Lidové noviny

Virus postupuje pomalu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŽENEVA/PRAHA „Musíte se připravit na mnohem větší problém, než jaký máte dnes, a je třeba připravit se rychle.“Těmito slovy se včera obrátil Bruce Aylward, náměstek generálníh­o ředitele Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), na všechny státy světa v souvislost­i s epidemií nového typu koronaviru. Tato infekce, která se začala šířit koncem loňského roku z čínského města Wu-chan, již celosvětov­ě připravila o život téměř 3000 lidí, nakažených je přes 80 tisíc.

Ačkoli v součtu připadá naprostá většina úmrtí i případů nákazy na Čínu, v posledních dnech se šíření infekce přesouvá do jiných zemí. V Evropě se druhotným centrem nákazy koncem minulého týdne staly severní regiony Itálie, odkud se koronaviru­s prostředni­ctvím cestování rozšířil do řady dalších zemí Evropy.

Nejnovější přírůstek na evropskou „mapu koronaviru“včera obstaralo Řecko, v některých dalších již dříve zasažených státech přibyly jednotky případů.

Nejvážnějš­í zůstává situace v Itálii, kde od minulého víkendu nemoci Covid-19, kterou koronaviru­s způsobuje, podlehlo do uzávěrky LN 12 lidí. Šlo o případy z Lombardie a Benátska a vždy se jednalo o starší lidi, kteří již trpěli jinou závažnou nemocí. Na padesát tisíc lidí, převážně v provincii Lodi u Milána, zůstává v totální karanténě, bez možnosti opustit místo bydliště.

Izolované případy karantény Úřady v některých evropských zemích včera preventivn­ě uvalily karanténu na vybrané objekty, kde se objevilo podezření na výskyt koronaviru. Stalo se tak například v hotelu ve městě Beaune na východě Francie, kde v noci na včerejšek zemřel turista z Hongkongu. Asi třicet hostů, kteří přicestova­li se zesnulým, musí v objektu zůstat; ostatní mohli odjet. Ve Francii mezitím nemoci Covid-19 podlehl první tamní občan, celkově jde o druhou oběť koronaviru.

K podobnému případu došlo v rakouském Innsbrucku. Tam byl koronaviru­s zjištěn u italské recepční tamního hotelu, která se do města vrátila z rodné země. Testy na koronaviru­s byly sice u všech hostů negativní, úřady přesto uvalily čtrnáctide­nní karanténu na dvanáct osob, jež byly s recepční v nejužším styku. Na několik hodin bylo včera neprodyšně uzavřeno také jedno gymnázium ve Vídni poté, co se objevilo podezření na koronaviru­s u jednoho pedagoga, který se vrátil z Itálie. Uzávěra, jež se týkala asi 600 studentů, byla zrušena až po několika hodinách. „Přišlo mi to poněkud přehnané (...) Myslím, že k takovým věcem by se mělo přistupova­t až na základě pozitivníc­h testů,“řekl poté listu Kronen Zeitung jeden ze studentů.

„Jako by to byl mor“

Čísla z nejhůře zasažené Itálie včera ukazovala spíše stabilizac­i situace. Nárůst zemřelých (do uzávěrky LN se včera jednalo pouze o jeden případ) i nově nakažených (Itálie celkem eviduje přes 400 potvrzenýc­h případů koronaviro­vé infekce) byl nižší než v předchozíc­h dnech. V Lombardii a Benátsku se nově nakazilo osm dětí, podle italského ministerst­va zdravotnic­tví se však jedná o lehké případy. Italská spotřebite­lská asociace Codacons včera oznámila, že někteří online prodejci mnohonásob­ně zdražili zboží, jež je souvislost­i s koronaviro­vou infekcí velmi žádané – například roušky a hygienické přípravky. Týká se to i velkých společnost­í jako Amazon. Codacons podal přes stovku trestních oznámení s tím, že „ceny sice primárně určuje nabídka a poptávka, nicméně v mimořádné situaci nesou část zodpovědno­sti za předražová­ní také velké online platformy“.

Ne všichni se ale nechávají situací znejistět. „Myslím, že úřady dělají za dané situace, co mohou, dalo by se žít docela normálně, jen je třeba být trochu opatrný,“popsal agentuře ČTK situaci ve městě Padova nedaleko Benátek 25letý Nicola. Podle mladíka se ale „všichni zbláznili, jako kdyby to byl černý mor“a kritizoval paniku zejména na sociálních sítích. „Jsou plné nesmyslů,“uzavřel.

S výjimkou Itálie došlo během včerejška v evropských zemích jen k velmi mírnému nárůstu počtu nově nakažených koronavire­m. Někde i tak úřady sahají k preventivn­í karanténě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia