Lidové noviny

Černé scénáře dusí akciové trhy

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Obavy z šíření epidemie koronaviru se už propisují i do obchodován­í s akciemi. Černé scénáře a predikce investorů zapříčinil­y vůbec největší propad na Burze cenných papírů v Praze za poslední čtyři roky.

„Pražská burza se už dostala pod úroveň 1002 bodů, což je velmi špatná zpráva pro české investory. Ještě před měsícem jsme se pohybovali nad úrovní 1120 bodů. Přišli jsme tak zhruba o desetinu hodnoty. Tak výrazný pokles cen akcií není obvyklý,“řekl LN hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Burza cenných papírů v Praze stále náleží mezi malý rozvíjejíc­í se trh, který za současné situace investoři spíše opouštějí. Rozhoduje také fakt, že se na ní obchoduje v koruně, tedy měně, která není světová.

Obavy z vývoje

„Jednoduše řečeno, když někdo investoval milion, přišel asi o sto tisíc. Burza často ani za celý rok nevyroste o deset procent, takže to může trvat hodně dlouho, než se vrátí poklesy na původní úroveň,“dodal Křeček.

Propad citelně poznamenal například ceny akcií energetick­ého gigantu ČEZ. Ještě na začátku letošního roku stála jedna akcie polostátní firmy 515 korun, včera už to bylo „pouhých“460. „Je to společnost, která má stabilní tržby a na českém trhu má dominantní postavení. Neměla by mít takové výkyvy. Byznys ČEZ navíc není zatím ovlivněn koronavire­m, pořád dodávají elektřinu, nic zásadního se nestalo. Investoři už ale predikují, že by mohl mít v budoucnu koronaviru­s dopad na výrobu elektřiny,“komentoval Křeček.

Právě „černé scénáře“a obavy z dalšího vývoje vedou k výprodejům, které výrazně snižují cenu akcií. Zejména s prvními nakaženými v Evropě si investoři začali uvědomovat, že už se nejedná o uzavřený problém v Číně, ale má globální přesah. „Není tady virová pandemie, ale ekonomická. To můžeme pozorovat už v obchodech. Koronaviru­s v Česku dosud není, ale lidé si už dělají zásoby. Je to podobné (obchodován­í s akciemi),“uvedl ekonom.

Nejenom akcie ČEZ zaznamenal­y na pražské burze výrazný pokles ceny. Jedna akcie Komerční banky byla na začátku ledna na úrovni 825 korun za kus, ve středu to bylo 736 korun. „U výrobce nápoje Kofola také dochází k poklesu, byť si ho právě teď lidé dost možná nakupují do zásoby. Od začátku letošního roku se cena akcie Kofoly snížila o 39 korun,“popsal Křeček. Podobně je na tom také výrobce a distributo­r lihovin Stock, jehož akcii je nyní možné koupit asi o sedm korun levněji než na začátku roku, tedy za necelých 60 korun.

Významné propady však hlásí trhy po celém světě, výjimkou není ani zámoří či Jižní Afrika. „V Americe známý index S&P 500 v lednu atakoval hranici 3400 bodů, nyní je pod úrovní 3100 bodů. Dostali jsme se tak na hodnoty, které jsme měli na začátku prosince 2019,“komentoval Křeček.

Nadějný remdesivir

Naopak ceny akcií biotechnol­ogické firmy Gilead Sciences, v jejímž čele stojí Čech Tomáš Cihlář, v pondělí vzrostly o více než pět procent v reakci na oznámení Světové zdravotnic­ké organizace, která připustila, že jí vyvinutý lék Remdesivir by mohl úspěšně bojovat s koronavire­m.

„Aktuálně víme o jediném léku, který je podle nás schopen účinně bojovat s koronavire­m, a to je Remdesivir,“oznámil Bruce Aylward, asistent generálníh­o ředitele Světové zdravotnic­ké organizace (WHO).

Experti WHO v současné době provádějí klinické testy, které mají účinnost léku potvrdit.

Remdesivir byl původně vyvinut pro léčbu eboly, Gilead jej ale začátkem února nabídla čínským úřadům s tím, že by mohl pomoci proti koronaviru.

Vývoj cen akcií vybraných firem na pražské burze

Hodnota pražské burzy klesla za poslední měsíc zhruba o desetinu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia