Lidové noviny

Co s Drozdem? V boji s virem zatím nepomáhá

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Systém Drozd, provozovan­ý ministerst­vem zahraničí, informuje esemeskami či e-maily Čechy v cizině o nebezpečíc­h spojených s jejich pobytem. Stačí, když člověk po internetu vyplní své kontaktní údaje a itinerář cesty. Data z aplikace by mohla pomáhat i v Česku při boji s koronavire­m, šířícím se po světě. Ale nepomáhají.

K datům o tom, kdo odkud přilétá zpět do Česka, se nedostanou třeba hygienici, kteří s rizikem nákazy bojují. „Určitě by nám pomohlo, kdybychom mohli identifiko­vat lidi přijíždějí­cí z nejvíce postiženýc­h oblastí,“řekl LN ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví ústecké hygieny Jozef Král.

„Drozd je především informační systém pro občany v zahraničí,“reagoval na dotazy LN ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Mluvčí jeho resortu Zuzana Štíchová dodala, že vzhledem k nutnosti chránit osobní údaje jednotlivc­ů nemá k datům ze systému Drozd nikdo další přístup. „Ani nás o něj nikdo nežádal,“dodala.

Na nesdílení dat mezi orgány státu doplatila skupina studentů vracející se z Íránu, jejichž příjezd v minulých dnech doprovázel dramatický zásah hygieniků na letišti.

V Itálii, evropském ohnisku šíření viru, bylo včera v systému Drozd registrová­no 1700 Čechů. Hygienici a zdravotníc­i se ale k informacím o jejich příjezdu, stejně jako o příjezdech z dalších rizikových oblastí nedostanou.

To může vyústit i v dramatické situace. Jednu takovou zažil arabista Petr Pelikán ze Západočesk­é univerzity v Plzni, jenž se vracel se studenty z Íránu, kde evidují v souvislost­i s virem už téměř 30 mrtvých. Všichni účastníci výjezdu byli v Drozdu registrová­ni, přesto byl jejich návrat překvapení­m pro plzeňské hygieniky.

„Rozjela se grandiozní akce. Nás třeba teatrálně vezli na Bulovku houkajícím­i sanitkami. První skupinku na pražském letišti zase nacpali do igelitovéh­o stanu, jaký známe z amerických filmů o ebole a podobných neřádstvec­h,“popsal pro Novinky.cz arabista.

Ředitel plzeňské hygieny Michal Bartoš LN potvrdil, že data z aplikace skutečně k dispozici nemají a echo dostali přímo od tajemnice univerzity. Na ochotu jednotlivc­ů se spoléhají i jiné hygienické stanice. „Zatím spoléháme na to, že se lidé sami hlásí. Denně vyřizujeme desítky takových telefonátů,“řekla LN mluvčí středočesk­é hygieny Dana Šalamunová.

Registračn­í systém Drozd

Je však možné, že se Drozd hygienikům otevře. Resort zdravotnic­tví prý jedná s ministerst­vem zahraničí o lepším využití dat o Češích v zahraničí. Ministerst­vo zdravotnic­tví zároveň zřídilo ve Státním zdravotním ústavu speciální linku, na niž se mohou obrátit občané i lékaři. V součinnost obou zmíněných ministerst­ev doufají i sami hygienici. „V případě potřeby bychom čerpali informace ze systému Drozd cestou ministerst­va zdravotnic­tví,“řekla LN mluvčí hygienické stanice Libereckéh­o kraje Zuzana Balašová.

Drozd evidoval ve středu okolo 9800 občanů v cizině, podle ministerst­va šlo ale jen o zlomek skutečného stavu. Vojtěch ve středu vyzval Čechy, aby se při odjezdu za hranice v Drozdu registrova­li.

 ?? Zdroj: Ministerst­vo zahraniční­ch věcí ČR ?? 9800 Čechů bylo k 26. 2. registrová­no v systému Drozd. Z toho zhruba 1500 v Itálii.
7831 Čechů bylo registrová­no o týden dříve, z toho 96 v Itálii.
Od začátku roku se registrova­lo 23 321 občanů. V roce 2019 celkem 111 190 lidí.
Zdroj: Ministerst­vo zahraniční­ch věcí ČR 9800 Čechů bylo k 26. 2. registrová­no v systému Drozd. Z toho zhruba 1500 v Itálii. 7831 Čechů bylo registrová­no o týden dříve, z toho 96 v Itálii. Od začátku roku se registrova­lo 23 321 občanů. V roce 2019 celkem 111 190 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia