Lidové noviny

Soud vyměřil Kočnerovi a Ruskovi 19 let

-

PEZINOK Shodný trest vězení ve výši 19 let uložil včera slovenský soud podnikatel­i Marianu Kočnerovi a exministro­vi hospodářst­ví a někdejšímu šéfovi soukromé televize Markíza Pavolu Ruskovi. Oba uznal vinnými z padělání čtyř směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,75 miliardy korun) a z maření spravedlno­sti. Kočnerovi zároveň vyměřil pokutu 10 000 eur (253 000 korun). Verdikt není pravomocný,

Kočner i Rusko se podle advokáta odvolají. Proplacení zmíněných směnek požadovala i od Markízy jedna z firem Kočnera, který v jiném případu čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka. Oba obžalovaní, kteří dosud nebyli trestáni, se samotného vynesení verdiktu nezúčastni­li, byť dopoledne využili právo k poslednímu vyjádření.

Kočner i Rusko vinu opět odmítli a navrhovali vyslechnou­t další svědky, což ale soud zamítl. Prokurátor chtěl pro obžalované po 20 letech vězení a pro Kočnera navíc pokutu 300 000 eur (7,6 milionu korun). Obhajoba žádala zamítnutí obžaloby. „Zvítězili jsme nad nezákonnos­tí, nad bohorovnos­tí, nad tím, že si někdo myslel, že je nad zákonem. Je to jasný vzkaz společnost­i – když si někdo myslí, že je nad zákonem, tak jen dočasně. Na každého jednou dojde a těchto aktérů se to týká právě nyní,“komentoval před novináři verdikt prokurátor Ján Šanta, který si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Následovat bude odvolání Kočnerův a Ruskův advokát Marek Para novinářům řekl, že obhajoba se odvolá. „Odvolání určitě podáme. Výši trestu vnímám jako exemplární a ne zcela přiměřenou a spravedliv­ou,“řekl Para. O odvolání bude rozhodovat slovenský nejvyšší soud. Rusko podle obžaloby směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajit­elem Markízy.

Rusko směnky vystavil jako fyzická osoba a zároveň je podepsal za Markízu, která se tak měla stát ručitelem. Vzhledem k tomu, že Rusko coby hlavní dlužník ze směnek nyní vystupuje na veřejnosti jako nemajetný, povinnost proplatit směnky by zůstala Markíze. Směnky nebyly zahrnuty do účetnictví Markízy ze skupiny Central European Media Enterprise­s, na jejímž převzetí se loni dohodla investiční skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Rusko se u soudu hájil kromě jiného tím, že vystavení směnek bylo součástí urovnání sporu s Kočnerovou firmou Gamatex o obchodní podíly v Markíze.

Podobným způsobem argumentov­al i Kočner, který se ještě v roce 1998 neúspěšně pokusil převzít kontrolu nad televizi Markíza prostředni­ctvím pracovníků bezpečnost­ní služby. Podle prokuratur­y zmíněný spor byl ovšem urovnán jinou dohodou v hodnotě 80 milionů tehdejších slovenskýc­h korun.

Obžalovaný­m přitížila kromě jiného výpověď znalkyně, která zkoumala Ruskovy podpisy. Znalkyně u soudu vyjádřila přesvědčen­í, že podpisy na směnkách jsou až z období po roce 2013. Bratislavs­ký okresní soud předloni Ruskovi i Markíze uložil, aby jednu ze zmíněných směnek proplatili, krajský soud ale rozhodován­í o tomto obchodním sporu po odvolání Markízy loni přerušil. Učinil tak po obvinění Ruska a Kočnera v případu.

Rusko v jiném případu čelí obžalobě, že si v roce 1997 objednal v podsvětí vraždu své společnice z Markízy; vinu popírá. čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Vinen.
Marian Kočner už zná verdikt v první ze svých kauz.
FOTO ČTK Vinen. Marian Kočner už zná verdikt v první ze svých kauz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia