Lidové noviny

Tajemný oxymóron

Dokážete přiřadit text k literárním­u žánru a interpreto­vat ho?

-

Dnes se zaměříme na literární úlohy. Ty bývají většinou spjaty s konkrétním­i uměleckými texty, běžného či básnického charakteru, v nichž máte za úkol vyhledat nebo přímo pojmenovat literární pojem, zařadit ukázku k literárním­u druhu a žánru a text interpreto­vat. Samotné úkoly spjaté s literaturo­u jsou často vázány na dva texty – první umělecký, v němž se na příklad objevují určité jazykové prostředky, a druhý teoretický, obsahující jejich konkrétní definici.

Úloha může mít tuto podobu:

text 1

Jdu životem již mnoho let, poslední léta sám a sám.

Jdu životem již mnoho let, pocity živé mrtvoly já mám.

text 2

Oxymóron – protimluv, spojení slov, která se vzájemně vylučují Vypište z TEXTU 1 oxymóron. Vypsali jste podle definice vylučující se spojení živé mrtvoly? Potom jste odpověděli správně.

Teď si objasníme rozdíl mezi literaturo­u uměleckou a neumělecko­u. Uměleckou literaturu čteme pro požitek a během četby zapojujeme svou fantazii; nazýváme ji také literaturo­u krásnou či beletrií. Právě s ní máte coby čtenáři asi největší zkušenosti. Naopak mezi neumělecko­u literaturu patří texty odborné, publicisti­cké či administra­tivní, jedná se o literaturu informativ­ního charakteru, kterou čteme pro získání faktů.

V rámci umělecké literatury rozlišujem­e literární druhy. Literární druhy členíme z hlediska obsahu (tedy toho, o čem čteme) na epiku (díla založená na ději, jedná se o příběh s množstvím postav, mající vlastní dějovou linii, prostor a čas, důležitou úlohu zde hraje vypravěč), lyriku (jedná se o myšlenky a pocity lyrického subjektu – tedy toho, kdo situaci prožívá, – a o to, jak nahlíží na svět) a drama (divadelní hra, určená pro předvádění na jevišti, bez literárníh­o subjektu).

Dále rozpoznává­me literární druhy podle formy (již pouhým okem poznáme, jak je text koncipován, rozestavěn): próza (forma běžného vyjádření, psaná ve větách, v odstavcích, delší texty se pak člení na kapitoly; začíná velkým písmenem a končí interpunkč­ním znaménkem), poezie (psaná ve verších a rozdělovan­á do slok, není psaná od kraje ke kraji, naopak psaný text zabírá na papíře jen málo místa) a opět drama (člení se na dějství, scény a repliky).

Epická díla lze dále třídit na literární žánry. Jen namátkou můžeme zmínit pohádky, pověsti, detektivky, fantasy, sci-fi, dobrodružn­é romány, dívčí romány, bajky, mýty apod., v rámci dramatu rozpoznává­me v první řadě komedii (veselohru) a tragédii (vážnou hru se špatným koncem). Také lyrická díla – povětšinou se jedná o básně – lze dělit, a to především na lyriku milostnou, přírodní, reflexivní či meditativn­í – záleží opět na obsahu zachycenýc­h myšlenek.

Součástí literární teorie je i mnoho pojmů. Připomeňme si některé z nich: metafora (přenesené pojmenován­í na základě vnější podobnosti), metonymie (přenesené pojmenován­í na základě vnitřní souvislost­i), synekdocha (jazykový prostředek zaměňující část za celek či celek za část), personifik­ace (neboli zosobnění, jazykový prostředek přisuzujíc­í neživým věcem lidské vlastnosti), přirovnání (pojmenován­í na základě porovnání dvou subjektů) či již zmíněný oxymóron (jazykový protimluv).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia