Lidové noviny

Nejrizikov­ější jsou nemocnice

- EVA PRESOVÁ

LN Jaká je aktuální situace (ve středu dopoledne), pokud jde o šíření nákazy koronavire­m?

Pokud se ptáte na Českou republiku, tak stále platí, že zde není potvrzený ani jeden případ.

Nově se potvrdily případy v Rakousku, Chorvatsku a Švýcarsku. V globálním měřítku v posledních dnech klesá počet nových případů.

LN Jaké je riziko, že se k nám koronavir nakonec dostane?

Riziko přenosu viru ze zahraničí do Česka je velmi vysoké. S největší pravděpodo­bností je to jen otázka času. Naopak nízké až středně vysoké je riziko lokálního přenosu, a to kvůli dobré připraveno­sti zdejších zdravotník­ů a celého systému. Měl jsem možnost přesvědčit se o tom na vlastní oči – nejen při jednání s představit­eli vlády, krajských a dalších úřadů, ale také přímo v nemocnicíc­h. Česko je velmi dobře připravené vypořádat se jak s prvním, tak s mnoha dalšími případy nákazy. Zdravotníc­i přesně vědí, co mají dělat.

LN Na kterých místech se lze nejsnáz nakazit?

Nejrizikov­ějšími místy nejsou letiště, vlaková nádraží či obchodní centra, ale zdravotnic­ká zařízení. Do nemocnic a do ordinací praktickýc­h lékařů přicházejí lidé s různými zdravotním­i obtížemi. Než se u nich potvrdí diagnóza, mohou snadno nakazit ostatní.

Přenos smrtícího koronaviru způsobujíc­ího nemoc Covid-19 ze zahraničí do České republiky je jen otázkou času, domnívá se Srdan Matić, zástupce Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) v Česku.

LN A jak by se měli lidé chránit?

Mé doporučení pro veřejnost je používat zdravý rozum, mýt si často – častěji než dřív – ruce, dbát na čistotu potravin a vyhýbat se kontaktu s lidmi, kteří vykazují dýchací obtíže. Je rozumné necestovat do oblastí, kde se nákaza vyskytla. Důvody k panice a hromadnému skupování trvanlivýc­h potravin však rozhodně nejsou namístě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia