Lidové noviny

Až příliš vážný Popelec

-

Včera byla Popeleční středa. Německé politické strany této příležitos­ti tradičně využívají k tomu, aby se více či méně organizova­ně scházely se svými příznivci. Většinou se tak děje v nějakém pivním stanu, případně sportovní hale, a ačkoli už oficiálně začal půst, pivo při tom teče proudem. Řečníci, kteří tam vystupují, příležitos­ti s oblibou využívají k tomu, aby zúčtovali s politickou konkurencí. V jejich projevech nebývá nouze o vtipné bonmoty či příkrá přirovnání, zároveň jim ovšem nehrozí, že by kvůli přehnané politické korektnost­i riskovali další kariéru. Zkrátka, na Popeleční středu, kdy má z pohledu řečníků „lehnout všechno popelem“, je dovoleno mnohé, co by jinak neprošlo.

Takzvané „politické Popelce“jsou spjaty především s Bavorskem. Dlouhou dobu byly výlučnou doménou křesťanský­ch sociálů (CSU), kteří tam dlouhodobě vládnou. V celém Německu je proslavil hlavně jejich nejvýrazně­jší politik, pozdější bavorský premiér Franz Josef Strauß. Ten si bral v 80. letech pravidelně na paškál levicové strany, které vinil z toho, že se prý nechají platit Moskvou, případně že skrytě sympatizuj­í s levicovými teroristy.

V reakci na velký ohlas, který měla akce CSU, zavedly podobná popelcová shromážděn­í i další strany – a časem se rozšířila i mimo Bavorsko. Po sjednocení Německa se tyto akce těší velké oblibě i v nových spolkových zemích.

V jedné části východního Německa ovšem letos politické strany na poslední chvíli své popeleční akce zrušily. Stalo se tak v Durynsku a důvodem je pokračujíc­í politická krize, která se dostala do širšího povědomí kvůli zpackané volbě nového premiéra ze začátku února. Tehdy došlo díky taktickému manévru protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD) k překvapivé­mu zvolení zástupce nejmenší politické strany, liberála Thomase Kemmericha, premiérem. Naopak dosavadní ministersk­ý předseda, favorizova­ný politik postkomuni­stické Levice Bodo Ramelow, vyšel naprázdno. Kemmerich pod tlakem veřejnosti po několika dnech rezignoval a poroučet se nakonec musela i šéfka křesťanský­ch demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, protože nedokázala své durynské spolustran­íky přesvědčit, aby se zřekli spolupráce s AfD.

Takže z původně čistě regionální záležitost­i se stal celostátní problém, který má potenciál zanechat trhliny v dosud stabilním politickém systému. Možná je pravda, že situace je kritická. Nicméně až dosud platilo, že aspoň jednou v roce bylo možné i o sebedůleži­tějších věcech hovořit s nadhledem a ironií. Že se to nyní během Popelce v Durynsku nedá, je daleko větší problém než nepovedená volba premiéra.

Bavorský premiér Franz Josef Strauß si během „politickýc­h popelců“bral pravidelně na paškál levicové strany, které vinil z toho, že se prý nechají platit Moskvou, případně že skrytě sympatizuj­í s levicovými teroristy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia