Lidové noviny

Čtenářská gramotnost

Jak uspořádat části textu, aby na sebe navazovaly ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

-

Schopnost práce s textem a uspořádáva­cí úlohy jsou dalším typem úkolů, s nimiž se u přijímacíc­h testů možná setkáte. Pro zisk maximálníh­o počtu bodů si musíte pozorně přečíst zpřeházené části příběhu a pak je uspořádat v souvislý text. Není vždy snadné na řešení rychle přijít. Jak tedy postupovat?

Přečtěte si jednotlivé body:

A) Pán ho přemlouval. Dobrých a pracovitýc­h, poctivých sil je po světě nedostatek. A nakonec se dal přesvědčit a povídá: „Dobře a poctivě jsi mi sloužil. Tady máš dobrou a poctivou mzdu.“

B) Otevřel pancéřovou pokladnu a podal Honzíkovi mohutný valoun zlata.

C) Po sedmero zim a sedmero let tenhle Honza sloužil jednomu pánovi. A jednou po práci se umyl, převlékl a povídá: „Sedm let jsem u vás sloužil, a teď se mi chce domů.“

D) Domnívám se, že je to nespravedl­ivé k Janům. Možná že hlavní důvod, proč se tak domnívám, je to, že se jmenuju Jan a že nemám rád, když mi někdo říká Honzo. Proto právě chci vyprávět pohádku o moudrém Honzovi.

E) Jenomže když to byl třeba nějaký Alexandr dobyvatel, tak se píše Alexandr Veliký. Ferdinand, když se stal králem, byl z něj Ferdinand Dobrotivý, z Václava se stal svatý Václav a tak dále a tak dále, jenom ten Honza zůstal navěky hloupý Honza, i když se někdy nedopatřen­ím stal králem.

F) Jako se Josefům říká Pepík, Jaroslavům Jarda, Antonínům Tonda nebo Rudolfům Rudla a Alexandrům Saša, tak se Janům říká Honza.

(J. Werich:

Deoduši. Moudrý Honza)

Jak zní zadání? Uspořádejt­e jednotlivé části textu (A–F) tak, aby na sebe navazovaly.

Seřaďme si napoprvé text společně. Po přečtení (raději několikeré­m) všech částí ukázek hledáme začátek příběhu, tedy informaci, která ještě na žádnou jinou nenavazuje. Body A a B můžeme vyloučit, jelikož již musíme z kontextu vědět, koho pán přemlouval (A) a kdo otevřel pokladnu (B). Bod C by potenciáln­ě mohl být ten pravý, pohádky často začínají kouzelnou formulí, nicméně v autorské pohádce Jana Wericha tomu tak nebude – kvůli zájmenu tenhle odkazující­mu k již známému poznatku (autor hovoří o konkrétním Honzovi, se kterým nás už seznámil). V bodě D je tomu podobně se zájmenem to – již musíme vědět, co konkrétně je nespravedl­ivé k Janům. Bod E můžeme rovněž vynechat, protože začíná spojkou jenomže, která sama o sobě odkazuje k předchozí informaci. Trefný začátek příběhu tedy nalezneme v posledním bodě F – je to úvodní formule naší pohádky.

A nyní zkusme logicky navázat: Janům se říká Honza (F), ale bohužel každý Honza byl dosud považován za hloupého (E), což je podle autora k osobám tohoto jména nespravedl­ivé (D), a proto jeho pohádka bude o moudrém Honzovi. Tento Honza sloužil sedm let pánovi (C) a poté se rozhodl k odchodu, pán ho však přemlouval (A), ale nakonec musel Honzu propustit. Na cestu mu dal valoun zlata (B).

Máte seřazeno správně? Věříme, že ano! Ale pokud náhodou ne, zde máme radu na závěr: všímejte si pozorně všech slov, některá totiž odkazují na předchozí situace, a odlišují tak informace nové od již známých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia