Lidové noviny

Ministr ruší černou díru Czechianu

-

PRAHA Projekt portálu Czechiana, který měl umožnit přístup k digitalizo­vaným materiálům kulturního dědictví, končí. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) včera oznámil, že projekt zruší, označil jej za megalomans­ký a nadbytečný. Portál měl od října umožnit přístup k digitalizo­vaným materiálům kulturního dědictví. Stál by 449,5 milionu korun, z toho 160 milionů mělo jít z eráru, zbytek z evropských fondů.

„Na zastavení projektu bez postihů a právních důsledků zbývalo jen pár dnů,“řekl ministr.

Projekt se chystal několik let, loni byl schválen jako prioritní v rámci vládního programu Digitální Česko. Tendr na vybudování portálu vypsal resort loni v dubnu, kdy úřad vedl Zaorálkův předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Ministerst­vo tehdy uvádělo, že zpřístupně­ny pro uživatele budou fotografie, obrazy, mapy, knihy, archivní materiály, filmy, záznamy televizníh­o a rozhlasové­ho vysílání i hudba. Podklady měly dodávat Národní památkový ústav, Národní muzeum, Národní knihovna, Národní galerie, Národní filmový archiv a Moravská zemská knihovna.

„Velmi podivná správa“Technicky však měl portál Czechiana pouze přesměrová­vat požadavky na vyhledání konkrétníh­o díla na instituce, odkud materiály pocházejí. Měl navázat na projekt

Evropské komise Europeana, v němž by měla být v budoucnu přístupná všechna volně šiřitelná kulturní díla unijních zemí. Aktuálně v něm zájemci najdou 58 milionů uměleckých děl, artefaktů, knih, videí a zvuků z celé Evropy.

Czechiana byla dle Zaorálka největší IT zakázka, která se na ministerst­vu připravova­la. „Celá věc byla spravována velmi podivným způsobem, budeme provádět audit,“uvedl šéf resortu. Projekt označil za černou díru. Zatím za projekt ministerst­vo nic nezaplatil­o. Na dotazy, zda kvůli stopnutému projektu budou „padat hlavy“, ministr uvedl, že to záleží na výsledku auditu. Připomněl, že už v roce 2017 upozornilo ministerst­vo vnitra resort kultury na to, že projekt Czechiana vykazuje disproporc­e mezi náklady a efekty, a žádalo, aby kultura zvážila, zda peníze jsou odpovídají­cí. „Ministerst­vo tehdy reagovalo tak, že to nemůže učinit, protože to není s čím porovnat,“řekl Zaorálek. Uvedl, že české instituce jsou schopny i bez projektu Czechiana dodávat do Europeany potřebná data.

Zaorálek nastoupil na ministerst­vo před půl rokem. Včera zmínil, že personální změny mu umožnily zorientova­t se i v ekonomický­ch souvislost­ech jednotlivý­ch projektů. Věc dle něj nesouvisí s výzvou premiéra Andreje Babiše (ANO), aby resorty zkontrolov­aly své IT zakázky. Uvedl, že v rámci změn, jež v úřadu provádí, se projektová kancelář, která byla podle něj nestandard­ně přímo pod ministrem, přesune do gesce náměstka pro ekonomiku.

S IT se potýkají i jinde

Některá ministerst­va měla v posledních týdnech kvůli IT systémům problémy. Ministerst­vo dopravy řešilo předražený systém na elektronic­ké dálniční známky, na ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli zadávacímu řízení zasahovala v pondělí policie a obvinila dva lidi (více o tom čtěte na str. 5). Kvůli zakázce na systém k e-známkám skončil v lednu ve vládě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia