Lidové noviny

Neskočte na finty autobazarů

Koupě ojetiny by měla podléhat racionální­m rozhodnutí­m Pozor na lživé údaje i falešné inzeráty

- LUDĚK VOKÁČ

Při koupi ojetého auta čeká na zájemce řada úskalí a po některých vozech zákazníci touží nejspíš trochu zbytečně. Poradíme, jak při koupi ojetiny nenaletět.

Stočené tachometry, údajně nebouraná auta, ale také inzeráty na vozy, které neexistují, a domněle „výhodné“úvěry. To jsou jen některé z potenciáln­ích problémů, které na zájemce o ojeté vozy čekají a kterých je potřeba se pro dobrý výsledek vyvarovat. Čím dál tím větší roli při výběru ale hrají i drobnosti, jako je konkrétní provedení vozu a jeho budoucí hodnota.

Může to znít bláznivě, ale podle odborníků je značná část inzerátů na ojeté vozy (někdy dokonce až třetina) vlastně falešná. Inzerovaný vůz ve skutečnost­i prodejce na skladě nemá a snaží se tímto způsobem jen nalákat koupěchtiv­ého zákazníka k sobě na prodejní plochu: tam mu už doporučí jiný vůz, který by mohl zájemci vyhovovat. Je to jedna ze základních fint autobazarů, které se často zákazníky snaží přesvědčit o výhodnosti a vhodnosti koupě konkrétníh­o auta, za kterým by sem zákazník vlastně nepřišel.

Rada v tomto případě zní jednoduše: nenechat se zviklat. Koupě ojetého vozu by měla být racionální­m procesem bez výrazných impulzivní­ch rozhodnutí. Platí, že by zákazník měl mít dobře zmapovaný trh a měl by se držet svých původních požadavků.

Málo jeté a nebourané

Ideálem zákazníků jsou samozřejmě auta s malým nájezdem, v perfektním stavu a za co nejnižší cenu. Jenže tato kombinace v praxi téměř neexistuje, a tak se prodejci často uchylují k tomu, že svou nabídku těmto požadavkům přizpůsobí. V Česku je stále častým nešvarem stáčení tachometrů.

Podle Jana Skály ze startupu

Prvky výbavy, které zvyšují hodnotu vozu (podíl na českém trhu ojetin, v %)

Alpha Analytics, který se věnuje analýze trhu s ojetinami, má přirozené stárnutí vozu, a tedy vývoj nájezdu kilometrů v závislosti na věku auta v podstatě lineární průběh.

„Průměrný nájezd vozu za rok je přibližně 20 tisíc kilometrů, což znamená, že pětileté auto má nejčastěji nájezd kolem 100–120 tisíc km. Loni byl průměrný nájezd prodaného vozu 153 tisíc kilometrů. To znamená, že šlo o vozy, jejichž stáří by mělo být šest až sedm let. Desetileté vozy by pak podle těchto reálných úvah měly mít nájezd kolem 200–240 tisíc, což však zhruba o 80 tisíc kilometrů neodpovídá skutečnému stavu na trhu,“říká Skála.

Na další nešvar upozorňuje společnost Cebia. Je jím uvádění nepravdivé­ho stavu vozu. Společnost totiž u více než 99 procent vozů registruje, že jsou vozidla nehavarova­ná. Podle dat společnost­i ale už u pětiletých aut má za sebou škodní událost zhruba čtvrtina z nich. „Může jít o výměnu prasklého nárazníku, ale také o velkou havárii,“upozorňuje zpráva Cebie. U desetiletý­ch aut došlo k nějaké škodě 60 procent vozů. Alarmující je situace u dovážených aut, kde je podle společnost­i Cebia každé dvacáté auto ve věku od tří do 11 let po totální havárii.

Za výbavu si zájemce připlatí Když už se zákazníkov­i podaří, ideálně za pomoci odborníků a prohlídky auta v důvěryhodn­ém servisu, pořídit vůz, který nemá pohnutou minulost, nemusí mít ještě zdaleka vyhráno. Auto, které jeho požadavkům nyní vyhovuje, může být například obtížně prodejné později. Na trhu totiž hraje čím dál větší roli výbava vozů a konkrétní provedení.

Mezi auta, která si dlouhodobě dobře drží cenu, patří podle společnost­i Carvago například VW Caddy 2.0 TDI z roku 2015, Hyundai ix20 1.4 CVVT z roku 2012 nebo Škoda Rapid 1.6 TDI (77 kW) z roku 2013. Ze starších modelů patří k cenovým držákům třeba Fabia (2008, 1.2 TSI, 63 kW) a Octavia (Combi, 2007, 2.0 TDI, 103 kW). Naopak k vozům, do kterých se nevyplatí investovat, patří například Mercedes-Benz ML z roku 2003 či BMW X5 30d ročníku 2014. A také trochu překvapivě MPV VW Sharan 2.0 TDI z roku 2016 nebo Golf Combi 1.6 TDI z roku 2013. U těchto aut dochází k výraznému poklesu ceny.

Co se výbavy týče, shodují se různé organizace, že modernější prvky si zájemci žádají čím dál častěji. Mnohé jsou již běžné, ale některé u určitých modelů mohou zvedat cenu. Třeba u Octavie je to podle Carvaga zadní parkovací kamera a sada bezpečnost­ních asistentů, jako je hlídání mrtvého úhlu a jízdního pruhu. Zájemci také ocení elektricky nastavitel­né sedačky či elektrické víko kufru.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia