Lidové noviny

Policie stíhá úředníky na svobodě

IT zakázku, kvůli které padla dvě obvinění, chce ministryně práce Jana Maláčová probrat na Bezpečnost­ní radě státu

- MARTIN SHABU

PRAHA Počet neprůhledn­ých dějů okolo IT zakázek současné vlády překračuje hranice ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV), kde v pondělí zasahovali detektivov­é Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Problemati­cké zakázky stály v lednu křeslo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO). Podle informací LN má být navíc dnes zrušena půlmiliard­ová IT zakázka ministerst­va kultury. A ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (MPSV) včera musela odpovídat na otázky spojené s pondělním zásahem prezidentu Miloši Zemanovi. Hlava státu již počátkem týdne označila razii na MPSV za „průšvih“.

„Stále platí, co jsem říkala v úterý a v pondělí. Byla jsem poučena, že mám zachovat mlčenlivos­t a že žádné nové informace nemůžeme sdělit,“uvedla Maláčová po schůzce na Hradě. Kvůli razii, po níž byl obviněn její náměstek Jan Baláč a šéf bezpečnost­i pro informační a komunikačn­í technologi­e na MPSV Karel Macek, požádala politička premiéra Andreje Babiše, aby svolal zasedání Bezpečnost­ní rady státu. Problemati­cká IT zakázka MPSV se totiž týká informační­ho systému pro výplatu sociálních dávek. Jde o součást kritické infrastruk­tury státu, jejíž plynulý chod je zcela zásadní. Od letošního ledna přitom hrozí, že MPSV bude nuceno prodloužit smlouvu se současným dodavatele­m systému, společnost­í OKsystem. A to bez tendru a v pořadí už potřetí za sebou.

Resortu se dlouhodobě nedaří vysoutěžit nového dodavatele IT; naposledy se tendr zasekl kvůli stížnostem u antimonopo­lního úřadu. O zakázku se uchází kromě OKsystemu také firma DXC Technology (dříve Hewlett-Packard). A jak už LN informoval­y, právě i v jejím sídle – stejně jako v budově MPSV a v kanceláříc­h společnost­i OKsystem – hledali policisté v pondělí důkazy v aktuální kauze.

Až po tlaku mimo službu Náměstka Baláče a také Macka včera policie propustila ze zadržení, jsou stíháni na svobodě. A to za zločin pletich při zadávání veřejné zakázky a přípravy zneužití pravomoci úřední osoby. Maláčová v úterý uvedla, že oba muže postavila mimo službu. Podle informací LN se tak reálně stalo až ve středu ráno. A to na žádost vyšetřovat­elů. Nejde přitom o nepodstatn­ý detail.

Ve hře totiž byla možnost uvalení vazby, aby úředníci nemohli pokračovat v případném zločinu. Jádro kauzy se má podle informací

LN týkat skutečnost­i, že společnost DXC měla od problemati­cké zakázky odstoupit výměnou za to, že v budoucnu získá od MPSV jinou zakázku. V té souvislost­i údajně zazněla i nabídka na třímiliono­vý úplatek.

Web Seznam Zprávy upozornil, že se kvůli tomu Macek údajně sešel v kavárně s prostřední­kem a bývalým zaměstnanc­em MPSV Jiřím Károlym. Ten měl vzkaz, o kterém měl vědět i náměstek Baláč, firmě DXC vyřídit. Místo toho se však prostřední­k údajně obrátil na policii.

Baláčův advokát Michael Bartončík v reakci na obvinění svého klienta uvedl, že se závěry policie nesouhlasí. „Můj klient byl poté, co poskytl rozsáhlou a do hloubky vysvětlují­cí výpověď, propuštěn dnes (ve středu – pozn. red.) ráno ze zadržení. Nadále budou probíhat procesní úkony, přičemž pan náměstek Baláč bude plně k dispozici orgánům činným v trestním řízení,“napsal LN Bartončík. Dodal, že byl – paradoxně – mile překvapen postupem detektivů. „Snad poprvé v životě musím konstatova­t jednu věc: ačkoli nesouhlasí­me se vznesenými obviněními, činnost policistů (a zejména policistek) provádějíc­ích prvotní vyšetřovac­í úkony byla vysoce profesioná­lní a současně lidsky slušná. A toho si v dnešní době vážím,“dodal advokát.

Web iROZHLAS.cz upozornil na zajímavé finanční pozadí exúředníka Macka. Ten se totiž nachází v insolvenci. Po svém podnikání z minulosti dlužil 2,5 milionu korun. Sumu sice poslední čtyři roky splácí, z ministersk­é výplaty mu však dle webu zbývá 16 tisíc korun měsíčně.

 ??  ?? Na dnešek svolal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) brífink, na kterém má oznámit konec jedné IT zakázky. Podle informací LN jde o portál Czechiana. Ten by měl umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuá­lním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Původně se počítalo s jeho spuštěním už v letošním roce, ale kvůli průtahům byl start posunut na říjen 2021. Rozpočet projektu je 449,5 milionu korun. Podstatnou část by pokryly peníze z fondů EU.
Na dnešek svolal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) brífink, na kterém má oznámit konec jedné IT zakázky. Podle informací LN jde o portál Czechiana. Ten by měl umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuá­lním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Původně se počítalo s jeho spuštěním už v letošním roce, ale kvůli průtahům byl start posunut na říjen 2021. Rozpočet projektu je 449,5 milionu korun. Podstatnou část by pokryly peníze z fondů EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia