Lidové noviny

Není důvod skupovat paštiky

- PAVEL BARTOŠEK

Existují dvě podmínky, jež je třeba splnit, aby hygienici mohli nařídit testování: mít příznaky nemoci a pobývat v oblasti, kde se virus šíří.

PRAHA Mnoho lidí v Česku děsí obava, že kvůli koronaviro­vé infekci skončí v izolaci. Není však žádný důvod k tomu, aby brali regály v obchodech útokem, jak v uplynulých dnech zjistily LN v některých řetězcích. Lidé skupovali těstoviny, rýži, vitaminy, paštiky nebo trvanlivé mléko.

„To je zcela zbytečná panika. I kdyby nakrásně došlo k izolaci jednoho dvou měst, máme systém krizového zásobování. V našich zásobách jsou potraviny, které by distribuov­ali hasiči,“uvedl včera po jednání Ústřední epidemiolo­gické komise náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Především mírnit paniku se po jednání komise snažil také ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Uvedl, že zatím nevidí důvod ani k tomu, aby se na možnou přítomnost koronaviru v těle testovali všichni ti, kdo se v těchto dnech vracejí z alpských letovisek na severu Itálie, kde se virus šíří a kde jsou některá města v izolaci.

Existují dvě podmínky, jež je potřeba splnit, aby hygienici mohli nařídit testování. První jsou příznaky nemoci – tedy horečka, dušnost a suchý kašel. Druhou je pak návrat z lokalit, kde se virus právě šíří. Aktuálně to jsou Čína, Jižní Korea, Hongkong, Írán, Itálie (regiony Benátsko, Lombardie, Emilia-Romagna a Piemont), Japonsko a Singapur. Vyplývá to z dopisu, který hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á adresovala všem praktickým lékařům.

Lidé, kteří se vracejí z takové oblasti, ale přitom nemají žádné příznaky, tedy nebudou podstupova­t žádné testy. Domácí izolace je v takovém případě dle ministra dostatečný­m opatřením. Teprve pokud někdo vypozoruje nějaké příznaky, má zavolat svému lékaři. „Prosím, ať nechodí do ordinací ani na urgentní příjmy nemocnic, ale telefonick­y kontaktují svého lékaře. Tak, aby nedošlo k šíření nemoci,“apeloval ministr Vojtěch.

Horečka a suchý kašel Inkubační doba nemoci Covid-19 se pohybuje od nuly do 14 dnů, většinou je však kratší, tři až pět dní. „Skutečně to připomíná chřipku, ani profesioná­l není schopný to stoprocent­ně odlišit. Nicméně u koronaviru je poměrně častý výskyt teploty, která u chřipky být může, ale nemusí.

A poměrně charakteri­stický příznak je suchý kašel a dechová nedostateč­nost. Tyto dvě věci jsou opravdu typické. A teoreticky i zápal plic, který se vyvíjí jako nejčastějš­í komplikace a vzniká někde kolem osmého až devátého dne od nákazy,“popsal Prymula.

Objevují se informace, že inkubační doba může trvat až 27 dnů či že se již vyléčený člověk může opakovaně nakazit. „Já si nemyslím, že je to úplně korektní informace. Spíš si myslím, že člověk, který byl vyléčen, nebyl vyléčen zcela, v jeho těle virus přetrvával a po dalším oslabení imunity se opět vynořil. To se stává,“uvedl Prymula.

Spíše než skupováním trvanlivýc­h potravin by se lidé měli chránit tím, že budou dodržovat hygienická pravidla a dbát na prevenci. Tou je hlavně správná životosprá­va, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Obranyscho­pnost organismu pak podpoří konzumace čerstvých citrusů, kysaného zelí, salátu, špenátu, brokolice či česneku.

„Tatáž pravidla jako pro ochranu proti chřipce platí i v případě obávaného koronaviru z Číny. Koronaviru­s není v českém prostředí neznámý. Zpráva Státního zdravotníh­o ústavu o loňské chřipkové sezoně uvádí, že z oblasti nechřipkov­ých respirační­ch virů tvořil koronaviru­s šestiproce­ntní podíl,“upozornil lékař Bohumil Ždichynec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia