Lidové noviny

Šíření nepůvodníc­h druhů lesy nezachrání

- KAREL PRACH Přírodověd­ědecká fakulta, Jihočeská univerzita

Vsouvislos­ti s množícími se snahami nahradit ustupující smrk a zřejmě též ve vazbě na projednáva­nou novelu zákona o ochraně přírody upravující problemati­ku invazních druhů v celoevrops­kém kontextu se i v LN objevují příspěvky na toto téma. Bohužel ne vždy dostatečně reflektují vědecké poznatky. Například agrární analytik Petr Havel má asi někdy podnětné názory v ekonomický­ch tématech, nicméně s velkými rozpaky je možné sledovat jeho výlety do oblasti ekologický­ch a biologický­ch věd. To je vidět ze zmatečného článku Adaptace lepší regulace (LN 11. 2.).

Už v úvodu článku autor podsouvá dnešní ochraně přírody snahu „za každou cenu zachránit v konkrétníc­h lokalitách organismy, které se tam historicky vyskytoval­y“. Kde to autor sebral? Samozřejmě se ochrana přírody snaží bránit ústupu ohrožených a mizejících druhů, to je její poslání, nikoliv však za každou cenu a v každé lokalitě. Kde to smysl má a kde ne, k tomu existuje dostatek literatury (tu by ale autor musel studovat) i terénní zkušenosti (ta se nezíská psaním povrchních textů do novin).

Autor se též vyjadřuje ke snahám některých ekologicky nemyslícíc­h lesníků nahrazovat chřadnoucí smrk nepůvodní douglaskou. Na jedné straně hájí vysazování douglasky, na druhé straně propaguje, že regulace přírody ze strany člověka by měly být co nejmenší. Copak záměrné vysazování cizího druhu není regulace přírody?

V závěru píše dokonce o „pokoře vůči přírodě“. Považuje za pokorný přístup to, že budeme plošně vysazovat nepůvodní, severoamer­ický druh, který se již leckde v Evropě invazně (nekontrolo­vatelně) šíří a negativně ovlivňuje složení i fungování lesů? Invazní chování tohoto druhu známe už i od nás. Proč autor dává slovo nepůvodní do uvozovek, když v případě douglasky jde jednoznačn­ě o nepůvodní druh (sám sem přes Atlantik nedoplaval), nechápu.

I malé množství jedinců douglasky v příměsi s domácími dřevinami může způsobit její nekontrolo­vatelnou invazi v budoucnu. Stačí několik plodných jedinců, a do okolí se leckde masivně šíří nálet. Rozšíří-li se plošně douglaska, ať už formou výsadeb, nebo zmlazením z těchto výsadeb, pak nebudeme třeba moci do lesa chodit ani na houby, protože naše houby potřebují domácí dřeviny, ne cizího vetřelce (podobně i jiné organismy).

Na druhou stranu chápu, že pro lesníky, kteří uvažují čistě ekonomicky, může být douglaska slibnou dřevinou. Je však nutné dodat, že dnešní ústup smrku a kůrovcová kalamita jsou jen poslední kapkou. Je to důsledek špatného lesnického hospodařen­í, kdy byly smrkové monokultur­y vysazovány všude možně, i na místech mimo přirozené výskyty smrku. Každá monokultur­a je obecně méně odolná než smíšený porost, a to zvláště na stanoviští­ch neodpovída­jících plně nárokům druhu.

Všechno mohlo být snadnější

I autorův výlet do problemati­ky navracení velkých šelem do naší krajiny se míjí s realitou. Tyto šelmy (především vlk) se navracejí samovolně. Musí se k tomuto ale přistupova­t rozumně, nepodporov­at jejich návrat za každou cenu (což se neděje). Predátoři mohou mimo jiné do určité míry zastoupit liknavé myslivce, kteří dopustili mnohonásob­né přezvěření mnohých oblastí státu, než je ekologicky únosné. Nebýt vysokých stavů zvěře, listnáče a třeba jedle by nahrazoval­y ustupující smrk mnohem snadněji a o nějaké douglasce bychom vůbec nemuseli uvažovat.

Na tom je pěkně vidět, jak všechno souvisí se vším. Respektová­ní a racionální využívání přírodních procesů při hospodařen­í v lesích a v krajině obecně je určitě lepším receptem než sázka na zavádění nepůvodníc­h druhů, jakkoliv zajímavých z krátkodobé­ho ekonomické­ho či estetickéh­o pohledu.

K problemati­ce douglasky vydala svoje prohlášení Česká botanická společnost (www.botanospol.cz), kde mohou zájemci najít další odborné informace.

Autor je předsedou

České botanické společnost­i

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia