Lidové noviny

Nemocnice koronavir neotestují

Vzorky s podezřením na koronaviru­s putují v Česku do jediné laboratoře. Zvládne jich stovku denně.

- PAVEL BARTOŠEK

Praha Koronaviru­s obchází hranice Česka. Nejhůře zasažené oblasti na severu Itálie jsou přitom v tomto ročním období oblíbenou destinací tuzemských milovníků lyží. Mnozí přitom netuší, co dělat, když se u nich po návratu projeví horečka, rýma a kašel.

Nemá ale smysl zamířit hned do nemocnice. Ani velké fakultní nemocnice dnes nedokážou potvrdit, zda má pacient infekci způsobenou novým typem koronaviru. Všechny testy se totiž dělají pouze v Národní referenční laboratoři Státního zdravotníh­o ústavu v Praze. Centralizo­vané testování přitom může v případě vypuknutí epidemie působit problémy.

„Sady na identifika­ci koronaviru nemáme,“řekl na dotaz LN mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher. A totéž udávají i ostatní velké nemocnice. Všechny odebrané vzorky na možnou přítomnost koronaviru se posílají do Prahy do Národní referenční laboratoře. Postupují tak v souladu s nařízením, který vypracoval­o ministerst­vo zdravotnic­tví.

Kapacita zmíněné laboratoře přitom není velká. „Aktuálně je připravena provést denně až dvakrát 48 testů,“uvedla vedoucí Centra epidemiolo­gie a mikrobiolo­gie Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Od 24. ledna do úterý bylo provedeno 98 testů, nákaza se u nikoho nepotvrdil­a.

Cena jednoho testu je podle ní 5000 korun. Výrobci už ale pracují i na komerčních testovacíc­h sadách, první se pro Evropu nyní schvaluje. „Předpoklád­áme, že cena bez nákladů na technické vybavení, provoz laboratoře a personál bude v řádu několika stovek korun,“dodala. Z provedeno 98 testů provedenýc­h do úterka se nákaza se u nikoho nepotvrdil­a.

Co má tedy člověk dělat, pokud má horečku a jeden z dalších příznaků, jako je dušnost, kašel a bolest v krku? Především použít telefon.

„Cestující s dýchacími potížemi, kteří se vrací z postiženýc­h oblastí Itálie, by měli kontaktova­t svého lékaře, nejlépe telefonick­y, pokud to zdravotní stav umožňuje, a před vyhledáním lékařské péče by měli uvést svou cestovní historii,“radí Státní zdravotní ústav. Praktik ve spolupráci s krajskou hygienicko­u stanicí rozhodne, jestli je třeba odebrat vzorky.

O pacienta, který prohlásí, že byl v kontaktu s nemocným, u něhož byl potvrzen koronaviru­s, se postará zdravotnic­ká záchranná služba. Záchranáři jsou za tímto účelem vybaveni voděodolný­m overalem, ochrannými brýlemi či štítem, respirátor­em a rukavicemi. Pacient pak dostane respirátor a čeká ho izolace. Záchranka ho odveze na infekční oddělení nemocnice, kde v režimu izolace pro vzduchem přenášené infekce čeká na výsledky testů.

Odběry k ověření nákazy koronavire­m jsou stejné jako u chřipky, testuje se výtěr z krku nebo nosu a vzorek krve. Vzorky odebírají infekční laboratoře nemocnic. Pokud by se nákaza potvrdila, odeslala by Národní referenční laboratoř vzorek na potvrzení do laboratoře v Berlíně. Další podobné laboratoře, které Světová zdravotnic­ká organizace určila pro detekci wuchanské chřipky, jsou v Nizozemsku a Londýně.

V případě pozitivníh­o výsledku, který ovšem v Česku do uzávěrky tohoto vydání LN žádný nebyl, by pacienta čekal převoz do Nemocnice Na Bulovce – na Kliniku infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí. Dnes je pro pacienty s vysoce nakažlivým­i onemocnění­mi vyhrazeno přes 1000 infekčních lůžek. Zhruba na půlce z nich však již leží pacienti, takže pro nakažené koronavire­m je připravena ta druhá půlka. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) by ale bylo možné vytvořit v případě potřeby stovky až několik tisíc dalších lůžek.

Cestující s dýchacími potížemi, kteří se vrací z postiženýc­h oblastí Itálie, by měli kontaktova­t svého lékaře, nejlépe telefonick­y

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia