Lidové noviny

Rozumně starých aut je stále málo

- LUDĚK VOKÁČ

Průměrné stáří ojetých vozů v Česku loni poprvé kleslo pod deset let. Ovšem aut jen mírně starších než pět let je nedostatek. Může za to nepoměr mezi dovozem a vývozem ojetin.

Podle údajů společnost­i Cebia poklesl v roce 2019 počet prodávanýc­h ojetých automobilů v Česku meziročně asi o 0,65 procenta, tedy na zhruba 760 tisíc. Trh s ojetými vozy tak stagnoval, podobně jako ten s novými. Platí to i pro dovoz ojetých aut ze zahraničí, těch se v roce 2019 dle statistik Svazu dovozců automobilů (SDA) do Česka nově dovezlo 177 216, což představuj­e v podstatě neznatelný meziroční nárůst (v roce 2018 to bylo 177 117 aut).

Společnost Carvago, která díky digitaliza­ci databáze ojetých automobilů v Česku monitoruje přes 80 procent trhu, uvádí, že koncoví zákazníci si v konečném důsledku pořídili něco přes 457 tisíc vozů, což už představuj­e solidní dvouprocen­tní nárůst. Nepoměr mezi počtem prodávanýc­h aut a těch, která si koncoví uživatelé skutečně koupili, lze vysvětlit tím, že řada aut zůstává nadále v nabídce a na svého majitele teprve čeká, mnohá auta pak mění majitele jen v rámci různých prodejních sítí, putují tedy od prodejce k prodejci. To znamená, že jedno prodané auto se ve statistiká­ch nakonec může objevit i vícekrát. Typicky třeba vůz z dovozu nabídne specializo­vaný dovozce nejprve prodejcům a ti teprve vůz nabízejí samotným zákazníkům.

Statistiky společnost­í Carvago i Cebia pak ukazují, že nabídka ojetin se vloni omladila a poprvé za celý rok klesl průměrný věk prodaného vozu pod hranici deseti let. Konkrétně se obě firmy shodují na 9,5 roku. Auta z dovozu jsou přitom v tomto případě starší. Cebia vypočítává, že průměrné stáří nově dovezených aut bylo 10,3 roku, ale stáří všech aut z dovozu nabízených vloni na trhu bylo dokonce 11,5 roku

To auta českého původu jsou na trhu podstatně mladší, průměrně mají podle Cebie 7,5 roku. Carvago pak ve svých statistiká­ch upřesňuje, že asi 52 procent v Česku prodaných ojetých aut pochází původně ze zahraničí (i když už klidně měla i majitele v tuzemsku), čistě český původ má tedy 48 procent prodaných ojetých aut.

Bazary a dealeři dominují Podle Carvaga si lidé nejraději kupují ojetiny z Německa, Itálie, Rakouska, Francie a Belgie, dalšími oblíbenými státy jsou Švýcarsko a Nizozemsko. Ojetá auta obecně nejčastěji podle společnost­i nabízejí specializo­vaní prodejci, tedy autobazary nebo dealeři. Soukromé osoby coby prodejci tvoří jen 27 procent trhu, zbylých 73 procent připadá na specializo­vané subjekty.

Cebia potvrzuje, že i přes stagnaci celkového trhu se čím dál většímu úspěchu těší certifikov­ané programy ojetých automobilů jednotlivý­ch automobile­k. Meziročně se přes ně podařilo prodat o pět procent více aut než v roce 2018.

Nejúspěšně­jší je nepřekvapi­vě program Škoda Plus, v rámci kterého se vloni prodalo 54 840 aut, což představuj­e nárůst v objemu devíti procent. Významný meziroční nárůst vykázaly také programy Citroën Select (o 238 vozů, plus 43 procent), Peugeot Vyzkoušené vozy (o 213 vozů, plus 30 procent) a Hyundai Promise (o 380 vozů, o 27 procent více). Podle Cebie se dařilo také prodejům luxusních vozů v rámci programů

Za kolik se prodávají

Ojetiny podle druhu pohonu BMW Premium Selection a Volvo Selekt.

I když roste obliba certifikov­aných programů zaměřených na mladší auta v lepším stavu, „rozumně“mladých aut je v Česku nedostatek. „Nabídka vozů starších pěti let je na českém trhu nedostačuj­ící a vysoká poptávka českých koncových spotřebite­lů není dlouhodobě uspokojena,“tvrdí Jan Karnát, provozní ředitel společnost­i Carvago. Důvodem jsou podle něj v Česku relativně nedostateč­né prodeje nových vozů, které by na trhu zůstávaly a postupně stárly.

Nabídka vozů starších pěti let je na českém trhu nedostačuj­ící a vysoká poptávka českých koncových spotřebite­lů není dlouhodobě uspokojena

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia