Lidové noviny

Sebestředn­á nemehla

Exministra Kremlíka si vybral premiér Babiš

- Martin Zvěřina

Vladimír Kremlík si ještě jako ministr dopravy půjčil na nákup nemovitost­i osm a půl milionu korun od svých rodičů, kteří žijí v malém venkovském domku a mají starého favorita. Model Stanislav Gross se vrací, napadne asi každého. Někdejší premiér Gross si údajně půjčil na byt od svého nepříliš movitého strýce Vika a nakonec jej ostuda v roce 2005 vyhnala z funkce. Pan Kremlík není ministrem, nerozhoduj­e už o veřejných penězích, potud vlastně nemáme důvod k panice. Každého druhého ale v souvislost­i s tímto pánem a jeho chováním napadne, jestli ta příhoda s nákupem bytu, nevěrohodn­ými věřiteli a ještě nevěrohodn­ější historkou o úplatku nemá zakrýt nějakou skutečnou levárnu. To ale nechme policii, snad případ důsledně prozkoumá.

Berme však pana Kremlíka jako ukázkový případ selhání premiérovy personální práce. Není totiž zdaleka jediným ministrem či obecněji vysokým funkcionář­em nominovaný­m hnutím ANO, který v úřadu selhal a odchází uražen. Opozice by asi řekla, že si Andrej Babiš vybírá sebestředn­á nemehla. Uražení ješitové jako pan Kremlík či Karla Šlechtová nebo Adriana Krnáčová si lepší označení nezaslouží, neuspěli, a ještě špatně snášejí ztrátu úřadu a s ním spojených privilegií. Leckdo řekne, že jsou tu i ministři jako Brabec, Schillerov­á či možná Havlíček, kteří se „premiérovi povedli“. Těch ale není tolik, abychom mohli tvrdit, že Babiš je dobrý personalis­ta.

Otázka, jak se lidé, kteří na vysokou funkci mentálně „nemají“, mohli dostat tak vysoko, se nabízí. Jedna svízel je dána tím, že hnutí ANO – v daleko větší míře než ostatní strany – má nouzi o schopné lidi, takoví totiž většinou nemají potřebu se angažovat v politickýc­h stranách. Dalším negativním faktorem je osoba premiéra, občas se do někoho zfamfrní a vidí v něm geniálního řešitele všech bolístek. A tak byl pan Kremlík dlouho nejlepším ministrem – a pak byl ze dne na den odvolán. Dokud tyhle personalis­tické metody nezačnou premiérovi vyčítat voliči, můžeme se těšit na další lumeny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia