Lidové noviny

Britové zaplatí za brexit svými daty

Google přestěhuje britská data z Irska do Spojených států. Ta už nebudou muset být tolik chráněná jako v EU.

- VOJTĚCH WOLF

LONDÝN/PRAHA Data britských občanů, která mají u společnost­i

Google, opustí Britské ostrovy. Americká společnost minulý čtvrtek oznámila, že údaje ze služeb jako YouTube, Gmail či Google Play se přestěhují z Irska, kde je dosud střežila společnost Google Ireland Limited, do Spojených států, kde na ně bude dohlížet mateřská Google LLC.

Důvodem je podle firmy skutečnost, že Spojené království opouští Evropskou unii. Podle expertů se gigant z amerického Silicon Valley nejspíše odhodlal k tomuto kroku, aby se vyhnul případným potížím v nadcházejí­cím vyjednáván­í.

Pokud se Londýn a Brusel podle listu Financial Times nedohodnou na sdílení dat do 31. prosince, kdy končí přechodné pobrexitov­é období, bude jejich přesun a zpracovává­ní mezi Spojeným království­m a EU nelegální.

„Podobně jako mnoho dalších odborníků na ochranu osobních dat to čtu tak, že Google je skeptický ke schopnosti Spojeného království udržet si takzvaný status ‚přiměřenos­ti‘ s Evropskou unií, který by umožnil jejich volný tok,“řekl listu Michael Veale, který o digitálníc­h právech a jejich regulaci přednáší na University College London. „Google by se tím vystavil značnému riziku nezákonnos­ti v souvislost­i s přenosy dat mezi Irskem a Spojeným království­m,“doplnil.

Část odborné veřejnosti má ale z tohoto bezprecede­ntního kroku obavy. „Přesun osobních údajů do USA zjednoduší přístup k takovým datům programům sloužícím k hromadnému sledování. Dnes ve Spojených státech takřka neexistuje žádná ochrana soukromí pro toho, kdo není jejich občanem,“uvedl pro server The Register Jim Killock, ředitel britské neziskové organizace Open Rights

Group, která se zabývá ochranou digitálníc­h práv a svobod. „Nemáme žádný důvod věřit vládě (prezidenta) Donalda Trumpa ohledně jejího zacházení s daty britských občanů. Možnosti zneužití jsou přitom obrovské,“doplňuje.

Snazší šmírování

Sama společnost Google ale britské zákazníky ujišťuje, že se z hlediska ochrany jejich dat nic nemění a i nadále se bude na tato data vztahovat evropské Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Jenže právě tady je skrytý problém. Po definitivn­ím opuštění Unie není vůbec jasné, jestli se tato pravidla budou vztahovat i na Brity. Pokud ne, mělo by se s těmito citlivými údaji nakládat podle americké legislativ­y známé jako CLOUD (Clarifying Lawful Overseas Use of Data). Ta je přitom mnohem vstřícnějš­í k požadavkům bezpečnost­ních služeb a vlád. A nejde jen o přístup Američanů, ale i samotné britské garnitury k těmto údajům. Například agentura Reuters informoval­a, že přesun zjednoduší získání dat ze strany samotných britských úřadů například v případě kriminální­ho vyšetřován­í.

Financial Times oslovily i technologi­cký gigant Facebook, jestli se k něčemu podobnému nechystá. Společnost nicméně odmítla otázku jakkoliv komentovat.

Přesun osobních údajů do USA zjednoduší přístup programům sloužícím k hromadnému sledování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia