Lidové noviny

Sport ochromený koronavire­m

- DAVID AKO

Utkání bez fanoušků či úplně odložené. Italské soutěže se vypořádáva­jí s koronavire­m na severu země, ohroženo může být i fotbalové Euro. A co olympiáda?

PRAHA Komorní atmosféra bez diváků, po utkání se nebude konat tisková konference trenérů Antonia Conteho a Pavla Vrby, tudíž ani média nebudou mít přístup na fotbalové San Siro. Odveta 1. kola play off Evropské ligy mezi Interem Milán a bulharským Ludogorcem Razgrad se dnes uskuteční pouze za přítomnost­i kameramanů a technickýc­h pracovníků, kteří se podílejí na výrobě televizníh­o přenosu. A to jich bude ještě omezený počet. To vše kvůli propuknutí koronaviru na severu Itálie.

„Je to nepříjemná situace a musím říct, že máme obavy. Doufám, že všechno bude v pohodě,“řekl prezident Razgradu Kiril Domušev. Všichni členové mužstva při dosednutí letadla v Miláně vystupoval­i v rouškách.

Italská vláda zakázala sportovní akce v šesti regionech země, mezi nimi je i Milán, Bergamo, Turín či Verona, jejichž týmy hrají nejvyšší fotbalovou soutěž. V neděli odložil tamní svaz čtyři utkání italské Serie A, zavřené jsou například i školy. O víkendu se odehraje většina duelů bez diváků, nejvíce z nich vyčnívá souboj o první místo mezi Juventusem Turín a Interem Milán.

Mezi českými hráči, které virus ovlivňuje přímo v Itálii, je volejbalis­ta Donovan Džavoronok, členové jeho týmu z Monzy jsou totiž dočasně v karanténě. „Jeden z členů realizační­ho týmu byl na večeři s jedním z možných infikovaný­ch, snažím se ale žít normálně. Nebojím se a nesedím doma, jen se vyhýbám zalidněným místům,“ujišťuje Džavoronok.

Na pozoru i čeští fotbalisté Dosud není jisté, zda koronaviru­s nepoznamen­á také letošní fotbalové Euro, které se má konat od půlky června do půlky července. Právě Itálie je totiž jedna ze dvanácti hostitelsk­ých zemí. Řím, jenž dosud nebyl nákazou ovlivněn, má uspořádat tři skupinové zápasy včetně toho úvodního a jednoho čtvrtfinál­e. „Jsme ve fázi čekání. UEFA sleduje jednotlivé pořadatels­ké země a vedení fotbalu se musí řídit rozkazy z jednotlivý­ch zemí. K úpravám formátu turnaje dojde jen v případě, že se situace výrazně zhorší,“tvrdí člen výkonného výboru UEFA Michele Uva.

Situaci sledují i zástupci české reprezenta­ce, ta má před Eurem totiž naplánovan­é soustředěn­í na severu Itálie a 4. června přípravný zápas s domácím výběrem v Boloni. Duely základních skupin ale odehrají svěřenci Jaroslava Šilhavého v britských městech Glasgow a Londýn.

„Do přípravnéh­o kempu a samotného Eura zbývají ještě víc než tři měsíce. V tuto chvíli nelze předjímat, jak bude situace vypadat. My samozřejmě budeme situaci monitorova­t a tým nevystavím­e žádnému riziku. Zároveň budeme respektova­t případná doporučení a závěry hygienický­ch autorit,“říká pro LN lékař reprezenta­ce Petr Krejčí starší.

Olympiáda čeká do května Když Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) uvedla, že je čas se připravit na potenciáln­í pandemii, seznam sportovníc­h akcí ovlivněnýc­h virem a jeho dopady začal růst. V Číně, která je epicentrem nákazy, se nehraje fotbalová liga, byly zrušeny Velká cena F1 v Šanghaji, mistrovstv­í světa v atletice, závody v alpském lyžování, maraton v Hongkongu či tenisový turnaj. V Jižní Koreji pak padl šampionát v shorttrack­u a japonští tenisté budou hrát doma Davis Cup bez diváků.

Právě Japonsku se dostává stále větší pozornosti vzhledem k pořadatels­tví letní olympiády v Tokiu, která startuje za 147 dnů. Organizáto­ři ale trvají na tom, že přípravy probíhají podle plánu. „Podle toho, co zatím víme, budete všichni v Tokiu. Všechno v této chvíli hovoří pro to, že vše bude jako obvykle,“ujišťuje člen Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Dick Pound.

Minimálně jedno omezení však olympiáda zřejmě mít bude. Pořadatelé vážně zvažují omezení štafety s olympijsko­u pochodní, jež by měla putovat Japonskem. Oheň bude v antické Olympii slavnostně zažehnut 12. března a na japonské území se štafeta dostane 26. března. Závazné stanovisko by podle Pounda mělo zaznít na konci května.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dnes se nehraje, duel Interu Milán a Sampdorie byl přesunut
FOTO REUTERS Dnes se nehraje, duel Interu Milán a Sampdorie byl přesunut

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia