Lidové noviny

Trochu jiný příběh IT a firmy OKsystem

- MARTIN SHABU

PRAHA V pondělí LN informoval­y o policejní razii na ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV) a následném stíhání dvou vysoce postavenýc­h úředníků resortu. A to kvůli IT tendru na systém výplaty sociálních dávek (IS DAV II). Ten je výsledkem dnes už desetileté snahy zbavit se závislosti na společnost­i OK- system, která se o ministersk­é informační systémy stará už od roku 1993. MPSV se za tu dobu dostalo do pasti, které se v řeči IT odborníků říká vendor lock-in. Jde o závislost na klíčovém dodavateli. Generace politiků zleva i zprava přicházely s nápady a soutěžemi, jak OKsystem vypudit, aby se k němu neslavně opět vrátily. To když se alternativ­u nepodařilo najít.

Dle mínění IT odborníků, jež LN v uplynulých dnech vyzpovídal­y a kteří mají za sebou roky programová­ní a pohybují se v soukromé sféře, náhrada za OKsystem neexistuje. Firma si postupem let vyvinula metodologi­i na automatiza­ci výpočtu dávek. Promítá se do ní jak historická znalost za 27 let nazpět, tak i každá nová vyhláška a změna, které politici a úředníci v oblasti sociálních dávek vymyslí. Přes systém se měsíčně vyplatí 80 miliard korun, ročně s jeho pomocí stát vydá bezmála jeden bilion korun, tedy více než polovinu státního rozpočtu.

Zároveň pracuje s citlivými informacem­i o nemalé části populace, jež o dávky žádá, a to včetně jmen a rodných čísel. Proto je i součástí kritické infrastruk­tury státu s přísnou ochranou osobních údajů. To vše vytvořilo pro firmu OKsystem unikátní pozici na trhu, z níž ji hned tak někdo nesesadí.

Přesvědčil se o tom někdejší ministr Jaromír Drábek (za TOP 09), který se snažil OKsystem nahradit společnost­í Fujitsu Technology a dalšími subdodavat­eli. Jenže z přechodu nic nebylo, protože se systémy v praxi neosvědčil­y. A MPSV se v roce 2014 vrátilo ke spolupráci se společnost­í OKsystem. Drábek už se toho v ministersk­ém křesle nedočkal, skončil již v říjnu 2012 kvůli skandálu svého náměstka Vladimíra Šišky, který manipulova­l s tendry tak, že skončil se čtyřletým trestem odnětí svobody.

Ani pokusy ministryně Michaely Marksové (ČSSD) neslavily úspěchy. Spolu se svým náměstkem Robertem Baxou „rozbili“zakázku na řadu menších subdodávek, které měly postupně nahradit klíčového hráče – OKsystem. Přesto však bylo MPSV nuceno v roce 2016 uzavřít se zmíněnou firmou (bez tendru) dvouletý kontrakt na prodloužen­í jejích služeb. To samé se opakovalo i po příchodu Jany Maláčové (ČSSD) do křesla ministryně na MPSV. A to jak ve snahách se OKsystemu zbavit, tak i v konečném „rozhřešení“, jehož výsledkem je prodloužen­í kontraktu z roku 2018.

Po pondělní razii a obvinění náměstka MPSV pro ekonomiku a ICT Jana Baláče je lidem z IT branže už jasné, že v lednu 2021, kdy současný prodlužova­cí kontrakt s OKsystemem vyprší, bude na stole v pořadí třetí podepsaná smlouva na systém výplaty dávek od téže firmy.

Jinými slovy: OKsystem nemusí dělat nic jiného než jen přihlížet, protože dobře ví, že jeho pozice je prakticky neochvějná. V čase rostou jen náklady pro stát a množství stíhaných úředníků za nezvládnut­é tendry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia