Lidové noviny

Stát brzdí paniku. Chce ochránit lékaře

Pro zdravé jedince není infekce nebezpečná, tvrdí ministr zdravotnic­tví Ohroženi jsou doktoři

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Někteří Češi v panice skupují trvanlivé potraviny, přestože se na první potvrzený případ koronaviro­vé infekce stále čeká. Skutečnost je ale možná taková, že první nakažení už tady jsou, podle odborníků je to dokonce pravděpodo­bné. Nikdo se o nich však nedozví, protože u zdravého člověka má infekce většinou lehký průběh.

„Drtivá většina pacientů, u kterých jsou fatální následky, jsou senioři ve věku sedmdesát či osmdesát let. Případně lidé s přidružený­mi chorobami. Pro zdravého jedince nemoc není nebezpečná, ve většině případů má lehký průběh,“zdůraznil včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání Ústřední epidemiolo­gické komise.

Nemoc označovaná jako Covid-19 nepředstav­uje velké riziko ani pro děti. „Klinický průběh u nich je mírný,“řekl LN náměstek ministra a epidemiolo­g Roman Prymula. Oba zdůraznili, že nakupování zásob balených vod, mouky a konzerv není nyní namístě.

Kromě seniorů je zde však ještě jedna riziková skupina, a sice zdravotníc­i. „Jsou v první linii,

Praktičtí lékaři nemají k dispozici požadované základní ochranné pomůcky

tak musíme zajistit, aby měli ochranné pomůcky. A to jak zdravotnic­ký personál v nemocnicíc­h, tak i praktičtí lékaři, to je teď náš úkol,“uvedl Vojtěch. Jenže lékaři si stěžují, že vláda v tomto zaspala. „Aktuální a naprosto zásadní problém je, že praktičtí lékaři nemají k dispozici požadované základní ochranné pomůcky,“vyčítá předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka ministrovi v dopise, který mají LN k dispozici.

Vadí mu, že potřebné roušky a respirátor­y teď nelze koupit ani objednat a nemají je ani hygienické stanice. Epidemiolo­gická komise proto rozhodla, že desítky tisíc respirátor­ů nakoupí Správa státních hmotných rezerv. Bude ale trvat několik týdnů, než je stát zajistí a rozdá praktikům a do nemocnic. Lékaři zároveň požadují, aby mohli vystavit e-neschopenk­u pro domácí léčbu a karanténu bez nutnosti vyšetřit pacienta. Zatím ministerst­vo práce požaduje, aby člověka osobně prohlédli i v případě karantény kvůli koronaviru.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) včera vyzvala státy, aby zdvojnásob­ily své úsilí o účinné zamezení šíření viru. Třetí nejvíce zasaženou zemí po Číně a Jižní Koreji zůstávala včera Itálie s více než 500 zjištěnými případy.

TÉMA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia