Lidové noviny

Hybridy ani elektroaut­a zatím netáhnou

- LUDĚK VOKÁČ

Trochu překvapivě jsou na tom ojetá auta s alternativ­ními pohony o něco lépe než auta nová. Zatímco mezi novými vozy se v roce 2019 podle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) prodalo 97,29 procenta vozů s pohonem na benzin či naftu, u ojetých aut byl tento podíl rovných 97 procent – a to jak podle údajů společnost­i Carvago, tak například dle statistik SDA o dovozu ojetin. Statistiky v obou případech obtížně odlišují klasické hybridní vozy (mild-hybridy), které se nedobíjejí ze zásuvky. Ty se totiž většinou počítají mezi auta s benzinovým či naftovým pohonem, který je u nich dominantní hybnou silou.

S jistotou lze říci, že jedničkou na trhu hybridů je v Česku Toyota, a to jak u nových aut, tak právě i mezi ojetými vozy. Na druhou stranu je na českém trhu ojetin v tomto ohledu vcelku nedostatek. Pohled do nabídek autobazarů odhalí, že například u modelů Prius, C-HR a Auris, které se v hybridním provedení v Česku prodávají již řadu let, je mezi těmito verzemi relativně malý výběr. Například AAA Auto má méně než 30 takových inzerovaný­ch vozů, zatímco čistě benzinovýc­h motorizací je v nabídce 55.

Statistick­y podle společnost­i Carvago mezi alternativ­ními pohony stále vedou auta na LPG, která mají v Česku dobré historické kořeny. Nabídka nových vozů s tímto pohonem je však velmi omezená, takže jde často o starší ojetiny. LPG vozy mají na trhu podíl asi 1,2 procenta, za nimi následují auta s pohonem na CNG, tedy stlačený zemní plyn. Jejich podíl je 0,5 procenta. Prodejně mezi nimi zcela jasně dominuje domácí Škoda (62,5 procenta trhu s ojetými CNG), významnou pozici má i Volkswagen (26 procent). Trojici uzavírá další koncernová značka, Seat, a to s pětiprocen­tním podílem. Ostatní značky jako Volvo, Audi, Opel, Fiat, Subaru, Mercedes-Benz či Ford už jen paběrkují. Nejprodáva­nějším CNG modelem je Octavia, druhý je Golf a třetí Škoda Citigo.

Odrazuje hlavně vysoká cena Nejméně se z alternativ­ních pohonů prodávají „auta do zásuvky“. Plug-in hybridy mají asi 0,45 procenta trhu s ojetými vozy, čisté elektromob­ily pak podle statistik Carvaga tvoří pouze 0,18 procenta trhu ojetin. Právě na nich lze jednoduše ukázat, proč vlastně zákazníky zatím tolik nelákají. Důvodem je především velmi vysoká cena, která v případě ojetých aut mnohdy stále překračuje cenu konvenčníh­o vozu. Elektrická auta s cenou do 250 tisíc korun tvoří podle údajů firmy Carvago jen 3,9 procenta prodejů ojetých elektromob­ilů. Ty s cenou od 250 tisíc do půl milionu korun tvoří 44,9 procenta prodejů – tudíž elektromob­ily s cenou nad půl milionu korun představuj­í většinu trhu. Přitom průměrná cena vypočítaná ze všech prodaných ojetých vozů činila za loňský rok podle společnost­i Cebia 223 900 korun. Průměrný ojetý elektromob­il podle Carvaga ovšem stojí zhruba 400 tisíc korun.

Elektromob­ily se oproti běžným ojetinám vyznačují výrazně nižším ročním nájezdem, který se pohybuje typicky mezi 15 a 30 tisíci kilometry. Drtivá většina ojetých elektroaut v nabídce pak má nájezd do 75 tisíc kilometrů. Jde také většinou o mladé ojetiny, především mladší pěti let. Segment elektromob­ilů se tak vymyká běžným zvyklostem.

V prodejích jasně vede německá značka BMW se svým modelem i3, která s tímto typem drží na trhu elektrický­ch ojetin podíl 28,7 procenta. Téměř shodnou pozici s podílem lehce přes 17 procent mají Volkswagen a Nissan s tím, že Nissan realizuje prakticky veškeré prodeje v segmentu ojetých elektromob­ilů skrze model Leaf. Volkswagen je dělí mezi e-UP a výrazně úspěšnější e-Golf. Čtvrtou pozici mezi automobilk­ami, ale třetí mezi modely si pak připisuje Fiat se svým jediným elektrický­m typem 500e. Kultovní elektrozna­čka Tesla má na českém trhu s ojetými elektromob­ily podíl jen 2,9 procenta.

Auta s alternativ­ními pohony mají na českém trhu s ojetinami stále jen velmi malý podíl – zhruba tři procenta. Nejúspěšně­jší jsou vozy na „tradičnějš­í“paliva jako LPG a CNG, teprve pak následují moderní hybridy a elektromob­ily.

 ?? FOTO SIEMENS ?? Auta do zásuvky na českém trhu s ojetinami zaujímají jen kolem půl procenta. Volkswagen e-Golf je jedním z nejpopulár­nějších.
FOTO SIEMENS Auta do zásuvky na českém trhu s ojetinami zaujímají jen kolem půl procenta. Volkswagen e-Golf je jedním z nejpopulár­nějších.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia