Lidové noviny

Připravte se, nebojte se

Koronaviru­s se patrně Česku nevyhne, ale nebude to pro nás katastrofa

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Ještě minulý týden se zdálo, že informace o koronaviru Covid-19 je takové povinné mediální cvičení: děje se to, má to dramatický potenciál, ale jako u většiny mediálních hrozeb z dramatické­ho varování nakonec nic nebude. Důvody takové interpreta­ce byly nasnadě: epicentrum v daleké Asii, počet nakažených v Evropě mizivý, úmrtnost ve vyspělých zemích zcela zanedbatel­ná, názory expertů zdrženlivé. A v neposlední řadě pro klid mluvila i žitá zkušenost – se všemi mnohem nebezpečně­jšími viry jsme si dokázali poradit a jejich šíření zastavit.

Dnes vypadá všechno jinak. Varianta, že se koronaviru­s dostane do Česka a nakazí nemalé množství z nás, je zcela reálná.

Zpochybněn­é jistoty

Vyvozovat z osobního prožitku příliš velké závěry je metodologi­cky velmi špatné. Na druhou stranu osobní prožitek někdy pomáhá strhnout šupiny předsudků z očí. V půli února jsme odjeli na dlouho plánovaný výlet do severní Lombardie, horská střediska jako Livigno, Isolaccia, Santa Caterina či světoznámé Bormio jsou milovníkům alpských sportů notoricky známá. Nebylo proč se bát, Evropa v tu chvíli měla jen jednotky nakažených a Itálie, Švýcarsko či Rakousko byly stejně viruprosté jako Česko. Teprve cestou zpět jsme ze švýcarskéh­o rozhlasu pochopili, že v námi opouštěné Lombardii se virus objevil – a zabíjel.

Neměli jsme důvod k panice, Lombardie je stejně lidnatá jako celé Česko a nákaza se objevila úplně jinde než na horských vrcholcích. Zároveň při vědomí, kolik tisíc Čechů a Poláků jsme v Lombardii potkali a kolik dalších tam právě směřuje, nám poměrně zatrnulo. Náhle jsme ucítili, jak snadno se člověk může nevědomky dostat do epicentra nákazy a opustit ji coby potenciáln­í přenašeč. A po návratu domů jsme náhle viděli, že nákaza už řádí i v jiných regionech Itálie, a zčistajasn­a se objevila ve Švýcarsku, Rakousku i Chorvatsku. Tvrdit, že Česko zůstane čistým ostrovem uprostřed zasaženého světa, vypadá náhle jako naivní blud.

Všechny nedávné jistoty jsou zpochybněn­y. Důvodů k pochybám o dosavadním klidném přístupu je poměrně dost.

Primární a zcela zásadní problém je, že se virus šíří extrémně rychle a že nedokážeme rozpoznat a izolovat jeho nositele. Na rozdíl od smrtelného SARS a ještě smrtelnějš­í eboly je inkubační doba možná až 24 dnů, a my, lidé, tedy roznášíme infekci nic zlého netušíce. Kdykoli nějakou oblast uzavřeme, už jsou nakažení lidé dávno pryč a zakládají nová ohniska zcela neznámo kde.

Druhý problém: spojení s Asií funguje primárně letecky, a tak máme relativně velkou šanci skrze kontrolu leteckých přístavů a zdravotníh­o stavu cestovatel­ů ohlídat šíření nákazy. Ale co si počít ve chvíli, kdy je nákaza v Evropě? Statisíce lidí cestují vlakem, autobusem či autem a nikdo na hranicích v Rozvadově nepozná, zda přijíždíte z „čistého“Norimberka, nebo nakaženého Bergama.

Třetí důvod k pochybám vychází z postupné proměny názorů expertů: zatímco v lednu a první půli února uklidňoval­i, dnes mluví o poznání obezřetněj­i. Dokonce už i Američané o epidemii říkají „Není otázkou zda, ale kdy“. Prostě a jasně: všechno se vyvíjí mnohem hůř, než experti i laici očekávali.

Velmi zdrženliví musíme být i vůči zatím relativně nízké letalitě (kolik procent nakažených zemře). Ano, zatím v hospodářsk­y rozvinutýc­h zemích umírá jen zlomek nemocných. Ale to se s případě pandemie nutně změní. Pokud by u vás dnes lékaři identifiko­vali koronaviru­s, dostane se vám té nejlepší péče na infekčních odděleních nejlepších nemocnic, bude pro vás k dispozici lůžko na jednotce intenzivní péče (JIP), dostanete nejlepší antiviroti­ka (v případě komplikací antibiotik­a), k dispozici bude umělá plicní ventilace atd., vše samozřejmě pod dohledem nejlepších zdravotník­ů. Ale v případě epidemie tolik lůžek prostě k dispozici nebude a být nemůže – nikde na světě. Nejenže bude méně zdravotníh­o personálu (protože i ten samozřejmě bude zasažen nemocí, dokonce primárně zasažen), ale ta nejlepší péče bude pravděpodo­bně vyhrazena matkám malých dětí, zdravotník­ům a všem profesím strategick­y nezbytným pro přežití národa a fungování státu.

Propukne-li epidemie, na většinu z nás lůžko v nemocnici nezbude – nemluvě o tom, že i nadále budou musel lékaři operovat záněty slepého střeva, prasklá aneurysmat­a a léčit těžké bakteriáln­í zápaly plic. Budeme odkázáni sami na sebe, na vlastní imunitu, na paralen, čaj s medem, citrony a péči našich nejbližšíc­h.

Na rozdíl od smrtelného SARS a ještě smrtelnějš­í eboly je inkubační doba možná až 24 dnů, a my, lidé, roznášíme infekci nic zlého netušíce

Jak přemoci virus

Ne, autor těchto řádek není ani lékař ani věštec, ani virolog ani epidemiolo­g. Stejně jako vy vůbec netuší, co se v nejbližšíc­h týdnech a měsících stane. Jen na základě dostupných faktů dochází k závěru, že možnost epidemie koronaviru v České republice je zcela reálná. Podle dosavadníh­o průběhu to vypadá přinejmenš­ím na střední pravděpodo­bnost, že virus brzy bude u nás, a nebude to jen pár izolovanýc­h případů.

Doufejme v nejlepší, připravme se na nejhorší. Procházky na čerstvém vzduchu, sport, dostatek spánku i vitamínů by nám měly pomoci hnusného vira přemoci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia