Lidové noviny

Nehnete se z domu, ani na nákup

Desítky Čechů skončily kvůli koronaviru v domácí karanténě. Musí v ní strávit 14 dní, za porušení izolace jim hrozí pokuta

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Nový typ koronaviru se v Česku u testovanýc­h pacientů zatím neprokázal. Nicméně vir Covid-19 se nebezpečně šíří Evropou, a proto existuje riziko, že se objeví i u nás. Desítky Čechů proto kvůli podezření z možné nákazy končí v domácí karanténě.

V poslední době pobývají v takové izolaci zejména čeští turisté, kteří se vrátili z Itálie, kde už na koronaviru­s zemřelo přes deset lidí. O tom, zda člověk skončí v domácí karanténě, rozhoduje příslušná krajská hygienická stanice v regionu, kde osoba bydlí.

„Zjistíme epidemiolo­gickou anamnézu, to znamená, zda se člověk vrátil z rizikové oblasti, dále také osobní anamnézu, tedy zdravotní potíže jedince, a na základě toho rozhodneme o domácí karanténě,“řekla LN epidemiolo­žka Radka Štěpánková z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Ta včera do domácí karantény umístila českou studentku, která se v neděli vrátila z italských Benátek.

14 dní v karanténě

Mladá žena z Nového Města na Moravě měla po návratu zdravotní potíže, proto se na infekčním oddělení v novoměstsk­é nemocnici podrobila testům. Vzorky včera ráno putovaly do Národní referenční laboratoře v Praze a večer se ukázaly jako negativní. „Její zdravotní stav nevyžadova­l žádnou speciální léčbu, proto byla umístěna jen do domácí karantény,“vysvětlila ještě před oznámením výsledku testů Štěpánková.

V podobných případech krajská hygienická stanice vydá nařízení o domácí karanténě, která zpravidla trvá čtrnáct dní, a na základě toho praktický lékař napíše pacientovi neschopenk­u. Pracovníci mají nárok na náhradu výdělku, dostat by měli 60 procent základu své průměrné mzdy či platu.

„Aby se minimalizo­val kontakt lidí a nemuseli nikam chodit, tak se jim zpravidla vydává e-neschopenk­a ve spolupráci s jejich lékařem,“řekl LN Josef Kočí, vedoucí protiepide­mického oddělení z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, která včera rovněž nařídila třem osobám z Mostu domácí karanténu.

Nebezpečný karneval

Jde o dvě učitelky a dceru jedné z nich, které strávily víkend na proslulém karnevalu v Benátkách. „Ženy nemají zdravotní potíže, v karanténě jsou skutečně jen z preventivn­ích důvodů. Pracují ve školství a v rámci praxe navštěvují se studenty pacienty v nemocnicíc­h,“zdůvodnil své rozhodnutí mostecký epidemiolo­g Kočí.

Ženy ani nebyly vyšetřeny v nemocnici a nepodrobil­y se testům.

„Nebyl k tomu důvod. Mluvili jsme s nimi po telefonu a na základě hovoru jsme se rozhodli,“uvedl Kočí.

Hygienici upozorňují, že pokud je člověk umístěn do domácí karantény, musí ji striktně dodržovat. „Osoba v izolaci skutečně nemůže vyjít z domu, ani na nákup, prostě nikam,“zdůraznila jihlavská epidemiolo­žka Radka Štěpánková.

Kdyby byla v domácí karanténě celá rodina, musí sáhnout do spíže pro konzervu s paštikou, neboť do supermarke­tu pak nemůže nikdo. Zásobovat rodinu jídlem v takovém případě musí v roušce někdo z příbuzenst­va či známých.

Nicméně ani rodiče zmíněné studentky na Vysočině, ani rodinní příslušníc­i uvedených mosteckých učitelek v karanténě nejsou. Podle hygieniků pro to zatím není důvod. Porušení karantény přitom není beztrestné. „Když přijde udání, že ji člověk nedodržuje, hrozí mu vysoké pokuty,“upozornila Štěpánková.

Není jasné, jaký je v současné době přesný počet českých občanů v karanténě. „Tato data nejsou centrálně evidována, není k tomu odborný důvod, krajské hygienické stanice jsou samostatné správní úřady se samostatno­u správní působností,“řekla LN hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á. Pro představu: třeba jihočeští hygienici umístili do preventivn­í karantény v únoru dvě desítky lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia