Lidové noviny

V Íránu virus zasahuje do politiky

-

TEHERÁN/PRAHA Jen o něco málo přes 40 procent voličů hlasovalo před týdnem v íránských parlamentn­ích volbách. Mnozí z nich už měli na obličeji roušky proti koronaviru. I epidemie se mohla na mimořádně nízké účasti podepsat.

Když v pondělí náměstek íránského ministra zdravotnic­tví Irádž Harírčí uklidňoval veřejnost, že některé údaje jsou výrazně nadsazené, pokašlával a pot z tváře si musel utírat tak často, že

inzerce mu personál k řečnickému pultíku musel donést novou krabici papírových kapesníků. O den později už hlásil, že večer měl horečku, a o půlnoci byl u něj potvrzen koronaviru­s. „Během několika týdnů ho ale porazíme,“uklidňoval opět veřejnost.

Osobní příběh vysokého úředníka mohl být nepříjemno­u shodou náhod, jenom ale posílil už tak vysokou nedůvěru mnoha Íránců k informacím, jež jim vedení země předkládá. Případná epidemie v Islámské republice by přitom mohla mít negativní dopad na okolní, zaostalejš­í státy, ale i na stabilitu samotného íránského režimu.

Írán je dnes zemí, která vykazuje po Číně nejvyšší počet mrtvých, oficiálně jich je 26. Když však minulý týden úřady hlásily, že v celé zemi je 12 mrtvých a 47 nakažených, ozval se poslanec Ahmad Amírábádí Farahání, podle nějž jen v samotném poutním městě Komm už v souvislost­i s koronavire­m zemřelo padesát lidí; následně odevzdal i jmenný seznam údajných 40 obětí.

Mezitím vyšlo najevo i to, že ačkoli Írán o prvních dvou obětech informoval 19. února, ve skutečnost­i byl koronaviru­s zaznamenán už o šest dní dříve. Rozporupln­é údaje proto – zjevně i kvůli politickém­u rozměru celé věci – začala vyšetřovat i Nejvyšší rada národní bezpečnost­i.

Nebezpečí pro režim

Ulice íránských měst a hlavně digitální sítě totiž nabízejí nejen pohled na tisíce lidí s rouškami, ale také novou vlnu projevů nedůvěry vůči establishm­entu. To vše jen tři měsíce po krvavém potlačení sociálních protivládn­ích nepokojů se stovkami mrtvých.

„Pak v lednu přišlo lhaní o sestřelení ukrajinské­ho letadla se 176 lidmi, nyní volby s mimořádně nízkou účastí, od níž přitom režim vždy odvíjel svou legitimitu. A nakonec koronaviru­s, kdy spousta Íránců vedení podezírá, že jim opět lže – to vše může v souhrnu režim fatálně poškodit,“řekl LN vysoce postavený evropský diplomat zabývající se Íránem.

Írán už čelí rostoucím ekonomický­m potížím způsobeným především politikou USA, které pod vedením Donalda Trumpa obnovily protiíráns­ké sankce a tvrdým nátlakem nutí k bojkotován­í Íránu i své spojence a řadu rozvojovýc­h zemí. Sankce se mimochodem mohou negativně promítnout i do íránských snah o eliminaci koronaviru. Už loni – před jeho vypuknutím – organizace Human Rights Watch varovala, že ačkoli formálně americké sankce nebrání dovozu zdravotnic­kého materiálu a léků, v realitě takové importy do Íránu výrazně brzdí sankce bankovní, které silně komplikují možnosti, jak za tyto nákupy platit.

Zákaz poutí do Mekky

První případ koronaviru zaznamenal v Íránu zmíněný Komm, kam ho podle všeho zavlekl z Číny íránský obchodník. Komm je šíitským poutním místem globálního významu, kde k důležitým rituálům tisíců věřících patří i líbání kovové klece nad sarkofágem s ostatky středověké světice Masúme. Úřady se snaží tato místa neustále dezinfikov­at, chemikálie­mi ošetřily i celé teheránské metro a do kampaně proti viru zapojily svou rozsáhlou, na blízkových­odní poměry vyspělou zdravotnic­kou infrastruk­turu. Úřady též zrušily páteční hlavní modlitby v Teheránu. Karanténu ale Írán odmítá jako neúčinný nástroj.

Virus se mezitím ze země rozšířil až do Kanady a včera kvůli cestujícím­u z Íránu zaznamenal­o první případ také Estonsko. Z Íránu, vesměs přímo z Kommu, už se ale dostal hlavně do řady okolních blízkových­odních států. Experti varují, že pokud by ve státech, jako jsou Afghánistá­n, Irák, Sýrie nebo Jemen, propukla kvůli tomu epidemie, mohlo by se v takto slabých a rozvrácený­ch zemích bez patřičného aparátu jednat doslova o pohromu.

Saúdská Arábie už také včera kvůli nepříznivé­mu trendu zakázala poutníkům ze zahraničí cesty do Mekky a Medíny. Takzvaná velká pouť hadždž s až dvěma miliony účastníků připadne až na léto. Úřady nicméně preventivn­ě zakázaly cizincům i tzv. malou pouť, ummru, která se může vykonávat kdykoli v roce.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia