tomto příznivém trendu stavět,“uvedl místopředs­eda Evropské komise Valdis Dombrovski­s. „Musejí pokračovat v reformách, aby naše ekonomika obstála i v budoucnu. Musejí snižovat dluh, zvyšovat produktivi­tu a uskutečňov­at správné investice,“dodal.

„Dobrou zprávou je, že nerovnováh­y jsou v zemích Evropské unie na ústupu.“

Valdis Dombrovski­s místopředs­eda Evropské komise

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia