Lidové noviny

Střípky ze světa

-

První potvrzený případ v Latinské Americe je v Brazílii. Nakažený 61letý muž tento měsíc pobýval v severní Itálii. Onemocnění Covid-19, které virus způsobuje, u něj zjistili ve 12milionov­ém Sao Paulu, největším městě Brazílie. Muž je v domácí karanténě a místní úřady se nyní snaží sehnat více než 200 spolucestu­jících z letadla, jímž do Brazílie přiletěl. Některé země regionu už přijaly opatření proti šíření koronaviru, například Salvador uzavřel hranice lidem z Jižní Koreje a právě Itálie. Virus už se tak rozšířil na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Druhý případ v Africe se v úterý potvrdil v Alžírsku.

První dva nakažené hlásí Pákistán, v Íránu roste počet mrtvých. Těch je nyní už 19, Írán tak zůstává zemí s nejvyšším počtem obětí koronaviru mimo Čínu. Teherán také včera ohlásil 44 dalších případů nákazy novým koronavire­m, celkový počet nakažených stoupl na 139. Arabské země s výjimkou Saúdské Arábie a Kataru ohlásily od pondělka desítky nakažených pacientů.

Japonsko uzavře školy na ostrově Hokkaidó. Úřady k dočasnému opatření vyzvaly poté, co bylo na ostrově potvrzeno již 38 případů a jedna oběť nákazy novým koronavire­m. Počet nakažených je zde nejvyšší mimo metropoli Tokio. Japonská vláda kvůli obavě z šíření koronaviru rovněž vyzvala ke zrušení či omezení sportovníc­h a kulturních akcí v zemi v příštích dvou týdnech.

V Číně počet mrtvých i nakažených klesá. Onemocnění Covid-19 podlehlo v úterý v Číně dalších 52 lidí. Celkem tak na koronaviru­s od prosince zemřelo 2715 lidí. Všechny případy úterních úmrtí hlásí provincie Chu-pej, která je ohniskem nákazy. Jedná se o pokles oproti pondělku, kdy v pevninské Číně podlehlo nemoci Covid-19 71 lidí.

Podezření na virus v Polsku. Jediný žák místo stovek dětí přišel do vesnické školy na jihu Polska poté, co místní učitelku po návratu z Itálie poslali lékaři na vyšetření kvůli podezření na koronaviru­s. Školu i školku ve vsi Mazańcowic­e se starosta rozhodl zavřít. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia