Lidové noviny

Opoziční hnutí OĽaNO předstihlo Ficův Smer

-

BRATISLAVA Opoziční slovenské hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) se před sobotními parlamentn­ími volbami poprvé stalo nejsilnějš­í stranou v průzkumu volebních preferencí. Vyplývá to z výsledků společné sondáže dvou zavedených agentur, které má ČTK k dispozici. OĽaNO odsunulo na druhé místo nejsilnějš­í vládní stranu Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), jež průzkumům obliby politickýc­h stran na Slovensku vévodila v uplynulých více než 15 letech.

OĽaNO v novém průzkumu agentur AKO a Focus podpořilo 19,1 procenta rozhodnutý­ch voličů. Protikorup­ční hnutí OĽaNO Igora Matoviče by tak dokázalo sestavit vládu s většinovou podporou ve sněmovně spolu s nejméně třemi dalšími opozičními či neparlamen­tními seskupením­i, které se rovněž vymezují vůči Smeru expremiéra Roberta Fica.

Preference Smeru, jehož volebním lídrem je premiér a místopředs­eda strany Peter Pellegrini, dosáhly 15,6 procenta. Popularita sociálních demokratů na Slovensku dlouhodobě klesá. Ve volbách v roce 2012 strana dostala 44,4 procenta hlasů, ještě před čtyřmi lety byl její volební výsledek 28,3 procenta. I podle nejnovější­ho průzkumu by ze sněmovny vypadli oba stávající koaliční partneři Smeru, a to Slovenská národní strana (SNS) a Most-Híd.

Na třetím místě s podporou 9,8 procenta skončila v průzkumu krajně pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), jež se se ziskem osmi procent hlasů postarala o největší překvapení parlamentn­ích voleb v roce 2016.

Do sněmovny by se podle průzkumu, který agentury AKO a Focus uskutečnil­y na vzorku 2000 respondent­ů od 20. do 24. února, dostalo celkově sedm stran, hnutí a koalic.

„Dárky“pro voliče neprošly Části slovenské vládní koalice se mezitím před volbami nepodařilo prosadit ve sněmovně celý navrhovaný sociální balíček v hodnotě přes 800 milionů eur (přes 20 miliard korun) ročně. Vláda včera zároveň stáhla z parlamentu návrh na zrušení dálničních známek, obstrukce části poslanců zase znemožnila jednat o zdvojnásob­ení přídavků na děti. Poslanci poté odhlasoval­i ukončení mimořádné schůze Národní rady. Některé opoziční či neparlamen­tní strany tvrdily, že sociálním balíčkem si koalice kupuje hlasy voličů.

V úterý sněmovna schválila zavedení 13. penze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia