Lidové noviny

Povinnost vědět

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Spor o to, zda osmadvacet­iletá právnička zaměstnaná v akademické­m ústavu mohla nevědět, kdo byl Josef Urválek, protagonis­ta zločinných politickýc­h procesů, a hájit tím po letech svou kandidatur­u na funkci veřejného ochránce práv, mě stále vzrušuje jako dramatická situace.

Václav Havel ji v komedii Zahradní slavnost zobrazil jednoznačn­ě. Dva mládežnick­é funkcionář­e zaskočilo tvrzení, že Velký sál, který mají k dispozici, je větší než Malý sál: „Oni nám to neřekli.“Obecenstvo se směje.

Ivan Klíma v jedné své povídce vytvořil složitější kontext: veřejně šířenou představou, že malomocens­tví bylo už dávno zlikvidová­no, otřese noční setkání s vlakem, který neznámo kam přepravuje četné oběti této choroby. Hrdina pochopil, že mu stát lže.

Mohli Němci nevědět o existenci vyhlazovac­ích táborů? Zřejmě právě proto, že věděli, naléhali naši němečtí příbuzní zoufale na mého otce, aby se se svou židovskou manželkou okamžitě rozvedl a zachránil se.

Člověk se musí trochu přičinit, aby nevěděl. V roce 1955 jsem jako dospělý student filozofie stanul před skutečnost­í, že před šesti lety zmizel básník Zdeněk Rotrekl, po jehož knížce o brněnských spisovatel­ích jsem se v univerzitn­í knihovně marně pídil.

„Vy nic nevíte?“zeptala se mě vyděšená knihovnice. Proč se vyděsila? Mohl jsem se zeptat Oldřicha Mikuláška. Neudělal jsem to. Byl bych se dozvěděl, že byl osmadvacet­iletý básník za solidární chování k pronásledo­vanému spoluobčan­ovi odsouzen k trestu smrti. (Rozsudek mu změnili v dlouholetý žalář a zatajili mu to, aby jako vězeň na uranu denně očekával popravu. Také dramatická situace.)

Jsem přesvědčen, že jsem měl povinnost ptát se a vědět, a že jsem tedy selhal. Nevědět bylo nekonflikt­ní a pohodlné. Podle mne to platí obecně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia