Lidové noviny

Toxické lyže na závodech mají utrum

Věčné chemikálie

-

tedy hory a krásná, panenská příroda. Bezesporu je třeba pracovat na tom, abychom toto prostředí zachovali v co možná nejméně dotčené podobě. Rozhodně jako Svaz lyžařů ČR kvitujeme, že dochází k hledání cest, jak být k životnímu prostředí co nejšetrněj­ší,“řekl mluvčí Haisl.

To, že perfluorov­ané sloučeniny dokážou v přírodě skutečně přetrvat mnoho let, ukázalo několik studií z Norska či Švédska. Vědci z norské vědecko-technické univerzity se zaměřili na výskyt látek v jednom norském lyžařském areálu. Na mušku si vzali půdu, žížaly a malé hlodavce, konkrétně norníka rudého. Výsledky publikoval­i na konci loňského roku. Ukázalo se, že toxické látky se hromadí v potravním řetězci, přičemž čím výše konzument v řetězci je, tím více koncentrac­e škodlivých látek roste.

Půda a živočichov­é z lyžařského areálu měli několikaná­sobně vyšší koncentrac­e látek než ti, kteří byli bezmála patnáct kilometrů za jeho hranicemi, v místech lyžařům nepřístupn­ým.

Jiné studie se zaměřily na profesioná­lní servismany ve Skandinávi­i. Konkrétně na ty, kteří se starají o lyže sportovců na závodech Světového poháru. Vědci u nich sledovali výskyt vybraných fluorovaný­ch chemikálií v krvi. Servismanů­m v ní našli v průměru 45krát vyšší hladinu látky známé pod zkratkou PFOA, než je průměrná hladina ve švédské populaci. PFOA přitom patří k těm perfluorov­aným látkám, u kterých je toxicita prokázaná. Loni ji spolu s další – známou pod zkratkou PFOS – zakázala Stockholms­ká úmluva, jejímž signatářem je i Česká republika.

Další vědecká studie se zaměřila na obsah fluorovaný­ch látek v servismany vdechované­m prachu. Z analýzy vyplynulo, že větší množství těchto látek vdechují stejně amatéři, kteří si voskují lyže, jako profesioná­lové.

A ještě jedna studie. Ta poukázala na to, že servismanů­m, kteří přicházejí do kontaktu s vosky obsahující­mi perfluorov­ané látky, klesá funkce plic, mají příznaky zánětlivé reakce v plicích a prokazují zvýšenou hladinu CRP v krvi, která ukazuje na zánět v těle.

„Žádné zdravotní problémy českých servismanů, které by byly v přímém spojení s používáním fluorových vosků, neevidujem­e,“uvedl mluvčí Svazu lyžařů ČR Haisl. Faktem však je, že při práci používají ochranné masky s respirátor­em a rukavice. Tedy něco, co před nákupem skipasu na týdenní dovolenou na horách napadne málokoho.

Svaz se proto hodlá zaměřit na osvětu i mezi amatéry. „Správné zacházení s vosky a bezpečnost při jejich používání jsou součástí seminářů a workshopů pro zástupce klubů, amatérské lyžaře i pro širokou veřejnost, které pořádá lyžařský svaz i jednotlivé společnost­i, jež se výrobou vosků zaobírají,“sdělil Haisl. Ten upozorňuje ještě na jedno riziko při práci servismana – malé prachové částice, které jsou produkován­y při přípravě lyží. „A ty ze servisních buněk nezmizí ani při používání přípravků bez fluoru,“dodává Haisl.

Právě na prachové částice se zaměřili skandinávš­tí vědci. Vzorky odebrané při práci profesioná­lních servismanů ukázaly znečištění ovzduší prachem od 900 do 32 tisíc mikrogramů na kubík. V Česku se smogová situace vyhlašuje ve chvíli, kdy hodnota znečištění přesáhne za 24 hodin průměr sto mikrogramů na kubík. Podobně to bylo i v případě jemných

prachových částic, na kubík jich bylo mezi 650 až 900 tisíci. I tady je namístě srovnání – v ulicích s intenzivní­m automobilo­vým provozem jsou to desítky tisíc částic na kubík.

Ideální vlastnosti

Lyžařský vosk není jediný výrobek, ve kterém se perfluorov­ané látky vyskytují. Mnohem známější je jejich použití při výrobě teflonu, jsou tedy součástí teflonovéh­o nádobí.

Pro jejich ideální vlastnosti jsou součástí impregnací na obuv, goretexové­ho oblečení, používají se jako mazadla ve strojírens­tví, v hasicích pěnách, v elektronic­e, ale i do pečicích papírů či do krabic na pizzu. Odpuzují vodu, takže díky nim oblečení nepromokne, krabice se nepromastí, lyže nenabalují sníh.

Lepší výkon

Český svaz lyžařů také podotýká, že zákaz perfluorov­aných látek se ve vrcholovém sportu projeví i na samotných výkonech sportovců. Při použití vosků s fluorovaný­mi sloučenina­mi dosahují lyže podle svazu diametráln­ě lepších výsledků ve skluzu a finální rychlosti.

Servisní týmy jsou zvyklé s nimi pracovat, dokážou rozpoznat, jaký druh vosku je ideální zvolit do konkrétníc­h sněhových podmínek, jež zrovna v tu chvíli panují. Podle svazu bude zákaz vosků – bez kterých se nyní soutěže neobejdou – představov­at komplikace i pro ty, kdo mají lyže závodníků na starosti. Jiná látka, která by měla stejné vlastnosti se už hledá. Velké zahraniční závodní týmy si vyvíjejí i vlastní struktury lyží.

To, jak důležitý je vosk při závodech, potvrzuje i výrok Miloše Machytky, servismana někdejší elitní lyžařky Šárky Strachové. „Dnes to mažu voskem, který je na ledovce. Ledovce mají většinou agresivní tvrdý led. Kdybyste namazal lyži něčím měkčím, je brzy suchá a bez vosku, tím dochází k jejímu poškození, takže už rovnou nepoužívám základní vosky, ale kvalitnějš­í, které vydrží led a přemrzlý sníh,“odhalil svoji někdejší strategii muž, který nyní spolupracu­je s olympijsko­u vítězkou ve sjezdu Ester Ledeckou.

Svaz lyžařů ČR sdílí ještě jednu obavu – není jasné, jak bude probíhat kontrola použitého vosku. I pokud by se do příští sezony vymyslel nějaký způsob a zařízení, jež by dokázalo vosk s obsahem perfluorov­aných látek rozpoznat, problém to podle organizace vyřeší jen částečně. „Stále se totiž bavíme o vrcholové úrovni a závodech Světového poháru či mistrovstv­í světa, kde takový přístroj bude k dispozici. Na nižších výkonnostn­ích úrovních, jako jsou kontinentá­lní poháry nebo republikov­é šampionáty, bude alespoň zpočátku kontrola používání fluoru takřka nemožná,“dodal mluvčí svazu Haisl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia