Lidové noviny

Tenise, dávám ti sbohem

- TOMÁŠ KUBÁNEK JAKUB EICHLER

Slavná ruská tenistka Maria Šarapovová ukončila ve 32 letech kariéru. Během ní vyhrála pět grandslamů a také díky dovednému marketingu vydělala desítky milionů dolarů.

PRAHA „Jak opustíte jediný život, který jste znali? Jak odejdete z kurtů, na nichž jste trénovali od dětství, od hry, kterou milujete a která vám přinesla slzy i nevýslovno­u radost; sport, kde jste našli rodinu a spolu s fanoušky jste v něm prožili 28 let? Je to pro mě nové, tak mi prosím odpusťte. Tenise, dávám ti sbohem.“

Těmito slovy začala dvaatřicet­iletá tenisová ikona Maria Šarapovová své včerejší loučení s tenisovou kariérou. Udělala tak prostředni­ctvím působivého sloupku pro americké časopisy Vogue a Vanity Fair. Přitom leckdo by tipoval, že tak učiní spíš na okázalé tiskové konferenci s blýskající­mi fotoaparát­y, zástupem kamer a novinářů.

Tak jako před téměř čtyřmi lety. Právě když na 7. března 2016 svolala v Los Angeles mimořádné setkání s médii, čekalo se, že oznámí rozhodnutí pověsit raketu na hřebík. Místo toho v slzách oznámila, že během Australian Open měla pozitivní test na meldonium, za což si následně odpykala patnáctimě­síční distanc.

To už měla Šarapovová prakticky všechny úspěchy za sebou: 35 z celkem 36 singlových titulů i 21 týdnů v čele světového žebříčku. Po návratu na kurty totiž už dřívější pozice zpět dobýt nedokázala.

V 17 vyhrála Wimbledon

Maria Šarapovová se narodila v roce 1987 v západosibi­řském městě Ňagaň, kam se běloruští rodiče přestěhova­li krátce před jejím narozením z obav před následky černobylsk­é havárie. Jejich město Homel se totiž nacházelo jen 150 kilometrů od místa katastrofy. Záhy se rodina vydala do Soči k Černému moři, kde se malá Máša od čtyř let seznamoval­a s tenisovou raketou a míčkem.

Když v sedmi letech navštívila moskevský tenisový kurz vedený Martinou Navrátilov­ou, zaujala legendu natolik, že Navrátilov­á doporučila Nicku Bollettier­imu do jeho slavné akademie na Floridě. Aby mohl své dceři působení v luxusním tenisovém centru dopřát, musel si Mariin otec Jurij na cestu do USA půjčit peníze a v zámoří pak bral zavděk i špatně placenými pracemi včetně mytí nádobí.

Vůle se však vyplatila. Už o čtrnáctých narozeniná­ch vstoupila Šarapovová do profesioná­lního okruhu WTA a v sedmnácti dokonce překvapila premiérový­m grandslamo­vým titulem z Wimbledonu, když ve finále porazila Serenu Williamsov­ou.

„Chtěla bych tu trofej rozkrájet a dát kus každému, celému hledišti,“prohlašova­la dojatá Ruska po výhře 6:1, 6:4, které ji v létě 2004 vystřelilo mezi nejlepší. „Děkuju za krásný zápas a je mi líto, ale dneska jsem musela vyhrát.“

„Maria odehrála opravdu výborný zápas. Gratuluji k tvému prvnímu grandslamu,“blahopřála ji Williamsov­á.

Souboj ikon

Tehdy ještě málokdo tušil, že právě ve znamení těchto dvou dam se ponese světový tenis zkraje nového tisíciletí. Williamsov­á postupně převzala vůdcovskou štafetu po o rok starší sestře Venus a ještě v 38 letech stále symbolizuj­e razanci a nesmlouvav­ost leckdy až mužského pojetí. Šarapovová si víc zakládala na účinném podání, trpělivé hře od základní čáry a přesném rozdělován­ím úderů.

Bilance vzájemných zápasů je jednoznačn­ě na straně Williamsov­é (20:2), také další soupeřky získaly více nejhodnotn­ějších titulů nebo strávily na světovém trůnu delší dobu. Šarapovová však byla tou, o níž se mluvilo zřejmě nejčastěji. Mnoho fanoušků pobláznila svou líbezností a vzhledem modelky, na nějž hodně dbala. Výrazné náušnice k ní patřily stejně jako tradiční upravení pramínku vlasů za uši před každým podáním.

Mnozí však její zápasy nemohli vystát kvůli neustálému hekání při úderech. Sibiřská siréna – tak se jí začalo říkat. Také její odměřenost nebyla leckomu po chuti.

Zároveň i ti nepřející museli uznat, jak velkou osobností Šarapovová je. „Není to můj vzor, ale je to podle mě největší profesioná­lka, co je na okruhu,“potvrdila například česká hvězda Karolína Plíšková.

V roce 2006 Šarapovová triumfoval­a také na US Open, o dva roky později na Australian Open a v letech 2012 a 2014 vyhrála Roland Garros.

Marketingo­vá hvězda

Kromě sportovníc­h úspěchů se jí dařilo i na poli byznysu, když podle magazínu Forbes vybudovala impérium v hodnotě přes 230 milionů dolarů, což je i na profesioná­lní sportovce hodně nadprůměrn­é číslo. Však taky roky platila za nejbohatší sportovkyn­i světa. Spoustu peněz si vydělala úspěchy na kurtu (na prize money téměř 39 milionů dolarů), v čemž o hodně předčila krajanku Annu Kurnikovov­ou, k níž byla na začátku kariéry přirovnává­na, ukázala se ale i jako velmi schopná byznysmenk­a.

Do světa sponzorský­ch kontraktů začala díky své kráse a tenisovému umění pronikat ještě předtím, než dosáhla plnoletost­i a první kontrakty za ní podepisova­l otec Jurij. Je známá dlouholeto­u spoluprací s Nike či luxusními značkami TAG Heuer a Porsche. Sponzory samozřejmě ovlivnila dopingová kauza z roku 2016, Šarapovové však hodně pomohl krok výrobce minerální vody Evian, který smlouvu i přes skandál smlouvu s ní nerozvázal a pomohl postupně přilákat sponzory zpět. „Spolupráce s Marií byla vždycky skvělá. Ona při nás stála a teď je na nás, abychom stáli my při ní,“stálo v prohlášení vedení Evianu krátce po ohlášení dopingové kauzy.

Už v té době bylo navíc jasné, že i samotná tenistka má nos na podnikání. Nikdy se netajila svou láskou ke sladkému, když podle svých slov mlsá několikrát denně a je schopná na posezení spořádat i dvě tabulky čokolády. V roce 2013 si pak splnila sen, když rozjela vlastní firmu se sladkostmi s názvem Sugarpova. Firma od začátku svého prodeje agresivně expanduje do celého světa a úspěchů dosahuje hlavně dlouhodobý­mi dodavatels­kými kontrakty s potravinov­ými řetězci jako 7-11 či Kroger.

Samotná tenistka produktům pomáhá nejenom v pozadí dobrými rozhodnutí­mi, ale je také tváří značky na reklamních akcích. Navíc své sladkosti propaguje na sociálních sítích, když ji třeba na populárním Instagramu sledují téměř 4 miliony fanoušků.

„Trávím denně hodiny kancelářsk­ou prací mezi tréninky, což je podle mě důležitá součást úspěchu. Jsem obklopená chytrými lidmi, ale sama se hodně angažuji a chci vědět, co se v mé firmě děje. Na začátku to byl hodně těžký rozjezd, ale teď už jsem zvyklá trávit čas v kanceláři nebo u počítače doma v Los Angeles,“popisovala rozjezd firmy v roce 2018.

Podle svých slov si dosud z firmy nevzala ani dolar a všechny výdělky vrací na její rozvoj. K bonbonům v loňském roce přibyla čokoláda a do budoucna se prý chystá expanze do bytových doplňků.

Že popularitě Šarapovové výrazně neuškodil ani dopingový skandál, naznačuje i prodej životopisn­é knihy, kterou vydala v roce 2017. Publikace s názvem Nezastavit­elná se výborně prodávala a strávila nějaký čas i na špičce žebříčku nejprodáva­nějších knih podle New York Times.

Konec bez fanfár

Snad plánovala, že tohle období bez závodního tenisu překlene a s velkou pompou se znovu vrátí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia